maandag 8 augustus 2016

Scorpio - Hilde Vandermeeren

Titel: Scorpio
Auteur: Hilde Vandermeeren
Uitgeverij Q
Verschenen: mei 2016
296 pagina’s

Achterflap:
Na een gezinsweekend ontwaakt Gaelle in een psychiatrisch ziekenhuis in Berlijn. Ze is gewond en herinnert zich niet wat daaraan is voorafgegaan. De politie verdenkt haar van poging tot moord op haar zevenjarig zoontje. Ze weigert dat te geloven en gaat op zoek naar de waarheid. Daarbij overschrijdt ze steeds meer grenzen en wordt opgejaagd wild. Michael is een huurmoordenaar in dienst van Scorpio. De organisatie ontziet niemand, wie tegen haar regels ingaat tekent zijn eigen doodvonnis. Een onomkeerbare beslissing verandert Michaels leven. De een leeft door te doden, de ander doodt om te overleven.
Wat als hun wegen elkaar kruisen?

Cover:
Een mooie cover. We zien een vrouw lopen in een bosrijke omgeving. Ze kijkt achterom, mooie groene tinten. De titel Scorpio valt op door de witte letters. Onderaan het boek staat een tekst die goed bij de cover past maar ook bij het verhaal. Als je moet lopen voor je leven telt elke seconde.
Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel omdat ik pas Stille grond heb gelezen van Hilde Vandermeeren en toen tot de conclusie kwam dat ik Hilde in de gaten moet houden.

Samenvatting:
Gaelle is getrouwd met Bernd, ze hebben een zoontje van zeven jaar: Lucas. Lucas is zware astmapatiënt. Het gezin is een weekend weg, maar wat ze niet weten is dat ze geobserveerd worden door een huurmoordenaar. Michael wordt ook wel Kameleon genoemd. Hij is huurmoordenaar van Scorpio. Wanneer hij een opdracht krijgt werkt hij in fases.
1: informeren en observeren
2: op basis van de gevonden informatie een strategie opstellen voor een natuurlijke dood, ongeluk of zelfmoord.
3: liquideren. Binnen de gegeven termijn die hem wordt opgelegd door de vrouw die Scorpio leidt .

Dolores leidt Scorpio maar Michael heeft haar nog nooit gezien. Dolores handelt in moord op bestelling. Wie degene is die opdracht geeft aan Dolores om iemand te vermoorden wordt nooit bekend gemaakt aan de huurmoordenaars van Scorpio.

Wat hij nu zou beslissen kon hij nooit meer ongedaan maken.

Michael maakt een keuze en zijn keuze heeft consequenties. Het was een bizarre gedachte dat hij voor het eerst in zijn leven zowel jager als prooi was.

Mijn mening:
Scorpio is een boek wat je moeilijk weg kunt leggen. Je moet er niet aan denken dat iemand een huurmoordenaar inhuurt om jou om te brengen. Dat je een tijd lang geobserveerd wordt zonder dat je het in de gaten hebt. Je bent prooi en er wordt op je gejaagd. Tijdens het verhaal kreeg ik regelmatig de rillingen. Je begint te lezen en je wilt maar één ding weten: hoe loopt dit af? Wie kan het over zijn hart verkrijgen om een organisatie als Scorpio in te schakelen om een moeder en haar zevenjarige kind te doden? Je wilt alsmaar verder lezen om te weten te komen hoe het verhaal in elkaar steekt.
Het boek heeft twee verhaallijnen en deze vloeien uiteindelijk in elkaar als één verhaal. Hilde weet regelmatig voor een cliffhanger te zorgen aan het einde van een hoofdstuk. Het volgende hoofdstuk is net zo spannend. Het is als een ballon die je opblaast en alsmaar groter wordt vol spanning zit je te wachten of de ballon knapt en wanneer. De spanning wordt goed opgevoerd in het verhaal en als je denkt nu gaat het gebeuren, dan heb je het mis.

De ontknoping is ook iets wat je totaal niet zou verwachten. In het verhaal lezen we regelmatig een flashback van Michael. Hoe hij het heeft gehad in zijn jeugd, een zware jeugd waarin hij veel heeft meegemaakt. Gevangen gezeten, vrienden gemaakt . Een gebeurtenis uit het verleden schudt hem wakker. Hij neemt een beslissing die zeker consequenties heeft voor de rest van zijn leven. Eigenlijk heeft het verleden hem gemaakt tot datgene wat hij nu is. Een huurmoordenaar.
Ook Gaelle de andere hoofdpersonage is goed uitgewerkt. Je wordt beschuldigd voor poging tot moord op je kind. Niemand gelooft je, zelfs je beste vriendin niet. Gaelle staat er alleen voor, maar gaat door tot het uiterste, soms hield ik mijn adem in en wilde ik haar waarschuwen. De personages trekken je spontaan mee in het boek. Ik voelde me snel vertrouwd met de personages. Het verhaal is angstaanjagend. De huurmoordenaars deinzen nergens voor terug. Aan alles is gedacht. De slechteriken worden goed neergezet. De nachtmerrie waarin Gaelle terechtkomt is voelbaar.

Scorpio verdient het echt om gelezen te worden. En spijt zal je niet hebben je denkt maar aan één ding en dat is dat je Hilde’s volgende boek zeker gaat lezen!

En dan in het slotwoord eindigt Hilde met:

De echte huurmoordenaar is onzichtbaar. En dat is het meest huiveringwekkende wat ik tijdens mijn research heb ontdekt.

Plot 5
Schrijfstijl 5
Leesplezier 5
Originaliteit 5
Psychologie 5
Spanning 5

Ik geef Scorpio 5 dik verdiende sterren.

Lydia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten