dinsdag 30 augustus 2016

De verdenking – Michael Robotham

Michael Robotham (Casino, Nieuw-Zuid-Wales, 1960) is een Australische thrillerauteur en journalist. In de laatste functie reisde hij veertien jaar lang de wereld rond en zijn artikelen verschenen in diverse Britse, Amerikaanse en Australische kranten en tijdschriften. Als ghostwriter schreef hij vijftien autobiografieën van beroemdheden, waaronder politici, popsterren en sportmensen. Twaalf van deze boeken belandden op de Sunday Times bestsellerlijst.
In 2004 debuteerde Robotham met de door media en lezers veelgeprezen thriller The suspect (De verdenking), mede door de verbluffende plotwending. Het boek was de start van de succesvolle serie met in de hoofdrol de sympathieke en aan Parkinson lijdende psycholoog Joseph O'Loughlin. De serie werd razend populair en in 2015 schreef Robotham het achtste deel: Watching you.
Hij schreef ook een aantal standalonethrillers, waaronder Life or death (2014), dat naar het Nederlands werd vertaald als Leven of dood. Het boek werd door lezers en vele media vol loftuitingen ontvangen en wederom geprezen vanwege de fraaie plotwendingen. Financial Times noemde het een van de beste thrillers van het jaar en dagblad The Australian noemde Robotham een thrillerauteur op de top van zijn kunnen.

De achterflap:
Psycholoog Joseph O'Loughlin heeft een zwak voor de zogenaamde 'moeilijke gevallen': mensen met zelfmoordplannen, fobieën of ernstig gestoord en gewelddadig gedrag. Maar zijn nieuwe cliënt slaat alles.
Bobby is een eenzame, gefrustreerde jongen die zichzelf verwondt, zijn moeder haat en soms in tonen spreekt. Joe krijgt geen vat op hem. Het lijkt wel alsof hij na elke sessie steeds minder van de jongen begrijpt. Joe heeft het zelf ook niet gemakkelijk: zijn huwelijk met Julianne is in de spreekwoordelijke sleur beland, hij ziet zijn dochter te weinig, en dan is er ook nog die ziekte waar hij geen raad mee weet: Parkinson.
Als het dode lichaam van een onbekende vrouw wordt aangetroffen vermoedt Joe dat Bobby iets met deze zaak te maken heeft. Terwijl hij het bewijs hiervoor probeert te vinden, werkt hij nietsvermoedend toe naar zijn eigen ondergang. Zijn eigen wereld verandert langzaam in een hel...

Mijn mening:
De verdenking is het eerste deel van een mooie reeks met psychiater Joseph (Joe) O’Loughin en inspecteur Vincent Ruiz in de hoofdrol.
Het boek opent met Malcolm, een 17-jarige jongen met een hersentumor die op het punt staat om zelfmoord te plegen, dit zet gelijk de toon waarbij je een indruk krijgt van het werk wat Joe doet, heftig dus.
Er wordt vooral in het eerste deel van het boek veel aandacht besteed aan het leren kennen van beide mannen.
Joe heeft een beginnende vorm van de ziekte van Parkinson maar is vast van plan zijn beroep als psychiater zolang mogelijk uit te blijven voeren. Joe is getrouwd met Julianne en heeft een dochter Charlie. Vanaf het begin voelde ik een enorme sympathie voor Joe, hij leeft voor zijn gezin en zijn werk, ondanks alle tegenslagen die hij te verduren krijgt is de liefde voor zijn gezin onvoorwaardelijk, een man met passie.
Vincent Ruiz is een rechercheur waar ik in dit eerste deel nog geen echt goed beeld van heb kunnen krijgen, hij reageert nogal intuïtief op allerlei zaken en zou eigenlijk wat meer naar anderen moeten luisteren, over zijn persoonlijke achtergrond wordt in dit boek weinig prijs gegeven. Ben zeer benieuwd of hij in de volgende delen wat opener en toegankelijker wordt zodat we hem ook beter leren kennen.
Een van de uitspringende cliënten van Joe is Bobby, Bobby lijkt iets te verbergen, maar wat, aan Joe en Vincent de taak dit te achterhalen, maar tegen welke prijs? Als in de sloot vlakbij een kerkhof het lijk van een jonge vrouw gevonden wordt komen Joe en Vincent met elkaar in aanraking en zijn ze van plan de moordenaar snel te vinden en zijn verdiende straf te laten uitzitten. Dit loopt echter compleet anders dan men dacht, het slachtoffer is een oude bekende van Joe en hij moet alle zeilen bijzetten om niet zelf als slachtoffer te eindigen. Er ontstaat een ware klopjacht op misschien wel de verkeerde dader wat voor Joe extreme gevolgen zal hebben.

Negertjes lijden schipbreuk, vallen in ravijnen, worden door stieren op de hoorns genomen en slaan om met hun kano, tot er nog maar eentje overblijft, moederziel alleen. Ik voel me net dat laatste kleine negertje.

De verdenking is een spannende thriller met een geweldig plot die mij zeker nieuwsgierig heeft gemaakt naar de volgende delen. Het boek kwam iets te traag op gang maar dat werd later meer dan goed gemaakt.
Robotham is een schrijver die je weet te raken en je zo nieuwsgierig maakt dat je bijna niet kunt stoppen met lezen.

De verleiding krijgt van mij 4,5 ster


Bianca

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten