dinsdag 19 juli 2016

De test - Hjorth Rosenfeldt

Titel: De test
Auteurs: Hjorth Rosenfeldt
Uitgeverij Cargo
432 pagina's

Over de schrijvers:
Hans Rosenfeldt (Boras, 1964) is acteur, toneelschrijver en presentator voor radio en televisie. Hij schreef onder andere het scenario voor de Wallander-serie met acteur Krister Henriksson in de rol van Kurt Wallander. Michael Hjorth (Visby, 1963) is mede-eigenaar van een Zweedse productiemaatschappij voor televisie, film en theater. Hij was co-schrijver van de Wallander-serie met acteur Rolf Lassgård als Kurt Wallander.
Samen vormen zij het succesvolle Zweedse schrijversduo
Hjorth Rosenfeldt. De mannen bundelden hun krachten en kwaliteiten. Ze schreven het scenario voor de televisieserie Den Fördömde met in de hoofdrol de Zweedse acteur Rolf Lassgård als Sebastian Bergman, een forensisch psycholoog en profiler bij de politie, en een onverbeterlijke rokkenjager. Toen de serie een succes bleek, schreef het duo ook de boeken met dezelfde personages als in de televisieserie.
Hun thrillerdebuut Wat verborgen is (Det fördolda, 2010) veroverde direct de Zweedse bestsellerlijsten en werd nog voor het verschijnen ervan aan meer dan vijftien landen verkocht. Het was de start van de succesvolle Bergmankronieken, waarvan het tweede deel een jaar later verscheen: Lärjungen (2011), vertaald als De discipel. Deel drie Fjällgraven (2012), verscheen onder de titel Het familiegraf. Het duo hield het tempo erin, want in 2014 verscheen Den stumma flickan (Het stille meisje), en nu zijn we in Nederland toe aan deel 5 De underkända, in het Nederlands getiteld: De test.

Achterflap:
In een verlaten schoolgebouw wordt het lichaam van een Zweedse televisieberoemdheid gevonden. Hij is vastgebonden op een stoel in een hoek van het klaslokaal, op zijn rug zit een lijst met vragen vastgeniet, en hij is door het hoofd geschoten.
Het is het begin van een reeks moorden op mediapersoonlijkheden, die hun gebrek aan kennis met de dood moeten bekopen. In een gewaagd interview fulmineert de nog onbekende moordenaar tegen de onnozelheid in de media. Gerechtspsycholoog Sebastian Bergman daagt hem daarom op zijn beurt uit tot een intellectuele krachtmeting. Een krachtmeting waarmee hij zijn leven op het spel zet.

Mijn mening:
Ik moet eerlijk bekennen dat de kaft mij niet zo aanspreekt, straalt geen spanning uit, valt niet echt op en hij is ook heel anders dan de vorige boeken, maar bij dit boek val je voor het schrijversduo en is de kaft in mijn ogen totaal niet belangrijk.
De titel daarentegen vind ik super gevonden, kort en bondig en in een woord beschreven waar het verhaal om gaat.
De test is het 5e deel in een serie die in ieder geval op volgorde gelezen moet worden anders raak je de draad van de privéperikelen van het rechercheteam helemaal kwijt.

In De test is er veel aandacht voor de privé- en onderlinge relaties binnen en buiten het team. Sebastian Bergman heeft nog steeds moeite zijn seksuele driften onder controle te houden, maar legt gelukkig toch de nadruk op het opbouwen van een relatie met zijn dochter, dit verloopt moeizaam.
Vanja heeft inmiddels veel vragen over haar achtergrond beantwoord gekregen maar kan dit alles maar moeilijk een plekje geven en is duidelijk op zoek naar haar eigen identiteit. Billy is inmiddels getrouwd met My, maar vraagt zich af of hij de goede keus heeft gemaakt; zijn gevoelens voor Jennifer steken nog met regelmaat de kop op en ook zijn psychische problematiek gaat hem niet in de koude kleren zitten. Torkel en Ursula blijven wat om elkaar heen draaien, het betreft hier eigenlijk alleen de lusten en niet de lasten.
Kortom: de band tussen de collega’s is complex en eigenlijk niet reëel. Werk en privé moet normaal gesproken gescheiden blijven, maar in deze serie hebben ze een enorme meerwaarde. De schrijvers weten de persoonlijke relaties en daarbij behorende problemen perfect te integreren in het verhaal.

Het team moet samen op zoek naar een moordenaar van domme mensen, en naar mensen die domme mensen handvatten geven om geld te verdienen. De moordenaar vindt zijn slachtoffers eigenlijk heel makkelijk via internet en real life tv programma’s, alle gegevens van mensen zijn openbaar en makkelijk vindbaar, dit is eigenlijk best eng. De moordenaar geeft zich uit als Cato de oudere, Sebastian omschrijft hem als: intelligent, vooruitdenkend, communicatief, doelgericht. Het spreekt voor zich dat hij een waardig tegenstander is en niet snel een fout zal maken. Als de moorden zich sneller op elkaar op gaan volgen en op een dag de tweeling Johansson vermist wordt is de klopjacht pas echt geopend en druipt de spanning van elke bladzijde af.
Ik vind de verdeling van de spanning en de persoonlijke relaties meer dan goed, alsof je zelf onderdeel bent van het team, zo goed ken ik ze ondertussen. Daarbij heeft De test een ontknoping die je niet voor mogelijk houdt en dat snakt naar een vervolg.

Conclusie:
Plot 5
Originaliteit 5
Psychologie 5
Leesplezier 5
Spanning 5

5 sterren voor De testBianca Maartense


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten