dinsdag 28 juni 2016

Schaduwvechters - Walter Lucius

Titel: Schaduwvechters
Auteur: Walter Lucius
Uitgeverij L.S
413 pagina's

Walter Lucius is het schrijverspseudoniem van scenarist en producent Walter Goverde. Walter werkte als scenarist, regieassistent en regisseur voor theatergroep Affect, het Zuidelijk Toneel en de Blauwe Maandag Compagnie. Als televisieregisseur maakte hij dramaproducties, documentaires en items. Bijna tien jaar lang was hij ook regisseur van Het Klokhuis. Met zijn eigen audiovisueel bedrijf Odyssee Producties realiseerde hij voor een aantal ministeries projecten zoals de inburgeringsfilm Naar Nederland.
Schaduwvechters is het tweede deel van de Hartland-trilogie.

Achterflap
Journaliste Farah Hafez wordt gezocht door internationale veiligheidsdiensten vanwege haar vermeende aandeel in een gijzelingsactie in Moskou. Ze vlucht naar Jakarta om haar onderzoek naar de criminele praktijken van een Russische oligarch door te zetten. Gesteund door haar collega en vertrouwelijk Paul Chapelle, legt zij op verrassende wijze het internationale netwerk van de Rus bloot.

Toen ze opstegen wist ze het zeker. Ze ging de enige weg die ze kon gaan. Het was de weg van de aanval, en hij lag wijd voor haar open.

Schaduwvechters sluit naadloos aan op De vlinder en de storm. Als je dat boek nog niet gelezen hebt, dan moet je eigenlijk stoppen met het lezen van deze recensie en het eerste deel van deze trilogie gaan lezen. Je mist best wat informatie als je het eerste deel niet leest. Er wordt wel wat teruggegrepen naar het eerste deel, maar je mist net de details.
Haar onderzoek naar de hit-and-run in het Amsterdamse Bos leidde Farah Hafez naar de Rus Lavrov, waardoor ze uiteindelijk in Moskou belandde. In Moskou gaat het mis en Farah moet op de vlucht, omdat ze wordt gezien als terroriste. Paul Chapelle schakelt de hulp in van een oude bekende, journaliste Anya Kozlova en samen doen ze er alles aan om Farah van alle blaam te zuiveren en om het criminele netwerk van Lavrov bloot te leggen. Farah slaat op de vlucht en Indonesië ligt voor de hand als er aanwijzingen zijn dat Lavrov plannen heeft om ook daar koste wat het kost zijn imperium uit te breiden.

Het voelde als een leeg en zinloos verlangen om haar heil in de handen van een ander te leggen. Ze moest in beweging blijven, haar eigen koers bepalen. Nooit stilstaan, nooit een stap achteruit.

In Nederland ligt de focus van Radjen Tomasoa, hoofdinspecteur recherche, op het oplossen van de hit-and-run op het Afghaanse jongetje Sekandar. Samen met rechercheur Esther van Noordt bijt hij zich vast in het onderzoek dat steeds maar vast lijkt te lopen, vooral als blijkt van de betrokkenheid van een Nederlandse minister.

Wij gaan dit samen doen, Van Noordt. Jij en ik. Ik zie je op het bureau.’ Hij draaide zich om en liep naar zijn auto. Hij hoefde niet op haar antwoord te wachten. Hij had zelf al te veel onbeantwoorde vragen.

Had Tomasoa in De vlinder en de storm nog maar een klein rolletje, in Schaduwvechters is zijn rol gelukkig een heel stuk groter. Een erg sympathiek personage, rechtdoorzee, een man met een groot rechtvaardigheidsgevoel en hij laat zich niet tegenhouden door wie dan ook of door welke regel dan ook om het recht te laten zegevieren. Hij werkt samen met Esther van Noordt, jong en veelbelovend. Zij is niet voor één gat te vangen en bovendien niet op haar mondje gevallen, ongeacht wie zij voor zich heeft.

Duidelijke verhaallijnen: aan de ene kant het ontmantelen van het imperium van oligarch Lavrov en aan de andere kant de hit-and-run in het Amsterdamse Bos en het sneeuwbaleffect dat dat teweeg heeft gebracht. De hoofdstukken zijn relatief kort, wisselen af tussen de verschillende personages en de verschillende landen waarin zij zich bevinden. De afwisseling zorgt ervoor dat je als lezer alert blijft en dat is wel nodig, de intriges en complotten vliegen je om de oren.
De hoofdstukken over Farah in Indonesië boeiden me het minste. Ja ze waren bij vlagen heel spannend (Mission Impossible was er op een gegeven moment niets bij), maar ik vind Farah niet zo heel interessant, ze blijft erg ‘hangen’. Paul Chapelle kwam helemaal niet uit de verf, hij is nog steeds een behoorlijk gesloten boek en bleef vlak, wat ik erg jammer vond, want het lijkt me juist iemand met een heel pittig verhaal. Er komt wel iets van boven, maar te weinig om je als lezer echt te binden aan het personage. Radjen Tomasoa daarentegen is een heel fijn personage en erg goed neergezet. Collega Van Noordt is een goede match en samen vormen ze een meer dan prima duo. Ik heb genoten van de stukken die zich in Nederland afspelen en ik hoop dat ze beiden in het volgende deel terugkomen.
Schaduwvechters is minder fijn dan De vlinder in de storm, maar desalniettemin een goed boek dat voor een aantal zeer vermakelijke uren zorgt. Losse eindjes worden aan elkaar geknoopt, waardoor ik op een gegeven moment zoiets had van ‘...maar waar moet dat derde deel dan over gaan?’ en als antwoord daarop wordt er op het laatst door Lucius een deurtje geopend. Ik hoop dat we niet al te lang hoeven te wachten op het slotstuk!

Als een schaduw sluipt het verleden achter ons aan.

Plot 3,5
Originaliteit 3,5
Spanning 3,5
Schrijfstijl 4
Psychologie 3
Leesplezier 4

3,5 sterren voor Schaduwvechters

Miriam


Geen opmerkingen:

Een reactie posten