zaterdag 4 juni 2016

Juryrapport Gouden Stropkandidaten

De jury van De Gouden Strop 2016, bestaande uit: Antoinette Hertsenberg juryvoorzitter 2016 (presentator Radar en Opgelicht?!), Bertjan ter Braak (chef Kunst & Cultuur van De Telegraaf en recensent thrillers), Roderick Nieuwenhuis (redacteur kunst- en boekenredactie NRC), Margo Rijke (inkoper bij boekhandel Van der Plas, Amsterdam) en HarriĆ«t Salm (recensent thrillers voor Trouw) had de volgende boeken voorgedragen ter bekroning met De Gouden Strop 2016 of een nominatie: 

Het meisje op de weg - Michael Berg (The House of Books) 
Drone - Bart-Jan Kazemier (Cargo)
 Stille grond - Hilde Vandermeeren (Uitgeverij Q) 
Lieve Mama - Esther Verhoef (Prometheus) 

Na sinds 2004 al vier keer genomineerd te zijn geweest voor De Gouden Strop, heeft Esther Verhoef vanavond met haar vijfde nominatie, Lieve mama (Prometheus), De Gouden Strop gewonnen. Verhoef ontving de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller uit handen van juryvoorzitter Antoinette Hertsenberg op de Avond van het Spannende Boek, de aftrap van de Spannende Boeken Weken campagne.


Over De Gouden Strop
Inleiding

 De Gouden Strop bekroont de beste Nederlandstalige misdaadroman van het afgelopen jaar. De prijs is door het Genootschap van Nederlandstalig Misdaadauteurs (GNM) in het leven geroepen in 1986 ter promotie van het spannende genre. Dit jaar werden 97 ingezonden boeken geaccepteerd ter beoordeling van de jury. Ongeveer 11 procent van alle boeken die in Nederland verkocht worden is een thriller. De afzet van het spannende boek is in de eerste vier maanden van 2016 met 1,9% gestegen. En de afzet van het spannende E-boek steeg in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzicht van het eerste kwartaal van 2015 zelfs met 13,5%. Het spannende boek zit in de lift. De 97 voorgedragen thrillers werden gelezen en beoordeeld op originaliteit, plotwendingen, boeiende karakters en onderscheidende wetenswaardigheden. Maar het belangrijkste element is, natuurlijk de spanning. Wat een variĆ«teit heeft de jury gezien. Zij hebben zeer bloemrijk taalgebruik voorbij zien komen, maar juist ook heel stilistisch. Sommige boeken waren heel modern, anderen ademden vervlogen tijden. Een aantal boeken waren erg Hollands, anderen juist zeer mondiaal. En waar het ene boek vrij fantasievol was, bleef het andere weer griezelig dicht bij de werkelijkheid. Het samenstellen van de longlist was voor de jury van 2016 niet al te moeilijk. Zonder de andere ingezonden boeken tekort te willen doen, werden die titels echt onderscheidend bevonden. Bijvoorbeeld vanwege de vlotte pen en de dynamische sfeer, (Bijwerking van Heleen van der Kemp), of vanwege de actuele invalshoek, zoals Bot van Charles den Tex. Er is genoten van het geraffineerde karakter van een politicus in De Partijgenoot van Marjolijn Uitzinger en de Amerikaanse sfeer en het imaginaire vriendje in Scam alarm van Bavo Dhooge. En dan mogen de rake observaties van We moeten je iets vertellen van Marion Pauw en de internationale allure van Doodskopvlinder van Ross en Hartman ook niet onvermeld blijven. Maar dan de ultieme selectie en de keuze om niet de gebruikelijke vijf, maar vier titels te selecteren voor de shortlist van De Gouden Strop. Dat is een statement, volgens de jury. De jury vond de thrillers van Berg, Kazemier, Verhoef en Vandermeeren op basis van spanning, stijl en plot met kop en schouders boven alle andere titels uitsteken. Dit zijn veruit de beste vier thrillers van het afgelopen jaar. Dat is een boodschap waar de jury niet voor terugschrikt. 

Juryrapport over de genomineerden
Auteur: Esther Verhoef 
Titel: Lieve Mama
 Uitgeverij: Prometheus 
Esther Verhoef slaagt erin om in Lieve Mama de lezer in vliegende vaart door elf duizelingwekkende dagen in het leven van verpleegkundige Helen te loodsen. Gegrepen word je direct op de openingspagina’s van Lieve Mama, als je samen met de achttienjarige Ralf moet gissen over het lot van Brian, de jongen die op dat moment het huis van Helen en haar man Werner is binnengedrongen in de volle overtuiging een simpele roofoverval te kunnen plegen. Maar niets is wat het lijkt in deze thriller. En de grootste verdienste van Verhoef is de manier waarop ze dit verhaal laat uitdijen zonder de grip te verliezen. Een bezoekje aan de bouwmarkt verliest door Lieve Mama definitief haar onschuld. Dit is een thriller om in een koortsachtige avond uit te lezen en de waardige winnaar van De Gouden Strop 2016.

Auteur: Michael Berg 
Titel: Het meisje op de weg
Uitgeverij: The House of Books 
Michael Berg schreef met Het meisje op de weg een klassieke plattelandsthriller. De idylle van hoofdpersoon Anne en haar kersverse vriend, de spannende Guido, lijkt bestendig te zijn, hoe verschillend ze ook zijn qua achtergrond. Maar als ze een meisje vinden voor hun afgelegen huis, komt alles op losse schroeven te staan. De kernvraag wordt: hoe goed ken je iemand eigenlijk? Berg weet de klassieke droom van een leven op het Franse platteland mooi te vangen en het verhaal leest als een tierelier als de schillen rond Guido's verleden gaandeweg worden afgepeld. Het meisje op de weg is daarmee 'unputdownable', zoals het een goede thriller betaamt.Auteur: Bart-Jan Kazemier 
Titel: Drone 
Uitgeverij: Cargo 
Drone is een intrigerende thriller over een spijkerhard machtsspel. We volgen Ava Rodenburg, Minister van Defensie, die onder zware persoonlijke en politieke druk de Tweede Kamer ervan probeert te overtuigen dat het een high-tech drone moet aanschaffen. Tegelijkertijd maken we kennis met Eliot Koler, een oud-Afghanistan militair die betrokken raakt bij de verdwijning van gevoelige data van Rodenburgs ministerie. Aan de hand van die twee verhaallijnen doet Kazemier uit de doeken welke uitwerking machtsverlangen in de politiek heeft. Dat verhaal overtuigt mede dankzij de geloofwaardige personages. Bij alles wat Kazemier schrijft, denk je: dit gebeurt echt. Een knappe prestatie. En een akelige gedachte. 

Auteur: Hilde Vandermeeren 
Titel: Stille grond 
Uitgeverij: Q
In Stille grond neemt Hilde Vandermeeren twee thema’s bij de kop die allebei iets intrinsiek duisters en mysterieus hebben. Een eeneiige tweeling die elkaar op jonge leeftijd uit het oog verliest en een sekte rond een charismatische leider. Het levert een boek op van internationale allure en niet alleen omdat het verhaal in Schotland speelt. De schrijfster, zelf de helft van een eeneiige tweeling, schrijft geloofwaardig en vaardig. De plotopbouw is zodanig, dat de spanning nooit wegloopt. Een sterk geschreven thriller die niet in de boekenkast mag ontbreken. 

c: CPNB

1 opmerking: