zondag 19 juni 2016

Dan Brown geeft zak met geld

Bestsellerauteur Dan Brown heeft 300.000 euro geschonken aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) in Amsterdam voor het digitaliseren van een deel van deze unieke collectie boeken op het gebied van onder meer Hermetica, alchemie, mystiek, Rozenkruisers en kabbala.
Dankzij de schenking van de auteur van De Da Vinci Code kan de kerncollectie van zo’n 4.600 boeken van voor 1900 binnenkort door iedereen online worden bekeken. Brown is een groot bewonderaar van de bibliotheek (internationaal bekend als The Ritman Library naar de stichter, Joost R. Ritman) en bracht diverse keren een bezoek tijdens het schrijven van zijn boeken Het Verloren Symbool en Inferno.
‘Ik vind het een grote eer’, aldus de schrijver, ‘dat ik een rol kan spelen bij dit conserveringsproject om deze teksten beschikbaar te maken voor het grote publiek.' Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt bij aan de digitalisering met een bedrag van 15.000 euro.
Het project zal worden uitgevoerd door Picturae, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het digitaal toegankelijk maken van Nederlands cultureel erfgoed. Het is de bedoeling dat de kerncollectie van de BPH komend voorjaar online zal zijn.
De collectie bevat ca. 25.000 werken: ca. 4.600 handschriften en drukken van voor 1900, ca. 20.000 boeken na 1900, archiefcollecties en een verzameling prenten en gravures. De collectie wordt beschouwd als werelderfgoed en als één van de mooiste particuliere collecties ter wereld.
De BPH verhuist naar het ‘Huis met de Hoofden’ aan de Amsterdamse Keizersgracht. Het Huis met de Hoofden zal na een ingrijpende verbouwing plaats bieden aan de nieuw te openen ‘Ambassade van de Vrije Geest’. In deze Ambassade zullen tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen, debatten en symposia gehouden worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten