zaterdag 21 mei 2016

De genomineerden voor de Thrillerprijs van Vrij Nederland

Ik kreeg een appje gestuurd of ik de bijzondere nominaties van Vrij Nederland voor de thriller van het jaar al had gezien. Nee dus en snel klikte ik de link aan en bekeek de lijst met enige verbazing. Van de 636 beoordeelde boeken zijn er zeven stuks genomineerd. Vrij Nederland roept dan zelf trots dat er zelfs een Nederlandse schrijver genomineerd is. Inderdaad gebeurde dat nog nooit. Schrijven Nederlandse auteurs geen goede boeken??? Natuurlijk wel, maar niet goed genoeg voor Vrij Nederland.
Nu wordt er bijna elk jaar een thriller gekozen door de almachtige jury waarbij de gewone thrillerlezer roept dat ze hem niet gelezen hebben en dat ook niet gaan doen.

Welke boeken staan er op?


Boris O. Dittrich met W.O.L.F.
Als extremisme leidt tot moord is alles geoorloofd. 

Wanneer in een Berlijns park een hoofd in een plastic tas wordt gevonden, staat het politieapparaat op scherp. Wie is het slachtoffer? Zijn er terroristen in het spel? Politiecommissaris Fatima Oztürk leidt het onderzoek naar een organisatie die zich W.O.L.F. noemt en een anti-joodse en anti-islamitische campagne voert. Maar waarom houdt haar vriend en collega Gerhard zich afzijdig van het onderzoek? Als zich plotseling een anonieme getuige aandient, doet Fatima een schokkende ontdekking waardoor ze voor een moeilijke persoonlijke keuze komt te staan.




Gangsterland van Tod Goldberg

Sal Cupertine is een beruchte maffiamoordenaar in Chicago. De politie weet nooit ook maar bij hem in de buurt te komen. Totdat hij zichzelf een keer verliest en drie undercover FBI-agenten vermoordt. Sal stemt in met een wild plan om zijn huid te redden. Wat plastische chirurgie en een flinke studie later bestaat Sal Cupertine bestaat niet meer. Hij is rabbijn David Cohen geworden, voorganger van een grote synagoge in Las Vegas. Hij geniet van zijn nieuwe rol en citeert naar hartenlust uit de Thora, al slipt er wel eens een tekst van Bruce Springsteen tussendoor. Maar de maffia van Las Vegas heeft grote plannen met de rabbijn. En de FBI-agent die op eigen houtje achter hem aan zit, lijkt evenmin van plan Sal met rust te laten…





Peter Hoeg met Het effect van Susan
Susan heeft de wonderlijke gave mensen de waarheid te laten zeggen. Iedereen vertrouwt haar van alles en nog wat toe. In India brengt haar gave Susan echter in moeilijkheden. Om te voorkomen dat ze in de gevangenis terechtkomt, moet ze zo snel mogelijk het land verlaten. Een Deense ambtenaar biedt aan Susan en haar gezin te helpen, op één voorwaarde: Susan moet haar gave inzetten om de laatste overlevenden van de zogeheten Toekomstcommissie te vinden en het verslag van hun laatste bijeenkomst te bemachtigen. Binnen de kortste keren belanden Susan en haar gezin in een onoverzichtelijk machtsspel. En al hun pogingen om de wetenschappers, politici en zakenmannen een stap voor te blijven, voeren hen alleen maar dieper een schimmige wereld binnen. 



Steffen Jacobsen met Vergelding
Politie-inspecteur Lene Jensen worstelt sinds de zelfmoord van haar dochter met psychische problemen en is op non-actief gesteld. Ze werkt nu als vrijwilligster bij een telefonische hulplijn. Op een avond wordt ze gebeld door Ain, een jonge Palestijnse serveerster, die aan achtervolgingswanen lijdt en zegt dat ze iets afschuwelijks heeft gedaan. Wanneer vlak daarna Ains lichaam gevonden wordt, stelt de politie zelfmoord vast en wordt het dossier gesloten.
Samen met privédetective Michael Sander komt Lene erachter dat Ain samenwoonde met een zelfmoordterrorist en dat er een nieuwe aanslag in Denemarken wordt voorbereid.




Wisseling van de wacht Stephen King


Wisseling van de wacht is de gruwelijk spannende finale van Stephen Kings Mercedes-trilogie, na de bestsellers Mr. Mercedes en De eerlijke vinder. 
In Wisseling van de wacht keert de duivelse Mercedes-Killer Brady Hartsfield terug. Hij drijft zijn vijanden tot zelfmoord en als Bill Hodges en Holly hem niet weten te stoppen, zullen ze zelf slachtoffer worden, want hij richt zich vastbesloten op de mensen die hem het ziekenhuis in kregen.
King combineert de detectivestijl van Mr. Mercedes en De eerlijke vinder met de adembenemende, bovennatuurlijke suspense waar hij zo beroemd mee is geworden.




Jessica Knoll met Het gelukkigste meisje ter wereld
Na haar traumatiserende tienerjaren op de prestigieuze Bradley School bouwt Ani FaNelli zorgvuldig een nieuwe identiteit op. Met haar glamoureuze baan, goedgevulde kleerkast en succesvolle verloofde lacht het leven haar toe. Maar Ani heeft een geheim. Duistere kwelgeesten uit het verleden bedreigen haar wanhopig gecreëerde illusie van perfectie. In een razend tempo en vol onverwachte wendingen beschrijft 'Het gelukkigste meisje ter wereld' de ondraaglijke druk waarmee veel succesvolle vrouwen moeten zien om te gaan. Achter de scherpe randjes en moordende ambitie van de heldin gaat een schokkende waarheid schuil, maar ook een hart dat groter is dan het op het eerste gezicht lijkt. Moet Ani de stilte doorbreken om zich van haar trauma's te bevrijden? Ook als dat betekent dat ze daarmee alles waarvoor ze geknokt heeft op het spel zet? "'Het gelukkigste meisje ter wereld' is het soort boek dat je bij de keel grijpt en niet meer loslaat." - Reese Witherspoon


Galveston van Nic Pizzolatto

Op de dag dat hij te horen heeft gekregen dat hij longkanker heeft, wordt maffiaknecht Roy Cady er door zijn baas opuit gestuurd om een van diens zakenpartners mores te leren. Wanneer hij het huis binnenkomt, blijkt de opdracht een valstrik waaraan Roy ternauwernood ontsnapt. Hij slaat op de vlucht met Rocky, een jong hoertje dat niet helemaal toevallig ook in het huis aanwezig was. Roy wil haar zo snel mogelijk dumpen, maar omdat hij toch niets meer te verliezen heeft, besluit hij haar en haar kleine zusje bij zich te houden. Uiteindelijk komen ze terecht in het stadje Galveston, waaraan Roy goede, maar misplaatste herinneringen heeft. Ondanks zichzelf raakt hij steeds meer gehecht aan Rocky. Ze bouwen langzaam maar zeker een band op totdat…









Geen opmerkingen:

Een reactie posten