dinsdag 12 april 2016

Duorecensie: Alecto - Xenia Kasper

Cover
Lydia: We zien een fitting met een brandende lamp in een ruimte met een kale muur. Het zou naar mijn idee best een kelder kunnen zijn, volgens mij geen prettige omgeving. De naam van de auteur en de titel staan in grote letters op het boek. Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel, omdat ik weet dat het een vervolg is van Nemesis met personage Maja van Tijl, misdaadverslaggeefster.

Ink: Simpel in zijn eenvoud met een brandende gloeilamp in een kale ruimte. Niet heel mooi, maar wel intrigerend.

Vergelding is slechts een kwestie van tijd.

Samenvatting
Als misdaadverslaggever van een populair televisieprogramma is Maja van Tijl een bekende verschijning, die met haar durf en unieke uitstraling ook menig mannenhart sneller laat kloppen. Haar onorthodoxe werkwijze is echter niet van risico’s ontbloot en Maja komt dan ook geregeld in hachelijke situaties terecht. Wanneer haar zoon Bono wordt ontvoerd, ontdekt Maja een verband met de moordzaak op een bekende zanger. Deze vertolker van het levenslied blijkt tijdens met drank en drugs besprenkelde huisparty’s een bedenkelijke seksuele reputatie hoog te houden. En hoe hij die wilde feesten financiert, is een mysterie...

Als er nog meer slachtoffers in de entertainmentbusiness vallen, staat Maja voor een raadsel. Samen met haar tv-team en de politie komt ze een tragische gebeurtenis uit het verleden op het spoor. In een race tegen de klok is het echter alleen Maja die oog in oog komt te staan met de wraakzuchtige dader.

Het verhaal
Lydia: Wanneer misdaadverslaggever Maja van Tijl uit eten is met haar ex-man Jan ontvangt ze een telefoontje van rechercheur Bert Hazenkamp. Er is een moord gepleegd op een zanger, Robin Dreef en aangezien Maja de entertainmentwereld zo goed kent heeft Bert haar hulp nodig. Of ze kan uitzoeken wie Robin Dreef nu precies was, wat voor verleden hij had, had hij vijanden? Waarom is hij vermoord ?
Terwijl Maja druk aan het spitten is in het leven van Robin Dreef, komt haar ex-man met een verschrikkelijke bericht bij haar op kantoor: hun zoon Bono is ontvoerd. Haar grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid. Maja kan nauwelijks meer helder denken, ze denkt alleen nog maar aan Bono en aan gevaar. Ze is ten einde raad en ze besluit hem zelf te zoeken.
De moord op de bekende zanger en de ontvoering hebben een verband. Maar wat dat precies is is nog een groot raadsel. Maja komt terecht in moeilijke gevaarlijke situaties. Het blijft niet bij één moord. Ze zet alles op alles en wil weten wat er allemaal aan de hand is en ze deinst nergens voor terug. Een ding is zeker: de dader moet gevonden en gestraft worden.

Ink: Maja wordt van een etentje met haar ex Jan weggerukt om naar een appartement waar een dode persoon is te komen.
Robin, een zanger uit de B-categorie, is vermoord in zijn appartement. Zijn vrouw Daphne reageert maar heel koeltjes op het overlijden van haar man. Rechercheur Bert vraagt Maja om haar hulp. Dit gebeurt onofficieel. Maja presenteert namelijk een misdaadprogramma en mensen op het bureau zijn het niet eens met de keuze van Bert om Maja al vaker in te schakelen.

Bono, de zoon van Maja en Jan is een week thuis bij zijn moeder. Hij studeert in Londen. Hacken is Bono's specialiteit en Maja roept zijn hulp in. Terwijl zij op zijn komst naar haar werkplek wacht blijkt Bono ontvoerd te zijn in verband met een rechtszaak waar haar ex-man, de vader van Bono mee gemoeid is.

Onze mening
Lydia: Zodra je begint te lezen is de toon na een paar bladzijden gezet. Het begint goed en de spanning zit er gelijk in. Als lezer word je nieuwsgierig gemaakt, want wat gebeurt er nu allemaal en vooral: hoe loopt het af? Wie zit er achter de moord en achter de ontvoering? Wat is de overeenkomt tussen deze twee gebeurtenissen?
Het is een dik boek, wat helemaal niet erg is, en Xenia Kasper geeft niks zomaar weg. Beetje bij beetje kom je achter het verleden van de zanger. Hij deed zaken waar zijn vrouw niks van af wist, hij had geheimen voor haar. Een groot geheim waar zijn vrouw mee opgezadeld wordt. Tot het eind is het voor mij ook een groot raadsel en zit ik op het puntje van mijn stoel. De waarheid komt aan het licht. De spanning is soms om te snijden!
Ink: Ieder mens heeft ergens angst voor. Dat Xenia precies de mijne benoemt in het boek laat de rillingen over mijn rug lopen bij een beschrijving in een ruimte in een pand. Jakkes! Lijken opensnijden, martelen enzovoort prima, maar niet dat wat daar rondloopt...

In Alecto spelen twee verhaallijnen: de dood van de zanger en de zaak omtrent Bono's ontvoering. Er is vanzelfsprekend in een thriller een overeenkomst tussen beide zaken.
Alecto is een spannende politieroman met een rechercheur en een misdaadverslaggeefster. Deze laatste persoon is natuurlijk een leuk en origineel gegeven. Je hebt geen tandenknarsende spanning, maar dat weet je bij aanvang van het boek. Dus is dat niet wat je mist. Ik stelde mij van tevoren in op een echte vrouwenthriller. Niets mis mee, maar ik moet daar dan even een knop voor omzetten.
Wat ik echt heel gaaf aan dit boek vond is dat je het ene moment echt in een vrouwenthriller zit te lezen met details over beleg op een broodje en het volgende moment even vertwijfeld afvraagt of je nou echt las dat iemand zijn polsslagader door heeft zitten bijten?! Jakkes. Het is die afwisseling die het boek voor mij juist zo leuk maakt.

Lydia: En wat heeft de auteur personage Maja van Tijl goed neergezet. Een vrouw die misdaadverslaggeefster is met een eigen programma, een vrouw met karakter die nergens voor terugdeinst en zichzelf behoorlijk tegenkomt als ze beslissingen neemt, wat niet iedereen waardeert. Ze ziet soms zelf geen gevaar en gaat recht op haar doel af. Maar toch heeft deze personage gevoel, angst, verdriet, liefde...ze verlangt soms naar haar tweede man Brad die helaas overleden is. Hij was slachtoffer geworden van een geweldsmisdrijf. Maar hij kon haar geruststellen, hij begreep haar.
En dan die arme rechercheur Bert, hij neemt een belangrijke beslissing in zijn privéleven, een belangrijke beslissing voor zijn toekomst.

Ink: Xenia Kasper heeft een zeer lekkere leesbare manier van schrijven. Geen moeilijke teksten, maar ook weer niet te simpel. Ze trekt je vanaf het begin snel in het verhaal wat maar door dendert. Ik wilde doorlezen naar het einde en baalde als ik het even weg moest leggen. Maar het was dan weer een te dik boek om het in 1 dag te kunnen uitlezen.
De onmachtige gevoelens van een moeder bij de nood van haar zoon weet ze goed neer te zetten. Ook de spanning, vermoeidheid, frustraties van een onderzoek en het maken van een televisieprogramma heeft ze goed verwoord. Bert en Maja komen realistisch als echte personen van vlees en bloed in dit verhaal naar voren. Ook zoon Bono met zijn wensen, verwachtingen en teleurstellingen is kundig neergezet.

Lydia: Xenia Kasper heeft een heerlijke schrijfstijl, het boek leest lekker vlot en dit is een thriller waar velen van gaan genieten, dat is een ding dat zeker is! Ik heb tenminste een goed boek gelezen en ik ben nu al benieuwd naar een vervolg met deze geweldige personages.

Plot 4
Schrijfstijl 4
Leesplezier 4
Originaliteit 3,5
Psychologie 4
Spanning 4

Eindoordeel: 4 sterren voor Alecto

Ink: Kortom: ik als kritische lezer heb mij zeer kostelijk vermaakt en kan Alecto echt aan veel mensen aanraden. Ik ben er van overtuigd dat een grote doelgroep dit boek lekker op schoot moet nemen of als e-pub op de reader moet gaan gooien.

Plot 4
Spanning 3,5
Leesplezier 5
Schrijfstijl 4
Originaliteit 3,5
Psychologie 4

Mooie vier sterren voor Alecto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten