zaterdag 26 maart 2016

Weigering - Felix Francis

Over de auteur:
Felix Francis (1953) is de zoon van Dick Francis. Samen met zijn vader publiceerde hij vóór diens dood in 2010 drie boeken. ( Bron: www.singeluitgeverijen.nl )
Weigering is de derde thriller die hij alleen schreef.

Cover:
Een wazige, maar qua kleuren frisse afbeelding van volbloeden op een renbaan. Niet direct de uitstraling van een spannend boek maar de vermelding ‘Een Dick Francis-Thriller’ ondervangt dat.
Ik ben paardenliefhebber en ik vind de cover mooi. Echt Francis. Reden genoeg om Weigering op te pakken.

Achterflap:
Detective Sid Halley heeft zichzelf en zijn familie zes jaar geleden beloofd geen nieuwe zaken meer aan te nemen. Wanneer Sir Richard Stewart, voorzitter van de hippische bond, hem vraagt om enkele verdachte races te onderzoeken, weigert hij dan ook de zaak aan te nemen.
Hij is ervan overtuigd dat niets hem zo ver kan krijgen zijn gevaarlijke oude vak weer op te pakken.
De volgende dag wordt Sir Richard dood gevonden. Sid ontvangt een duister telefoontje: als hij niet gauw in een rapport verklaart dat er geen sprake lijkt te zijn van vuil spel op de renbaan, zal hij het moeten ontgelden.
Sid legt de bedreiging naast zich neer, maar al gauw escaleert de situatie volledig. Zelfs het gezin van Sid is niet meer veilig. Sid zal de confrontatie aan moet gaan, of zijn weigering met de dood moeten bekopen.

Mening:
Vorig jaar las ik Bloedlijn van Felix Francis, een heerlijk spannend tussendoorboek met het thema paarden natuurlijk. Weigering overtreft de term ‘lekker tussendoorboek’ met gemak.
De schrijfstijl is vlot, het verhaal is pakkend en de personages zijn meer dan prima neergezet.
Sid Halley, voormalig privé detective, doet het tegenwoordig rustig aan en leidt een rustig leven samen met zijn vrouw en dochtertje. Dit blijft natuurlijk niet zo. Wanneer Sir Richard hem benadert om zijn verdenkingen met betrekking tot malafide praktijken op de renbaan te onderzoeken, weigert Sid. Hij is nieuwsgierig, maar gestopt met dat werk. Zijn vrouw Marina onderstreept dat gestopt zijn en weet af en toe best wat irritant gedrag te vertonen.
Sir Richard wordt vervolgens dood gevonden, Sid maakt telefonisch kennis met ‘de schurk’ en vanaf nu is het een orkaan aan ellende waar Sid, en ook zijn gezin in belanden.
Het verhaal wordt in de ik-vorm vanuit Sid verteld. Sid vond ik gelijk geweldig. Hij is in de veertig nu, heeft een prachtig denkwerk, is moedig en op zijn tijd best wel sociaal en de man heeft humor. Wat Sid ook bijzonder maakt is zijn mechanische handprothese.
Handig soms als wapen maar hij vervloekt deze hand. Op mooie aanvullende wijze loopt dit verhaallijntje zijn eigen weg tussen alle onderzoek en actie in. Af en toe zijn er terugblikken in het verleden, Sid is een al bestaand personage uit de pen van vader Dick Francis en dit is prachtig gedaan.
Maar niet alleen Sid maakt indruk. Schoonvader Charles, wat een man en wat een karakter. Chico, de loyale rechterhand van Sid, wat een prachtfiguur! En dan natuurlijk de Noord-Ier McCusker. Hoeveel ellende kan iemand met zich meebrengen?
Onvoorstelbaar, ik bleef me maar afvragen hoe ze hier in godsnaam onderuit moesten zien te komen. Het is al met al een mengeling van onderzoek, chantage, actie, geweld en moord met als kadootje dat de paardenraces in dit alles een centrale rol spelen. De spanning bouwt zich langzaam maar zeker op waarbij ik richting einde nagelbijtend de bladzijden om zat te slaan.
Dit verhaal leest zo snel als een speer, heeft een kloppend en strak plot en wanneer je dus toe bent aan onderzoek, spanning, actie, humor en jockeys dan zou ik deze zo snel mogelijk oppakken!

Conclusie:
Spanning: 4
Schrijfstijl: 4.5
Plot: 4.5
Originaliteit: 4
Leesplezier: 5
Psychologie: 4.5

4 en halve ster voor Weigering.

Karin Meinen


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten