donderdag 10 maart 2016

Middernachtzon – Jo Nesbø

Jo Nesbø (1960) is de succesvolste thrillerauteur van Noorwegen en won al vele prijzen voor zijn boeken, waaronder de Glass Key Award voor beste Scandinavische thriller. Zijn werk wordt in meer dan twintig landen uitgegeven. Wereldwijd verkocht hij meer dan 25 miljoen exemplaren. (www.cargo.nl)
 
We maken verhalen met een kop en een staart, verzinnen logische verbanden, waardoor het lijkt of het leven een bedoeling heeft.
 
Jon Hansen is op de vlucht. Hij heeft drugsbaron De Visser namelijk belazerd en dan zit er maar één ding op: wegwezen! Hij vertrekt uit Oslo en trekt richting het noorden, waar hij in een klein dorpje terecht komt in het noordelijkste puntje van Noorwegen en kennis maakt met Lea en haar zoon Knut. Hij duikt onder in een klein jagershutje en wacht af, terwijl de nooit ondergaande zon hem langzaam tot waanzin drijft..

Cover
De cover past mooi bij het vorige boek, Bloed op sneeuw, eenvoudig en stijlvol. Maar vooral de naam van de schrijver zou mijn aandacht trekken.
 
De schaduwen van de wolken gleden als rendieren over het monotoon golvende landschap, kleurden de lichtgroene vegetatie even donkergroen en schakelde de reflectie van het zonlicht op de meertjes in de verte en het glinsteren van de sneeuwkristallen op de kale bergen even uit.
 
Jon Hansen weet dat hij een grote fout maakt als hij geld en drugs achterover drukt dat niet voor hem bestemd is. De Visser vergeet nooit iets en rust niet voordat hij ervoor gezorgd heeft dat de schuld vereffend is. En dat betekent over het algemeen dat je het niet na kunt vertellen, want het maakt De Visser niet uit waarom je iets gedaan hebt. Dat je überhaupt het gore lef hebt om niet te doen wat hij je opdraagt, is een doodzonde. Jon slaat op de vlucht en komt terecht in een streng gelovig dorpje in het Noorden van Noorwegen. Een plek waar de zon niet ondergaat. Hij ontmoet daar Lea, gelovig en moeder van zoon Knut. Knut vindt Jon, die zich Ulf noemt, bere-interessant. Er komen nauwelijks mensen vanuit de grote stad. Jon komt met de smoes dat hij komt jagen en hij mag van Lea een geweer en munitie lenen. Gewapend neemt hij zijn intrek in een jagershutje en wacht af....zou De Visser hem vinden? De Visser vindt namelijk altijd wat hij zoekt....

Mijn mening
Jon is niet zo heel snugger. Tenminste, dat vindt hij zelf. Ik ben evolutionair gezien een miskraam en de toekomst van de mensheid is erbij gebaat dat ik hier en nu word uitgeroeid. Een aandoenlijk personage dat zichzelf een beetje in de weg zit, een angsthaas. Een sympathieke angsthaas en je hoopt eigenlijk alleen maar dat het goed komt. Hij heeft gedaan wat hij heeft gedaan met een voor hem hele goede reden. In de jagershut wacht hij niet alleen op wat komen gaat, maar komt hij vooral zichzelf tegen. Hij vecht tegen de eenzaamheid, leert dat geloven hoopvol kan zijn en dat verliefdheid iets moois is.
Jo Nesbø is een meester in het creëren van sfeer en het schetsen van beelden en taferelen waardoor je moeiteloos een voorstelling van het verhaal en de omgeving kunt maken. Spannend is het niet, maar wel mooi.

Zelfs als de middernachtzon op zijn hoogst stond, leek het of de natuur een pauze nam, een lagere hartslag kreeg.

Schrijfstijl 5
Spanning 3
Plot 3,5
Originaliteit 3,5
Psychologie 4
Leesplezier 4,5

4 sterren voor Middernachtzon

Miriam Bakker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten