zondag 21 februari 2016

Offerlam - Chanette Paul

Over de auteur:
Chanette Paul is een Zuid-Afrikaanse auteur met ruim 40 boeken op haar palmares. Na haar master in de Nederlandse en Afrikaanse Letterkunde wijdde ze zich aan haar boeken. Ze schrijft in het Afrikaans, maar is gefascineerd door de Lage Landen. Chanette Paul werd onlangs nog bekroond met de prestigieuze prijs LekkerLit Boek van die Jaar 2015.
( Bron: www.lannoo.be )
Cover:
Een lammetje met vastgebonden pootjes in een versneden drieluik op een zwarte achtergrond. Puur op uiterlijk zou ik hem laten liggen. Ik vind het lelijk, het spreekt me gewoon niet aan.
Achterflap:
Caz Colijn krijgt in Zuid-Afrika plots een vreemd telefoontje. Haar zus die in Gent woont, laat weten dat hun moeder op sterven ligt en haar graag nog eens zou zien. Vreemd, want haar moeder heeft jaren geleden alle contact verbroken. Met een groot familiegeheim lokt haar zus Caz naar België.
Professor Luc De Reu wordt ook geconfronteerd met zijn verleden als hij opgeroepen wordt bij het ziektebed van zijn stiefmoeder, die verantwoordelijk was voor de dood van zijn vader. Ondertussen doet de Congolees Erevu er alles aan om zijn heilige taak uit te voeren en Congo te redden.
In deze beklijvende thriller kruisen hun paden voortdurend en bij elke nieuwe ontdekking verhoogt de spanning.
Mening:
Een voor mij onbekende auteur en dan een omslag met achterflap die me niet direct aanspreken. Hoe mooi is het dan dat een boek je zo in zijn greep heeft gehouden vanaf de eerste bladzijde!
De proloog is pakkend en spannend. Ammie is getuige van het doodschieten van de liefde van haar leven, Elia. Boosdoener is César, haar echtgenoot wie haar voor dood achterlaat. Die nacht, 17 januari 1961 te Congo, is een zo belangrijk stukje van de gehele puzzel naar zal blijken.
Vanaf nu wordt het verhaal verder verteld vanuit Ammie en daarnaast vanuit de niet minder intrigerende personages Caz, Luc, en Erevu. Een ieder op hun eigen manier verbazingwekkend verbonden met Ammie. Een ieder met hun eigen levensverhaal en op werkelijk schitterende wijze uitgediept.
In een prachtige en beeldende schrijfstijl switch je van Afrika naar België, van het heden naar het verleden en allerlei boeiende karakters doen tevens hun intrede. In korte hoofdstukken sleept Paul je mee van de ene persoon naar de ander, van de ene persoonlijke verhaallijn soepel overlopend in de ander waarbij op fantastische wijze er steeds meer een stukje van de sluier opgelicht wordt en er steeds meer op de plaats valt. Ik ben onder de indruk van de meerdere, en zo ontzettend goede uitgewerkte lagen in dit verhaal. De bekende en onbekende familiebanden, de relationele ontwikkelingen en hoe bepaalde personages en hun gevoelens bij me binnen wisten te komen. Waarom zijn dingen gegaan zoals ze gegaan zijn en waarom zijn er onmogelijke en ongelooflijke beslissingen gemaakt? Hoezo wordt Caz zo achterna gezeten, en wat is nu toch de betekenis en het belang van die nkísi ? Waarom zijn er mensen gewoon keihard omgebracht?
Wat een kunst op zich om dit zo neer weten te zetten, zonder dat er sprake is van echte tenenkrommende spanning. Daarnaast komen er een aantal actuele thema’s duidelijk maar perfect uitgebalanceerd voorbij: racisme en daarbij horende politieke kwesties, homoseksualiteit, bloeddiamanten, om er eens een paar te noemen.
Wanneer ik ergens in het midden van het verhaal op het punt kom van ‘het kakt nu misschien een beetje in’ komen daar dan weer wendingen die me gelijk weer bij de les haalden. Op onverwachte wijze is er sprake van een overlijden, gevolgd door moord, gevolgd door onderzoek. Chanette Paul neemt 500 heerlijke bladzijden de tijd om het tot een voor dit boek heel aardig einde te brengen. Het heeft een slot wat wel enige voldoening geeft maar vele lijntjes liggen nog open; Offerlam is namelijk deel één van een tweeluik.
Ik kijk nu al halsreikend uit naar het vervolg! Deze blijft me nog wel even bij.
Conclusie:
Spanning: 3.5
Schrijfstijl: 4.5
Plot: 4.5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5
Leesplezier: 5
4 en halve ster voor Offerlam.
Karin Meinen
Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

2 opmerkingen: