donderdag 18 februari 2016

En Passant - Esther Kreukniet

Esther Kreukniet is communicatie-adviseur en werkt als freelance journaliste voor diverse tijdschriften, kranten en weekbladen. Ze heeft al meerdere boeken op haar naam staan: Beau Ravage, Façade en Carte Blanche. En Passant is haar vierde boek. 

Cover:
We zien een vrouw met lange blonde haren. De cover zelf maakt me niet nieuwsgierig maar de tekst op de cover wel: Michelle moet vechten voor haar leven - en de waarheid

Achterflap:
Michelle ligt in een coma na een ernstig auto-ongeluk. Herinneringen aan haar zorgeloze leven komen in flarden voorbij. Een luxe leven in Kralingen met haar succesvolle man, twee kinderen, een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk, vrienden en alles in overvloed. Toch hunkert ze naar meer. Michelle stort zich in een hartstochtelijke affaire met de stoere Jacob, maar ze beseft niet dat iemand haar nauwlettend in de gaten houdt. Terwijl ze aan haar ziekenhuisbed gekluisterd is, lijken al haar geheimen uit te komen. Kan ze haar familie wel vertrouwen? 

Samenvatting:
Michelle en Lennart zijn al zestien jaar getrouwd. Ze hebben twee kinderen en een vakantiehuis. Michelle runt een succesvolle kunstgalerie en toch ze mist iets. Michelle begint een affaire met Jacob, ze voelt zich op haar gemak bij hem. Na een ernstig auto-ongeluk ligt Michelle met zware verwondingen in het ziekenhuis. Ze ligt in coma, haar hele leven trekt aan haar voorbij, volstrekt niet chronologisch. Fragmenten van herinneringen spelen zich met vlagen af in haar hoofd.

Mijn hartslag steeg en ik probeerde me te focussen op mijn herinneringen. De beelden kwamen in een rap tempo bij me terug.
Duisternis, een muffe geur. Ik was in een bestelbus gegooid, ik was overvallen. Een duister figuur had me bij mijn haren de bus in gesleurd, en me met een pistool tegen mijn hoofd geslagen. 

Tijdens Michelles verblijf in het ziekenhuis worden geheimen langzamerhand onthuld.

Mijn mening
Esther neemt je mee in een verhaal vol verdriet, wanhoop, angst en liefde. Esther schrijft met emotie, spanning, gevoel: ze legt alles in het verhaal. 
Personage Michelle die in coma ligt, vanuit haar ziekenhuisbed volg je haar gedachten en haar herinneringen,  ze maken me nieuwsgierig want wat is er toch allemaal gebeurd? Ik vind het knap hoe Esther de personage Michelle en haar coma heeft verwerkt in het boek. Door haar research over coma weet ze waarover ze schrijft.

Het verhaal leest vlot, korte hoofdstukken. Tussen de hoofdstukken door verschijnt er regelmatig een afbeelding van een notitie op een smartphone. Het is voor mij een raadsel wat dit is en van wie. De vlagen van herinneringen van Michelle zijn als het ware puzzelstukjes, je weet alleen niet waar ze horen. Het kan alle kanten op. Ik kon het boek moeilijk wegleggen, een goed opgezet verhaal met spanning. In het nawoord schrijft Esther waarom ze dit boek geschreven heeft.

Om de boodschap van geloof, hoop en liefde over te brengen, het inzicht om niet te snel te oordelen en open te staan voor de andere kant van het verhaal.

Esther daagt de lezer uit om na te denken. Esther Kreukniet is een naam die we moeten onthouden en En Passant is een boek wat door iedereen gelezen zou moeten worden. 

Plot 4
Schrijfstijl 4
Leesplezier 5
Originaliteit 5
Psychologie 4
Spanning 4

Ik geef En Passant 4,5 ster.

Lydia Buist

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten