maandag 11 januari 2016

Pop goes the weasel (Piep zei de muis) - M.J. Arlidge

Titel: Pop goes the weasel (Piep zei de muis)
Auteur: M.J. Arlidge
426 pagina’s
Uitgeverij Penguin
ISBN 9781405918824
Recensie door Miriam Bakker


When you are deep in an investigation of this magnitude, you become utterly obsessed. It haunts your thoughts, day and night. The longer it goes on, the easier it is to become snow-blind, to lose your sense of perspective and your clarity of vision.

In een verlaten huis wordt het lijk van een man gevonden: hij is op gruwelijke wijze vermoord en zijn hart is verwijderd en dat wordt vervolgens bij zijn gezin thuis bezorgd…
Rechercheur Helen Grace heeft het vermoeden dat het niet bij deze ene moord blijft en helaas krijgt ze gelijk. Wie heeft het gemunt op mannen die op het eerste gezicht een voorbeeldig leven leiden, maar waarvan later blijkt dat zij er een geheim leven op na hielden?

And with that the butchery began.

Het boek begint ongeveer een jaar na Eeny Meeny. De nasleep van die moordzaak is nog goed merkbaar. Helen Grace is het niet eens met de beslissing van hogerhand dat collega Charlie weer terug aan het werk gaat in haar team. Onverdiend wat Helen betreft.

‘I don’t want her.’
‘We’ve had this discussion Helen. The decision’s been made.’
‘Then un-make it. I can’t say it any more clearly. I don’t want her back.’

Helen worstelt nog steeds met de beslissing die ze destijds heeft moeten nemen. Ze kon niet anders, daar is ze van overtuigd, het publiek vindt haar een held, maar toch. Het vreet aan haar. Ze heeft zoveel moeite gedaan om een hele hoge, ondoordringbare muur om zich heen te bouwen en dat is door haar zus allemaal teniet gedaan. Wegrennen, ver weg van alles en iedereen was haar eerste impuls. Een impuls waar ze uiteindelijk niet aan toegegeven heeft en ze is uiteindelijk weer aan het werk gegaan, aan het werk in Southampton, op voor haar bekend terrein, waar ze zich thuis voelt.
En dan deze moordzaak. Een man wordt dood aangetroffen in een vies verlaten huis waar voornamelijk prostituees hun klanten mee naar toe nemen. Het slachtoffer, Alan Matthews, is op gruwelijke wijze aan zijn eind gekomen en zijn hart ontbreekt. Zijn hart wordt later bezorgd bij zijn gezin. Helen en haar team duiken in het leven van Alan Matthews en hij blijkt niet echt de liefhebbende vader en echtgenoot te zijn, die zijn echtgenote Eileen hen voor ogen houdt.
Een volgend slachtoffer valt en ook zijn hart wordt in een pakketje bezorgd.
En er valt nog een slachtoffer…
De overeenkomst tussen deze mannen wordt relatief snel duidelijk; ze bezochten prostituees en waren ze te vinden op pornosites.
Een race tegen de klok begint, want deze moordenaar is snel, meedogenloos en er is geen peil op te trekken wanneer hij weer toeslaat. Zijn de slachtoffers willekeurig? Of wordt er doelgericht toegeslagen?

Ik was niet heel erg onder de indruk van Eeny meeny/Iene Miene Mutte. Een verhaal dat erg spannend begon, maar steeds rommeliger werd, van de hak op de tak sprong en er vielen continue personages uit de lucht waarbij ik steeds dacht ‘hee hallo, waar kom jij nou ineens vandaan?’. En toch was ik nieuwsgierig naar het volgende deel: Helen Grace is namelijk een uitermate interessant personage. Een vrouw met geheimen. Een vrouw die niemand toelaat in haar persoonlijke leven. Een vrouw wiens naam niet eens Helen Grace is.
In Pop goes the weasel komen er flinke barsten in de muren rondom Helen en daar worstelt ze flink mee. Bijna al haar geheimen dreigen open en bloot op straat te komen liggen door toedoen van een mateloos irritante, zeer vasthoudende journaliste, Emilia Garanita.
Helens nieuwe leidinggevende, Ceri Harwood is iemand die alles keurig volgens de regels doet, maar op zo’n manier dat ze er zelf alleen maar beter van wordt. Dat hoopt ze in ieder geval en dat botst met Helen. Helen gaat voor de zaak, alles is geoorloofd als het erop aankomt om een moordzaak tot een goed einde te brengen en de dader op te pakken. Het doel heiligt alle middelen, maar Harwood denkt daar heel anders over.
Charlie Brooks gaat na een jaar weer aan het werk, aan de ene kant wil ze heel graag, aan de andere kant twijfelt ze of ze het wel aan kan. Of ze het aandurft om Helen Grace weer onder ogen te komen. Haar relatie met vriend Steve staat onder druk, omdat ze weer aan het werk gaat. Zal hun relatie dit overleven?

Een spannend boek, waar dieper op de personages ingegaan wordt, waar meerdere lagen in het verhaal zitten. Een meedogenloze moordenaar die toeslaat en de manier waarop wordt heerlijk gruwelijk beschreven. Er is een duidelijke groei in de manier van schrijven en het verhaal leest lekker weg. De Nederlandse vertaling komt binnenkort uit, een aanrader wat mij betreft en het volgende deel, The Doll’s house, valt eerdaags in de bus!

4 sterren


Geen opmerkingen:

Een reactie posten