vrijdag 8 januari 2016

Moord op de boekenbeurs - Jan-Willem Geerinck & Walter Damen

De cover:
Een pan met kokend bloed op de omslag van het boek Moord op de Boekenbeurs. Luguber als je weet dat het om een moord op een TV-kok gaat. Ik ben nieuwsgierig naar dit boek, A: omdat ik toch wel heel zachtjes aan fan ben geworden van Vlaamse schrijvers, B: gewoon al om de titel, dat brengt toch allerlei ideeën in je hoofd. De cover is er niet eentje waar ik helemaal enthousiast van word, maar dat neem ik op de koop toe.
Het verhaal:
Ik sluit kwaad opzet niet uit.
Wanneer op de 79e editie van de Vlaamse Boekenbeurs iedereen braaf staat te luisteren naar de openingsspeech, klinkt er plotseling een bijna dierlijke gil. Er ligt een lijk in de herentoiletten. Gelukkig is de Antwerpse Hoofdinspecteur Kris Vandamme ook aanwezig bij de opening van de boekenbeurs en hij stelt gelijk alle sporen veilig. Het blijkt om Jeroen Meus te gaan, de bekende TV-kok welke op de boekenbeurs zijn zesde boek zou gaan promoten. Wanneer er op het Twitterkanaal van de Boekenbeurs berichten worden gezet getekend door ModB met hints naar een volgend slachtoffer, lijkt het of er geen top-chef meer veilig is.
Het wordt voor Kris Vandamme zijn eerste echte moordonderzoek en hij doet er alles aan om de dader te achterhalen.
Who`s Killing the Great Chefs of Flanders?
Mijn mening:
Mijn voornemen om in 2016 meer Vlaamse schrijvers te promoten gelijk maar goed van start laten gaan, dacht ik zo op Tweede Kerstdag. De titel van dit boek trekt me enorm en alleen al daardoor gaan er allerlei scenario’s door mijn hoofd. Het verhaal begint vlot en al gauw zit je midden op de plaats delict, wat gelijk pakkend is.
Door de woordkeuze/schrijfstijl, merk je al gauw dat je te maken hebt met een Vlaamse schrijver, in dit geval het duo Jan Willem Geerinck en Walter Damen die samen al meerdere boeken hebben geschreven, maar Moord op de Boekenbeurs is hun eerste fictieve boek.
Wat ik erg grappig vind is dat het dit jaar de 79e editie is van de Boekenbeurs en dat het een fictief verhaal is en het idee is ontstaan toen een aantal jaar geleden op de Antwerpse Boekenbeurs, Damen, Geerinck en de topkok Jeroen Meus naast elkaar zaten te signeren. En juist dit jaar kwam de topkok niet signeren, dus een origineel idee voor een thriller met de namen van meerdere bekende Vlaamse topchefs. Helemaal leuk.
Het boek leest erg fijn, korte hoofdstukken, snelle vlotte schrijfstijl en een heel origineel idee. Wel lees ik soms een zin terug om te checken wat er nu precies staat maar vooral hoe het staat en dan merk je toch dat de Vlaamse taal net even anders is. Maar dit is zeker niet irritant, het laat me erg vaak glimlachen tijdens het lezen. De personages maken me nieuwsgierig, de jonge hoofdinspecteur en zijn liefdesleven tussen alle onderzoeken door, maar ook de anderen van het bureau van Antwerpen, ik ben wel benieuwd of we nog meer van ze gaan horen/lezen.
Ik merk dat ik het boek net ff anders vind dan andere thrillers, het is geen hoogstaande thriller met gruwelijke details en ook geen hoogstaande literatuur maar het heeft iets, de fijne makkelijke manier van lezen, de leuke hoofdinspecteur van de Antwerpse federale en het onderwerp, het maakt dat ik erg genoten heb van het boek, door wilde lezen terwijl ik eigenlijk iets anders moest doen.
Het plot was toch wel verrassend, sommige dingen had ik aan zien komen maar zeker niet het einde. De manier van schrijven van Geerinck en Damen, maakt mij nieuwsgierig naar meer delen met Hoofdinspecteur Kris Vandamme in de hoofdrol.
Spanning: 4
Plot: 4
Originaliteit: 5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3
Psychologie: 3
Moord op de Boekenbeurs krijgt van mij zeker 4 sterren.
Moon

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten