zondag 3 januari 2016

Memento - Emelie Schepp

In Memento lijken twee verhalen door elkaar te lopen.

Het ene verhaal start met een telefoontje van de vrouw van Hans Juhlén dat ze zijn dode lichaam in hun woning gevonden heeft. Hans Juhlén is operationeel manager Asielzaken bij de immigratiedienst. Inspecteur Henrik Levin en rechercheur Maria Bolander hebben het gevoel dat Juhlén's werkzaamheden wel eens met zijn dood te maken kunnen hebben. In de woning van Juhlen worden vingerafdrukken van een kind gevonden en dit rijmt niet met het gegeven dat het echtpaar geen kinderen heeft, nog een kind op bezoek heeft gehad. Officier van justitie, Jana Berzelius, is bij het onderzoek betrokken en blijkt op een gegeven moment zelf ook op onderzoek te gaan en op die manier haar boekje te buiten te gaan.

Het andere verhaal is het verhaal van een meisje dat in een container verstopt zit samen met haar ouders en hen voor haar ogen op gruwelijke wijze vermoord ziet worden. Het meisje wordt later opgeleid tot vechtmachine.
Beide verhalen komen op een gegeven ogenblik bij elkaar en de waarheid blijkt dan zeer gruwelijk en onvoorstelbaar te zijn.

Memento is geschreven door de Zweedse Emelie Schepp en het boek speelt zich dan ook in Zweden af.
Het is een heerlijk spannende Scandinavische thriller geworden, die je niet aan kant wilt leggen. Bovendien is het asielzoekersthema momenteel ook heel erg actueel.
Emilie heeft een heerlijke schrijfstijl en door de twee door elkaar lopende verhalen blijft het ook heel spannend. Wat heeft het één met het ander te maken? Bepaalde vermoedens beginnen al snel te rijzen en inderdaad blijken dan een aantal dingen  te zijn zoals je dacht, maar dat doet dan geen afbreuk aan het verhaal, doordat er zoveel toch nog anders blijkt te zijn of dat je het gewoon niet wilt geloven.

Scandinavië heeft er na het overlijden van Hanning Mankell naar mijn idee toch een uitstekende schrijfster bij gekregen, van wie ik in de toekomst ook zeker nog graag wat wil lezen.

Het boek krijgt van mij dan door de opgebouwde spanning en de heerlijke schrijfstijl dan ook een verdiende ★★★★☆.

Renée Snijder


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!Geen opmerkingen:

Een reactie posten