maandag 11 januari 2016

De Mercuriustapes - Paul Weelen

De cover:
Niet echt een omslag waar ik helemaal hyper van word. Een kogel sjeest over de omslag. Wellicht wel erg passend bij het verhaal. Ik ben wel benieuwd wat dit boek me brengt, ik heb namelijk na het zien van de cover erg veel vraagtekens, maar ik ga het beleven. Gauw beginnen.

Het verhaal:

Het project had om de een of andere reden de naam Mercurius gekregen. God van de handel, beschermer van de redenaars en beschermer van de dieven.

Wanneer de eeuwige vrijgezel, die leeft van vrijdag date night naar vrijdag date night, Frits Akkermans, gaat werken als schoothondje voor zijn vriend Johan Visser komt hij er al gauw achter dat niet alles helemaal eerlijk vergaat in de wereld van de bouw. Hij verzamelt allerlei verdachte zaken en gaat op onderzoek uit maar wat gaat hij doen: houdt hij alles voor zich of hangt hij alle vuile was buiten? Maar net als hij dit bedenkt raken Johan Visser en Frans Walleberg op de ochtend, na het verjaardagsfeest van Johan, betrokken bij een bizar ongeluk en laten allebei het leven. Veronie de vrouw van Johan vecht voor haar leven. Frits staat voor de kans van zijn leven…
Gaat hij voor het grote geld of toch voor de eerlijkheid?

Mijn mening:

De kans dat dit alles op toeval berust is nihil. Hier zit iets achter dat groter is dan ikzelf.

Elk hoofdstuk begint erg leuk met een Play of Rewind, dus of je in het nu of in het verleden leest is heel duidelijk en op een enorm originele manier aangegeven. Verrassend en vernieuwend, ik hoop dat het verhaal ook zo is, gauw verder lezen.
De Mercuriustapes is een heel ander boek dan wat ik normaal lees, en ik kan niet zeggen dat ik warm loop voor zulke boeken. Des te leuker is het om te zeggen dat het boek me verrast, in het begin raak ik een beetje verveeld, het is taaie stof om te lezen, maar wanneer je verder in het verhaal komt na het ongeluk van Johan, raak ik gepakt. Al gauw vraag je je af wat er is gebeurd op de ochtend na het verjaardagsfeest bij Johan…
Na de ommekeer is het boek zo uit. Het leest dan als een trein omdat ik achter de waarheid wil komen. Het plot had ik niet zien aankomen, ik had wel een bepaalde weg op bedacht maar zeker niet deze. De persoon Frits is goed beschreven, hoe ver zou jij gaan voor een hele hoop geld en wat wint het de eerlijkheid of de hebzucht. Het hele complot komt langzaamaan naar voren, maar is goed onderbouwd waardoor je tot het einde toe vragen houdt.
Ik heb met veel plezier het tweede deel van het boek gelezen, toen ik eenmaal door de mijns inziens wat taaie stof heen was, was De Mercuriustapes een aangename afwisseling van mijn normale leesvoer. Een op een originele manier geschreven spannende roman, waarin macht en hebzucht de boventoon voeren. Waar is de eerlijkheid in de wereld gebleven?

Spanning 4
Plot 3
Originaliteit 4
Leesplezier 3
Schrijfstijl 3
Psychologie 3

Al met al toch mooi 3,5 sterren voor De Mercuriustapes

 
Moon


Geen opmerkingen:

Een reactie posten