vrijdag 25 december 2015

Mel Wallis de Vries: 2015 in boeken

Lieve Kerstman,

Oké, ik beken: ik ben heel, heel, heel erg schuldig. Bind me maar vast aan uw arrenslee met glittertouw. Sla me maar met uw rendier zweepje. Vorig jaar heb ik hier publiekelijk mijn goede voornemens bekend gemaakt in een blogje. Dat had ik nooit moeten doen. Want goede voornemens komen nooit uit. Goede voornemens zijn een soort kerstballen: ze glimmen heel mooi, maar ze vallen altijd kapot (bij mij in ieder geval).

Wat waren mijn goede voornemens dan? Ik wilde in 2015 meer boeken gaan lezen (dat lukte amper met drie jonge kinderen) en meer gaan sporten (dat lukte ook amper met drie jonge kinderen). De pijnlijke waarheid is dat ik dit jaar welgeteld 1 boek heb gelezen en 3 keer heb gesport... Sorry meneer de Kerstman, het spijt me echt heel erg. Ik baal er zelf waarschijnlijk nog het meeste van. 

Nu was dat ene boek wel heel dik (735 bladzijdes). En heel goed: Ik ben Pelgrim  van Terry Hayes. O ja, en ik heb nog een paar bladzijdes gelezen uit De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joel Dicker. Maar mijn waarheid is dat dit boek al maanden opengeslagen op mijn nachtkastje ligt. Mijn schuld weer. Volgens mij is De waarheid over de zaak Harry Quebert zeker de moeite waard om te lezen.   

En dat sporten, tja… Het regent altijd als ik wil sporten. En de afstand van de bank naar de deur lijkt zoooooo lang. En geldt een wandeling van je auto naar de Albert Heijn ook als sporten? Want dan sport ik heel veel…

Maar er waren gelukkig ook dingen in 2015 die heel goed gingen! 2015 was het jaar waarin ik voor de 3e keer de Prijs van de Jonge Jury won, dit keer voor mijn boek Wreed. Ik heb op het podium gehuild. Van geluk. En in oktober heeft mijn boek Shock de Hebban Award voor beste YA gewonnen.

In november is mijn nieuwe boek Schuld uitgekomen. Dit boek heeft me diep geraakt tijdens het schrijven. In Schuld plegen drie meisjes kort na elkaar zelfmoord op een school. Is het toeval, of niet…? Ik weet niet of je van een boek kan houden, maar ik hou met heel mijn hart van Schuld.
En ik heb weer het stof van mijn vingers afgeblazen: ik ben aan een nieuw boek begonnen. Het is nog heel pril (de eerste paar bladzijdes). En ik ken de hoofdpersonen nog niet zo goed. Maar ik voel dat ik al een beetje verliefd begin te worden. 

Goed, en dan zijn jullie nu natuurlijk heel benieuwd naar mijn goede voornemens voor 2016… Het is net als met Karma: als je naar links wilt gaan, dan ga je naar rechts (of zoiets, eigenlijk heb ik Karma nooit begrepen). Dus ik heb bedacht om dit jaar voor 'foute' goede voornemens te gaan. 
Alles wat ik echt wil, dat zet ik lekker niet op mijn lijstje. En hopelijk krijg ik dan wat ik echt wil!

Hier komen ze dan: mijn ‘foute’ goede voornemens voor 2016.
1. Niks meer lezen, alleen de scheurkalender op de wc. En de verkeersborden langs de kant van de weg.
2. De hele dag en avond op de bank zitten en chips en koekjes eten. Vooral niet bewegen. Alleen mijn wijsvinger naar het aan-knopje van de afstandsbediening.

Op hoop van zegen dat dit lukt :)


Alvast een heel mooi, gezond, gelukkig en leesgraag 2016 voor iedereen!

Liefs,
Mel



2 opmerkingen: