vrijdag 25 december 2015

Linda Jansma: 2015 in boeken

Was 2015 een bijzonder jaar op boekengebied voor jou? Waarom wel/niet?

Ja, wel een beetje. Mijn zevende thriller kwam op 1 juni uit en zes dagen later waren zo ongeveer de filmrechten verkocht. En als je dan enkele weken later hoort dat Diederik van Rooijen (regisseur van Penoza) het script gaat schrijven en het ook gaat regisseren, ja, dan sta je even raar te kijken.
En daarnaast stond ik met twee boeken in de Bestseller Top 60: Verbroken drie weken lang en de heruitgave van Houvast vijf weken (dat kan nog langer worden, omdat ik nu niet weet of hij er volgende week nog in staat).

Las je veel dit jaar en aan welke hoeveelheid moeten we dan denken??

Volgens mij heb ik best wel veel gelezen. Ik zat sowieso in de jury van de Schaduwprijs, waardoor je ook wel een lekker stapeltje op je bord krijgt. Als ik uit ga van een gemiddeld aantal van drie boeken per week (meestal vier, maar er zijn ook perioden dat ik minder lees, dus is drie wel een mooi gemiddelde) kom ik uit op zo’n 150 boeken. Dat kunnen er dus zomaar tientallen meer zijn (het is nog geen 31 december) of een paar minder.

Welke boeken sprongen er boven uit voor jou? Waarom deze?

Ik heb genoten van een aantal boeken, waaronder Een circus van schimmen [R.J. Ellory], Zij die mij dood wensen [Michael Koryta] en Een schitterend mysterie [Louise Penny]. Ellory vind ik gewoon een keigoede schrijver en verrast me elke keer weer met zijn boeken. Koryta verraste me enorm. Zijn vorige boek vond ik namelijk maar zozo. Omdat de flaptekst van deze me aansprak, heb ik hem toch gekocht en gelezen en man man, wat een geweldig boek! Het boek van Penny vond ik prachtig vooral vanwege de setting: in een klooster. Ik heb iets met kloosters namelijk. Ik ben ook een enorme fan van de Brother Cadfael boeken. ZĂșlke heerlijke boeken!
En natuurlijk zijn er nog meer boeken die ik fijn vond om te lezen, maar ja, dan wordt de lijst zo lang. Ik ben namelijk een tevreden lezer en ik vind niet gauw een boek onleesbaar :-)

Welk boek vond je eventueel tegenvallen en waarom?

Het meisje in de trein. De reacties en recensies waren lovend dus ik begon er vol enthousiasme aan. Nou, na een paar hoofdstukken heb ik het weggelegd. Ik vond het een verschrikkelijk boek. Alleen maar negatieve, pessimistische hoofdpersonages die wentelden in hun eigen sores. Niets voor mij. Een beetje positiviteit is wel gewenst in een boek. Vind ik dan toch.

Wat kunnen wij van jou in 2016 verwachten?


Ik hoop twee nieuwe boeken. De eerste komt in het voorjaar (Judaskus) en de tweede in het najaar. Denk ik :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten