zondag 13 december 2015

De verdediging - John Grisham

Over de auteur:
John Grisham (1955) is de auteur van meer dan dertig thrillers en romans, waarvan er vele zijn verfilmd. Zijn debuut De jury verscheen in 1988 en in de daaropvolgende decennia is Grisham uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. In zowel zijn boeken als in zijn eigen leven neemt hij het op voor mensen die er alleen voor staan of niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen. Inmiddels zijn er al meer dan 5 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in Nederland en Vlaanderen. (Bron: pers.awbruna.nl)

De cover:
Helemaal Grisham. Mooi, herkenbaar en wat een lekker boek om vast te pakken. Sjiek vormgegeven en je hebt echt wat in je handen.

De achterflap:
Sebastian Rudd is geen gewone advocaat. Hij werkt vanuit een kogelvrije bestelbus die helemaal aan zijn eisen is aangepast, compleet met internet, bar, koelkastje, comfortabele leren stoelen, geheim wapenvak en een zwaarbewapende chauffeur. Hij heeft geen kantoor, geen partners en slechts één werknemer: zijn chauffeur die ook fungeert als zijn bodyguard, juridisch assistent, vertrouweling en golfcaddy. Hij woont alleen in een klein, maar goed beveiligd appartement, en zijn voornaamste meubelstuk is een ouderwetse pooltafel. Hij drinkt goede cognac en is gewapend.
Sebastian verdedigt mensen die andere advocaten nooit als cliënt zouden accepteren: een drugsverslaafde; een knul met tattoos die volgens zeggen lid is van een satanische sekte en wordt beschuldigd van het verkrachten en vermoorden van twee meisjes; een terdoodveroordeelde gangster; een huiseigenaar die is gearresteerd omdat hij schoot op een swat-team dat ten onrechte zijn huis binnendrong. Waarom deze cliënten? Omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces, zelfs als hij, Sebastian Rudd, moet bedriegen om dat voor elkaar te krijgen. Hij heeft de pest aan onrechtvaardigheid; hij houdt niet van verzekeringsmaatschappijen, banken en grote ondernemingen; hij wantrouwt alle overheidsinstanties en lacht om de ethische voorschriften die binnen het juridische systeem gelden.

Mijn mening:
Het was alweer een aantal jaren geleden sinds ik een boek van Grisham las. Advocaat van de duivel, De jury, De rainmaker, wie kent ze niet. Boeken waar ik veel leesplezier aan beleefd heb, en dan nu De verdediging.
De achterflap belooft me gelijk al veel goeds, hier heb ik zin in en nieuwsgierig sla ik de eerste bladzijden om. Sebastian Rudd, roque advocaat, stelt zichzelf voor en vanaf dat eerste moment heeft het verhaal me direct te pakken.
Dit meer dan bijzondere personage sleept je al snel zijn bizarre wereld van het juridisch recht in. Het boek is onderverdeeld in meerdere zaken waar Rudd zich op meer dan unieke wijze tegenaan bemoeit. In het begin krijg ik het idee een soort van bundel over de zaken van Rudd te gaan lezen maar niets is minder waar. Grisham weet dit alles op verfijnde wijze en stukje bij beetje bij elkaar aan te laten sluiten, wat een genot. Dat hij daarbij een zeer kritische en harde pen hanteert richting het Amerikaanse rechtssysteem is een feit. Gevoelsmatig werd ik wel eens op het verkeerde been gezet, erg leuk. Rudd wordt geweldig neergezet. Hij is een loner en vooral geen loser, hij heeft een zoon, een enigszins vervelende ex-vrouw, één naaste vriend en vertrouweling: Partner. Door het meebeleven van de rechtszaken vanuit het gezichtspunt van Rudd leer je de personages, waaronder daders en slachtoffers, steeds beter kennen en doen nieuwe personen hun intrede. Ook krijg je daarbij een goede kijk in zijn al even bijzondere privéleven. Verwacht geen psychologische diepgang, daar is in mijn ogen dit boek ook niet voor bedoeld. Wat je wel kan verwachten? Een razendsnelle en scherpe schrijfstijl, heel beeldend en superfijn weg te lezen. Rechtszaken, moord, bedrog, chantage, vrouwenhandel, kooigevechten, ontvoering, hoe gevarieerd maar toch zo passend in elkaar! Het brengt je tevens een aantal zeer spannende verhaallijnen die je toch echt even op het puntje van je stoel laten zitten met een plot waarin alles in elkaar valt. Al met al: wat een originele, spannende en gewoonweg steengoede pageturner vond ik dit!

Conclusie:
Spanning: 3.5
Schrijfstijl: 5
Plot: 4
Leesplezier: 5
Originaliteit: 4.5
4,5 ster voor De verdediging.
Karin Meinen

Bekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten