zondag 22 november 2015

LetterRijn Schaduwkant (2015) - 24 auteurs

Het kwaad van een ander confronteert ons met de donkere kant van onszelf. Wat zo fascinerend en tegelijkertijd vaak zo beangstigend is, is het gegeven dat het gezicht van het kwaad vaak zoveel op ons eigen gezicht lijkt. In ieder mens schuilt het slechte en onder de juiste omstandigheden lijkt iedereen in staat tot het plegen van moorden. Blijkbaar hebben mensen dus een grens waar - als die wordt overschreden - het goede ophoudt en het kwaad begint.
Voor onze verhalenwedstrijd vroegen wij de deelnemers om zich te verplaatsen in een misdadig brein en vanuit dat vertrekpunt een crimineel spannend en misschien zelfs bloedstollend verhaal met een donker randje te schrijven.
In Schaduwkant staan de 24 beste verhalen, geschreven vanuit de duistere hersenspinsels van de schrijvers. Het is een kant die ieder van ons heeft, maar die we het liefst voor het daglicht verborgen houden. De verhalen van deze Belgische en Nederlandse auteurs zijn totaal verschillend van elkaar, op die ene overeenkomst na. Ze geven stuk voor stuk een inkijk in dat hoekje van het brein dat we graag verborgen houden; de schaduwkant.

De cover:
Prachtcover. Spannende uitstraling aan alle kanten. De kraai, ook terugkomend bij elk nieuw verhaal met bijpassende quotes, awesome. Dit tezamen met de achterflap, zie boven, maakt dat ik dit boek direct wil lezen.

Mijn mening:
Ik ben een groot fan van verhalenbundels. Wanneer ik de achterflap van Schaduwkant lees schept dit hoge verwachtingen. Wat een opdracht en hoe gaat hier vierentwintig keer invulling aan gegeven worden?
Wel, de lat is hoog gelegd, wat een fantastisch fijn boek was dit om te lezen. Elk verhaal anders, elke keer weer een nieuwe insteek, elke keer kortdurend meegezogen worden in de meest absurde, briljante, gruwelijke en enge denkwerelden van moordenaars. Dat ik bij werkelijk niet één verhaal dacht: jammer. Heel bijzonder in een bundel. Ik wil dan ook geen enkele schrijver tekort doen, maar ik had wel mijn voorkeuren.

Allereerst moet ik gewoon Het Meesterwerk van Machiel Pomp benoemen. Wat een meer dan fantastische schrijfstijl. Een subliem en gruwelijk verhaal met een briljant plot en einde, ik ben nog steeds onder de indruk.
En neem dan Weekdier van Sanne Rooseboom. Prachtig en beeldend geschreven, het liet me bijna met schaamrood op de kaken denken: ‘Net goed!’
Daar kwam Oude Vlam van Debby Willems voorbij en om dan te durven denken: ‘Is de waanzin echt?’  Zalig.
Ik kan nog wel even doorgaan. De verhalen richting einde bliezen me nog een keer van de stoel. Tekstballonnen van Debora Degreef was er ook zo’n één. Vol verbazing volg je de absurdheid van dit alles, het is ronduit gestoord, waarbij in de laatste zinnen de buurvrouw me hardop liet lachen.

Het moge duidelijk zijn. Schaduwkant is vierentwintig keer genieten. Geeft je vierentwintig keer een ander gevoel.
Schaduwkant pakt je van het begin tot het einde en is gewoon een juweel van een verhalenbundel!

Conclusie:
Spanning: 4
Schrijfstijl: 4.5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Originaliteit: 5

4,7 wordt echt wel afgerond naar 5 sterren!

Karin Meinen


Koop bij bol.com

4 opmerkingen:

  1. Een van de verhalen ken ik al, want dat schreef ik zelf. Na het lezen van deze recensie begin ik met veel plezier aan de andere 23 :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Heb 't hart eens" dat niet te doen Conny ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat fijn te lezen dat de bundel je zo goed is bevallen, Karin! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou echt wel Debby! Deze hoort gewoon in de schoen of onder de boom :-)

    BeantwoordenVerwijderen