woensdag 4 november 2015

IJzer en bloed - Liza Marklund

Titel: IJzer en bloed (Annika 11)
Auteur: Liza Marklund
343 pagina’s
Uitgeverij De Geus
ISBN 9789044535693
Recensie door Miriam Bakker


Dit was het laatste lichaam. Het was een overweldigend gevoel, een soort afscheid, hij zoog het in zich op, liet het ruisen van de boomtoppen door zijn wezen gaan.

Misdaadjournaliste Annika Bengtzon krijgt van haar moeder en zwager te horen dat haar zus Birgitta vermist is. In eerste instantie maakt ze zich niet zo ongerust, totdat ze van haar zus een verontrustend berichtje krijgt: ‘Annika, help me!’. En daarna hoort ze niets meer. Birgitta is verdwenen. Annika gaat op zoek naar haar zus. Het tijdschrift waar Annika werkt, is de ondergang nabij en er is ook een rechtszaak gaande met betrekking tot de gruwelijke moord op een dakloze. En dat is nog niet alles…Annika’s verleden laat zich niet meer door haar wegstoppen en ze zal het onder ogen moeten zien.

Mijn eerste kennismaking met Liza Marklund. Ik ben een groot fan van Scandinavische thrillers, maar moet tot mijn grote schaamte bekennen dat ik nog niets van deze schrijfster gelezen heb. Eens moet de eerste keer zijn!

Het waren maar woorden. Ze konden haar geen kwaad doen. Als ze nu gewoon dat gepiep kon uitzetten, dan kon ze wat zeggen. Het had inmiddels al niets meer te betekenen, haar ‘ik’ moest ondoordringbaarder worden dan het donker om haar heen, want alleen dan zou ze kunnen ademhalen.

Annika is een vrouw met een behoorlijk verleden. Het boek begint met een bezoek van Annika aan een psycholoog. Ze heeft last van paniekaanvallen en op aandringen van haar partner heeft ze hulp gezocht. Hulp die ze nog niet meteen bereid is te aanvaarden. Ze heeft een behoorlijk zware rugzak, maar ze is nog niet klaar om de confrontatie met de inhoud aan te gaan. Hoe lang kan ze dat nog uitstellen?
Als haar zus verdwijnt, komt er nog meer oud zeer naar boven. Ze heeft geen goede band met haar zus en die met haar moeder is zo mogelijk nog veel slechter. En dan haar zwager, heeft hij wel of niet met Birgitta’s verdwijning te maken?

Het donker omsloot haar, haar longen schreeuwden, haar handen brandden, ze viel en bleef maar vallen.

We volgen ook Nina Hoffman, operationeel analist bij de Rijksrecherche, die zich volop vastbijt in een zaak rondom een gruwelijke moord op een dakloze. Er is een verdachte, maar de zaak is niet heel sterk. Haar gevoel dat ze het bij het rechte eind heeft is dat wel. Haar onderzoek leidt haar uiteindelijk naar Spanje. Zal ze daar het onomstotelijke bewijs vinden dat ze de juiste persoon te pakken heeft?

IJzer en bloed is het laatste deel in de serie rondom Annika Bengtzon. Het is geen ramp om de voorgaande delen niet gelezen te hebben, maar ik had het het liefst wel gedaan. Ik ben een groot liefhebber van series en vind het een geweldig iets om met personages mee te groeien. Dat mis ik in dit boek, maar dat is niet een reden om het boek te laten liggen.
Het lijkt een trage thriller en de verschillende verhaallijnen lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar schijn bedriegt. De gelaagdheid in het boek is geweldig. Heel goed uitgewerkte personages die tot leven komen. Thomas, Annika’s ex is een persoon waar ik smakelijk om gelachen heb. Geweldig hoe hij zich verheven voelt boven anderen en dat verwoordt, maar op die manier zijn eigen onzekerheid weg probeert te verbergen. Heerlijk.
Langzaam wordt richting het plot toegewerkt, de spanning wordt heel subtiel opgebouwd. Het plot zit goed in elkaar en alle lijntjes komen samen bij de ontknoping. Erg jammer dat dit het laatste deel is, want je houdt wel een beetje het gevoel dat het nog niet klaar is, dat er nog wel wat meer in zit.

Ik baal als een stekker van dit boek, want mijn NTL-lijst is in één klap met tien boeken gegroeid….

4 sterren 

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten