donderdag 26 november 2015

De gehangene - Faye Kellerman

Cover: Een vrouw op een planken vloer half in de schaduw met op een achtergrond een hel licht: een bouwlamp? Een donkere cover met een witte strook waarin de naam van de auteur staat vermeld en een silhouet van een man en een vrouw.

Het boek is in Amerika in 2010 uitgegeven onder de titel Hangman en in 2015 in Nederland, een vertaling van Jan Smit . Faye Kellerman is getrouwd met Jonathan Kellerman, die thrillers schrijft, zij hebben een zoon en ook hij is thrillerauteur.

Er zijn twee verhaallijnen, de eerste begint met oude bekenden Terry Mc Laughlin en Chris Donatti. Beiden zijn in een eerder boek uitgebreid beschreven. Op dit moment wil Terry een tijdelijke scheiding bespreken met Chris en heeft Peter Decker, de inspecteur in de boeken van Faye Kellerman, erbij gevraagd om ruzie te voorkomen. Na het gesprek, als Chris en Peter beiden zijn weggegaan, blijkt Terry verdwenen te zijn. Waar is ze, is Chris teruggekomen en heeft hij vermoord en haar lichaam verborgen? Gabe, de veertienjarige zoon van Terry en Chris vindt tijdelijk onderdak bij de familie Decker. Peter gaat op zoek naar Terry.

Dit deel had een bepaalde dreiging, Chris is gewelddadig, maar hij staat het Terry toe om tijdelijk apart te gaan wonen. Hij is zo rustig, blijft kalm en dat komt dreigend over.

De tweede verhaallijn gaat over de vondst van een opgehangen jonge vrouw, gevonden op een bouwplaats. Het is een verpleegkundige, die net haar relatie met haar ontrouwe vriend heeft verbroken. Die vriend is weg met kameraden maar verdween toen zijn vriendin de relatie verbrak. Peter heeft hier de leiding over en samen met Marge Dunn en Scott Olivier gaan ze op zoek naar de dader. En dat valt niet mee, er speelt van alles mee: relatieproblemen, vriendschappen, geheimzinnigheid en waarom is de vrouw gevonden op de bouwplaats? Er vallen nog meer doden en ondertussen heeft Decker het druk met de zoektocht naar Terry en met de vraag of hij Gabe wel in huis wil hebben; Chris is gewelddadig en hij is bang dat  zijn eigen familie gevaar loopt.

De persoon Gabe wordt goed beschreven, zijn ambivalente houding tegenover de familie Decker; hij is ze dankbaar, maar hij is ook jaloers op de onderlinge relatie en genegenheid. Tegelijkertijd merkt hij dat hij trekken van zijn vader heeft en die wil hij niet hebben. Zijn vader Chris manipuleert hem en houdt hem in de gaten, daar kan hij slecht mee omgaan want hij voelt dat hij hierdoor de gastvrijheid van de familie Decker op de proef stelt. Dat er meerdere keuzes zijn dan alleen maar goed en kwaad is wat hij leert in huize Decker en dat is hij niet gewend. Ook onvoorwaardelijke trouw, geïnteresseerd zijn in een ander is iets wat hij niet kent.

Die twee verhaallijnen hebben niets met elkaar te maken en maken het verhaal wat ingewikkeld. Het enige wat duidelijk wordt is dat Peter op twee fronten bezig moet zijn. En dat het feit dat Terry verdwenen is hem persoonlijk treft. Ik krijg het idee, dat Gabe geïntroduceerd wordt om in een volgend boek als huisgenoot van de familie Decker een rol te kunnen spelen. Met of zonder zijn ouders.

De verhaallijn over het opgehangen meisje en het zoeken naar de dader vond ik spannend en goed uitgewerkt. Je voelt de machteloosheid en daarnaast de drang om te weten wie de dader zou  kunnen zijn.  Marge en Scott gaan naar Las Vegas om daar een spoor te volgen, waardoor de zaak weer een ander beeld krijg. Er komen meerdere personages voor die verdacht zijn en daardoor werd ik regelmatig op het verkeerde been gezet. Het einde is verrassend en tegelijkertijd is het een open einde. 

Mijn mening over het boek
Het is een aflevering van een hele serie boeken, die ik allemaal gelezen heb. Je hebt het idee, dat je deel uitmaakt van de hoofdpersonen. Het is een traditionele setting; moeder zorgt voor het gezin en vader zorgt ervoor dat het veilig is in de wereld om hun heen. Dit in tegenstelling tot veel Amerikaanse thrillers waarin de hoofdpersonen een gecompliceerd liefdesleven hebben of het zelfs helemaal missen.  Af en toe kan ik me irriteren aan de zorgzame aard van de moeder in het gezin maar dat weegt niet op tegen de manier waarop de auteur beschrijft hoe het rechercheteam bezig is de misdaad te bestrijden, met alle tegenslagen en frustraties, die daarbij horen. Ik lees graag de boeken tussen de andere Amerikaanse thrillers door en dit boek heeft mij niet teleurgesteld.

Willeke van Dolderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten