zaterdag 15 augustus 2015

Hoe kan je jezelf (letterlijk) goedkoop promoten?

We hebben een ontdekking gedaan hoe je als onbekende schrijver je debuut op een wel zeer goedkope (letterlijk en figuurlijk) manier wat meer in het schijnwerpertje kan zetten. Hebban heeft een zogenaamde tiplijst waar de nieuwe boeken van de afgelopen paar maanden bijgehouden worden qua hoogte van waarderingen en hoe vaak ze opgezocht worden.
Nu heeft Hebban inmiddels zoveel lijstjes dat soms niet meer bij te houden is wie waar in een lijstje voorkomt, maar mij viel onlangs op dat het boek Hybrid ban Greet Ilegems wel heel erg hoog in de lijst stond. Op plek vier namelijk. Laten we elkaar geen mietje noemen en dus ook geen superschrijver die als onbekende schrijver binnen enkele weken de top vijf binnendendert. Hoe kan dat?
Ik ging het eens in de gaten houden. Elke keer als er wat bekende namen rondom het boek stonden, zoals Nele Neuhaus of Linda Jansma, kregen die opeens slechte waarderingen. Opeens kwamen er twee sterrenrecensies of nog lager zelfs. Het systeem is zo bedacht dat al heeft bijvoorbeeld Linda Jansma met haar boek Verbroken 79 recensies en de ander 5, als van die laatste alle 5 de recensies 5 sterren uitdelen dan sta je op 1. Ook al heb jij er 50 met 5 sterren, zodra er lagere sterren uitgedeeld worden zak je.
Sherlockje ontdekt dat ene Jannes Ilegems (zou het toeval zijn die achternaam? neeeeeeeeeeeeh) maar liefst 21 keer een 1 ster heeft uitgedeeld aan boeken in die tiplijst. Aan Greet Ilegems , natuurlijk, vijf sterren. 
Oh ja en sinds gisteren heet Jannes opeens alleen nog Jannes. Weg is de achternaam Ilegems... Lieve lieve lieve mevrouw de schrijfster. Ik ken u helemaal niet en ik weet ook niet of u boek vijf sterren waard is. Ik kan weinig tegen u hebben, maar alsjeblieft doe dit toch niet. Ik vind het zo ontzettend sneu om je eigen boekje zo naar boven te moeten krijgen door ander mans zijn boeken laag te gaan waarderen. Jeetje mina: 21 boeken in korte tijd 1 ster maar waard vinden. Dan heb je het slecht als lezer... Maar kom op: u bent ontmaskert en hou nu op met die flauwekul. Uw naam GREET ILEGEMS is al onder een flink aantal kijkers gezien en nu ook weer.  Doe het nu gewoon op eigen kracht en wees eerlijk. Wie Jannes dan ook is: u zelf, broer, vriend, zoon...het maakt niet uit!
Als uw boek goed is, gaat het gelezen worden. Deze actie weerhoudt mij dan juist om het ter hand te nemen, want ik heb een bloedhekel aan oneerlijkheid.
Succes met de verkoop van het boek!
En Hebban, mijn god : hoe hebben jullie dit dan zelf kunnen missen? Verander iets aan dat systeem wat dus zo makkelijk te beïnvloeden is. Je hele tiplijst stelt zo geen mallemoer meer voor.

14 opmerkingen:

  1. Goh wat worden we toch bedonderd... Belachelijke manier om in de picture te komen. Wil men promotie, stuur dat goede boek dan naar thrillerlezers en als het dan werkelijk goed is, dan volgt automatisch een eerlijke promotie.

    Renée

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik haat het als dit soort praktijken plaats vinden in onze toch normaal gesproken gezellige book community. Toch moeten andere het weer verpesten voor de meerderheid. Zo jammer dit, bij mij hebben dit soort praktijken een averechtse werking, in de zin van, ik ben niet zo geïnteresseerd meer het boek te lezen, nog de schrijfster enige aandacht te schenken.

    Trouwens ik heb op Hebban ook nog een interview gezien met de auteur van dit boek... Dus misschien is het Hebban niet op gevallen?

    Groetjes
    Irene @ www.ijskoudepassie.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik neem aan dat het niet opgevallen is. We zijn nu aan het verder spitten mbt deze schrijver en het is nog erger. Ze heeft diverse profielen. Geeft zichzelf de volle mep en concurrenten drie sterren....

      Verwijderen
  3. Thrillerlezer, ik vind dat jullie een heel goede blog hebben maar let met dit soort artikels wel een beetje op want voor je het weet heb je een klacht van Laster en eerroof aan je been hangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De admins van Hebban kunnen dit beslechten en ik vrees voor Hybrid. Het heeft plots heel goede recensies van mensen die enkel maar dat boek gelezen hebben. Niks, laster en eerroof. Betrapt met de hand in de pot met koekjes. Trouwens op een blog mag je toch persoonlijke bevindingen neerpennen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat een onzin... Lees het boek gewoon, zoals ikzelf, gerenomeerde magazines en recensenten ook gedaan hebben die het de eerlijke waardering gegeven hebben die dit boek verdient. Die recensies + de huidige op Hebban heeft ze dan ook "vervalst" zeker?
    Wat sommige mensen al niet doen om de spotlights van iemand weg te halen... Gevaarlijke uitspraken hier.
    Dikke 5 sterren waard dit boek!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haar neefje Jannes heeft alles toegegeven in zijn mail aan ons....Dus hoezo gevaarlijke uitspraken??? Gewoon pure oplichterij. Vijf sterren...tuurlijk. Ook familie?

      Verwijderen
    2. Eerst en vooral, geen familie enkel een grote fan van een boek dat voor mij na lange tijd nog eens een verademing was. En respect hiervoor als debuut. Dus nu spreek je over een neefje... Misschien al aan gedacht dat dat neefje zijn grote nicht gewoon een plezier wou doen en zij er helemaal voor niks tussen zit. Dus ja gevaarlijk uitspraken om iemand zwart te maken op deze manier. Wie krijgt er trouwens geen steun van familie of sympathisanten in dit soort "stemmen" gedoe? Om hier dan een hele post aan te wijten enkel en alleen om iemand zwart te maken... heel erg hypocriet allemaal.

      Verwijderen
    3. Er word helemaal niemand zwart gemaakt er word een probleem aan de kaak gesteld. Het is toch niet eerlijk tegen over de andere schrijvers en schrijfsters dat hij of zij of wie dan ook express lage waarderingen geeft aan andere boeken om zo z'n zicht of zichzelf omhoog te krijgen? Prima dat jij t boek wel goed vind mevr pf Mr "ik doe lekker alles anoniem" maar dan blijft deze gang van zaken oneerlijk en niet netjes!

      Verwijderen
  6. Omdat het een kwestie van oplichting is. Sneu net als de boel oplichten vind ik altijd anonieme recaties. Laf...Dus bij een volgende anonieme post wordt je reactie verwijderd. Als een familielid zijn nicht wil hebben en daardoor 21 andere schrijvers sterk benadeeld is dat toch echt oplichting en niet heel prettig voor de 21 schrijvers. Ik maak niemand zwart: ik stel iets aan de kaak. Ieder schrijver krijgt steun , maar 1 persoon die zoveel schrijvers 1 ster gaat geven enkel en alleen om zijn nicht te helpen. De reactie van de schrijfster was trouwens heel duidelijk. Dus dat het neefje het allemaal heel alleen heeft gedaan zonder dat het bekend was bij de schrijfster is niet heel erg geloofwaardig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is jouw site waarom laat je anonieme reacties dan toe.... Al aan gedacht dat niet iedereen zijn naam zomaar op het internet wil gooien?

      Verwijderen
    2. Als iemand zo graag stelling neemt/ commentaar heeft dan verwacht je dat iemand achter zijn mening staat en dus zijn naam noemt. Als hij zo poeperig is dat niet durft, omdat hij misschien ook wel Ilegems heet dan kan men mailen he.

      Verwijderen
  7. Laten we gewoon eerlijk zijn. Wanneer je een goed boek hebt geschreven krijg je goede recensies en hoge sterren en vooral voor een debuut is het belangrijk te luisteren naar je lezers om er iets aan te hebben in je volgende boek. Hier boven is onderzoek gedaan en dit wordt hier niet zomaar neer gezet. Er wordt niemand zomaar zwart gemaakt hoor, we houden gewoon van eerlijke concurrentie. Als het boek goed is dan wordt het gepromoveerd en anders verdwijnt het in de prullenbak��

    BeantwoordenVerwijderen