vrijdag 31 juli 2015

Handelswaar - Karin Hazendonk

De 16-jarige Lisa is na een bezoekje aan haar vriendje Jamea niet terug gekomen. Moeder Loes doet hiervan melding op het politiebureau. Agente Katja verwacht dat het meisje wel snel weer boven water zal komen. Loes heeft het Marokkaanse vriendje van haar dochter eenmaal ontmoet en het lijkt haar een goede knul. Lisa is niet erg populair op school en is trots op haar knappe vriendje. Zelf is ze minder knap wat de agenten gelijk al doet twijfelen aan de oprechtheid van de jongen.
De ouders van Lisa zijn gescheiden. Haar vader hield er nogal een losbandige levensstijl op na en doordat haar vader niet echt reageert op de verdwijning van zijn dochter beginnen er ook vermoedens te komen dat hij wel eens iets met de verdwijning te maken kan hebben.
Dit is het belangrijkste onderwerp van het boek. Het boek start en eindigt echter ongeveer een half jaar na de verdwijning van Lisa met enkele moorden. De moorden hebben zijdelings wel met het verdwijnen van Lisa te maken.

Ongeveer een jaar geleden las ik voor een groepsrecensie Blun van dezelfde schrijfster. Mijn medelezers en ik hadden fors kritiek op het boek, zowel over het tekstgebruik, zinsbouw en de wat simpele opbouw van het verhaal. In ons recensie gaven we de schrijfster, die overigens niet blij was met ons mening, tips om tot een beter boek te komen. Ik was altijd al heel benieuwd naar de opvolger van dit boek, Handelswaar, om te kijken of ze iets met ons kritiek gedaan had. Bovendien las ik rond Pasen een kort verhaal van Karin Hazendonk, wat mij aansprak, maar het ging me te ver om het boek aan te schaffen. Onlangs zat ik in de Ebieb te kijken wat er voor boeken instonden en hé daar stond Handelswaar. Ik greep mijn kans om dit boek te lezen.

Op de achterflap van het boek krijgen vooral de moorden de aandacht. Toch draait het boek vooral om de verdwijning en opsporing van Lisa. Een gedeelte wat heerlijk wegleest en waarin misbruik en loverboys centraal staan. Een heel goed gedeelte. Voor mij hadden de moorden ook niet zo uitgebreid toegevoegd hoeven te worden. Ze zorgen bovendien voor wat open eindjes. Nogal jammer bij zo'n goed "middenstuk".  Ook maakt het verhaal wat minder begrijpelijk, doordat je in de tijd heen en weer springt en het bij dit boek minder functioneel is.


Ik heb het gevoel dat Karin zich niet zo goed in de leefwereld van de tieners kan verplaatsen. Een voorbeeld daarvan is een 17-jarige jongen, nou ja in werkelijkheid dan wel een paar jaar ouder, die zich een beetje schaamt dat hij nog bij zijn ouders woont. Dan mogen de jongeren zich hier in de omgeving nagenoeg allemaal schamen. Een enkeling, die al studeert, woont door de week op kamers en in het weekend bij de ouders.
Ik kan me ook niets voorstellen bij een school in de buurt van Gouda waar de meisjes geen broek mogen dragen, maar daar kan ik me in vergissen.
Vreemd is het dat de vader enkele weken na aangifte een boete krijgt voor aanranden. Daar krijg je geen boete voor. Daar moet je voor voorkomen of de zaak wordt geseponeerd.

Het boek is aanmerkelijk beter dan Blun. Het verhaal is minder rechtlijnig. Het slot kon wel beter en er had voor mij dus minder aandacht aan de moorden besteed kunnen worden. Het gedeelte over de vermissing en zoektocht naar Lisa was juist heel goed.
Het tekstgebruik is veel beter. De zinnen zijn uitgebreider en minder eenvoudig. De zinsbouw kan hier en daar wel wat beter en mag er iets meer aandacht op de interpunctie gebracht worden.

Ik geef het boek 3 sterren, maar het hadden ook zomaar 4 kunnen zijn als alles geklopt had en de moorden wat minder de overhand gekregen hadden.

Renée Snijder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten