dinsdag 2 juni 2015

Thriller van het jaar bij VN

'Het meisje in de trein' van Paula Hawkins wint bij Vrij Nederland het predicaat Thriller van het jaar. Soms zie je een boek zo vaak voorbij komen dat je de hype door je strot geduwd krijgt. Het meisje in de trein is in ieder geval een zeer veel besproken boek met echte tegenstanders, die het een vreselijk saai boek vinden, als echte fans die het een geweldig origineel verhaal vinden. 

Thrillerlezers feliciteert A.W. Bruna met deze prijs. Naast de Gouden Strop is de VN-benoeming de thrillerprijs van het land. Aanstaande donderdag kunnen wij gewone lezers de thrillergids doorkijken en zien wat voor mooie en ook vreemde beoordelingen er ook dit jaar weer in zullen staan. 
Elk jaar roept de gids vele irritaties op, omdat er vaak boeken helemaal afgebrand worden met benamingen als dat een boek voor kippen zonder koppen is bijvoorbeeld.

Volgens VN zelf waarom ze voor een bepaalde thriller kiezen:


"Wat maakt een thriller eigenlijk tot de VN-Thriller van het Jaar? Een ‘gewone’ thriller is een spannend boek dat net als een Hollywoodthriller alle regels van het genre volgt, of dat in elk geval probeert te doen. Dat levert in de beste gevallen een heel spannend boek op, een pageturner. Een die genoeg heeft aan zichzelf. Net als een Hollywoodfilm, of een snoepje. Maar daarmee ben je nog geen Thriller van het Jaar.


Moet er dan sprake zijn van een literaire thriller? Nee. Ook literaire thrillers kunnen saai zijn, langdradig, onnodig ingewikkeld, et cetera. Literaire kwaliteit is heel mooi meegenomen bij een VN-thriller, maar is niet het belangrijkste criterium.


De eerste en absolute voorwaarde voor de VN-Thriller van het Jaar is dat hij bloedstollend spannend is. Maar die winnaar heeft nog iets méér. Hij komt met een geheel eigen schrijfstijl en een eigen perspectief, hij treft de ideale balans tussen actie en denkwerk, maar het belangrijkste onderscheidende kenmerk is: er wordt ook nog iets nieuws gezegd over óns, over de wereld waarin wij lezers leven. In de beste VN-thrillers is het boek geen wereldje op zich, maar reflecteert het, hoe impliciet ook, op de buitenwereld. Die ziet er even anders uit. De ideale VN-thriller snijdt morele, culturele of maatschappelijke thema’s aan of laat zien dat die bestaan. En die kijk naar buiten, die laat je even niet los.
Op basis van deze criteria vonden we ook dit jaar weer een schitterende Thriller van het Jaar. Acht boeken kregen deze aflevering van de Gids vijf sterren, een daarvan stak er bovenuit. "

Geen opmerkingen:

Een reactie posten