zondag 8 februari 2015

Music is an outburst of the soul

Naast lezen is muziek ook een passie van mij. En dan vooral het bezoeken van concerten. Ik heb in mijn leven al een flink aantal artiesten en bands voorbij zien komen. De een uiteraard beter dan de ander.

Het eerste grote stadionconcert, dat ik bezocht was in 1993: U2 in de Kuip. Wat een ervaring! Wat overweldigend en met niets te vergelijken! Ik heb U2 daarna nog 3 keer live mogen zien ( Kuip, Gelredome en Arena ) en elke keer was het geweldig! Dit jaar in de Ziggo Dome ben ik er helaas niet bij...tot mijn grote verdriet.

De band die ik waarschijnlijk het vaakst gezien heb moet The Scene zijn. In mijn studententijd is dat geweest. Rigoreus! Absoluut mijn nummer. Helaas ben ik niet bij het afscheidsconcert van The Lau geweest, had eigenlijk wel gemoeten, zeker omdat ze zo'n groot deel van mijn muzikale leven bepaald hebben.

De eerste keer Night of the Proms in Rotterdam. Mijn vriendin en ik gingen vooral omdat ik Live heel graag live wilde zien. Hilarisch! De zaal werd donker en BAM! Live kwam er keihard in met "Dolphins Cry". Ik weet zeker dat verschillende permanentjes van schrik rechtop stonden, wat een heerlijke bak herrie! En ze deden ook nog mijn favoriet "They stood up for love". Een betere avond kon bijna niet.
In de loop der jaren toch een aantal leuke optredens gezien op NOTP. Denk aan: Roxette, Sharon den Adel ( Within Temptation ), The Jacksons, Simply Red, Simple Minds, Sinead O'Connor en dan vergeet ik er vast nog.

Parkpop (Den Haag) en Werfpop (Leiden) zijn ook van die evenementen waar ik vaak ben geweest. En ook daar heel veel leuke dingen gezien.
Robbie Williams toen hij net uit Take That was. De Heideroosjes in een te klein Van der Werfpark. Golden Earring, Ed Kowalzcyk, The Scene, Marco Borsato, Jeugd van Tegenwoordig, Moke, Venice, maar daar kom ik later ook nog op :).
Ook nu vergeet ik waarschijnlijk heel veel leuke dingen, het is gewoon te veel!

In 2011 was Serious Request in Leiden. Snow Patrol zou het Glazen Huis sluiten. Moest ik natuurlijk bij zijn! Lang getwijfeld, want het was niet echt goed weer. Uiteindelijk toch op mijn fiets gesprongen. En wat was het het waard! Ik stond gewoon maar op 3 meter afstand! Van Gary! Waaaaah! En gelukkig zongen ze ook nog "Run". Het kon echt niet beter worden die avond!
Ik baal wel nog steeds dat ik toen te kort van te voren hoorde dat Thom Smith en Andy Burrows er waren. Ik was net op tijd om ze in mijn pyjama op de tv te zien, terwijl ze maar zo'n 3 kilometer verder waren. Zo'n gemiste kans om de man met de mooiste stem ever (Thom Smith) in het echie te zien....

In dit verhaal mag de gewonnen Meet & Greet met Di-Rect uiteraard niet ontbreken. Voor de grap deed ik mee met de prijsvraag, vooral omdat het concert een paar dagen voor mijn 40e verjaardag was. En tot mijn verbazing won ik! Leuk!
Niemand kon mee, dus ik ging alleen. En dat is dan wel wat ongemakkelijk. Maar wat is Spike een schatje zeg! Hij stelde mij helemaal op mijn gemak en kwam geïnteresseerd over. Hele leuke ervaring. En het concert: wow, wat heeft die Marcel een stem zeg! Geweldig! 

Tja, en dan Venice...Een niet zo heel bekende band uit Californië. Een band waar mijn vriendin en ik, bijna, groupie-achtig fan van zijn! Een band die ik inmiddels iets van 8 keer heb gezien, als Venice.
Maar 3 van de 4 zijn ook op tournee geweest met Roger Waters en The Wall, als achtergrondkoortje. En ja, ook dat moesten we meemaken, dus duur kaartje gekocht en naar Antwerpen vertrokken. Inderdaad...voor het achtergrondkoortje....
Maar ze zijn ook gewoon echt goed. En daarnaast heel benaderbaar. Na elk concert hebben ze een Meet & Greet met hun fans. Uiteraard zijn wij daar dan ook bij. En de laatste keren, herkenden ze ons! Waaaaah! Natuurlijk eerst heel cool doen en toen we uit het zicht waren (maar helaas niet buiten gehoorafstand) stuiteren en gillen...Tja, wat Venice betreft zullen we niet snel volwassen worden ;)
Gelukkig mogen we in april weer van "onze" mannen gaan genieten! Kan niet wachten! 

Natuurlijk zijn er ook concerten waar ik niet hardop van durf toe te geven dat ik daar geweest ben...Dus dat doe ik dan ook niet ;).
Maar wat losse concerten die het noemen wel waard zijn zijn: Chris Rea, The Alan Parsons Project, Acda en de Munnik, Luka Bloom.

Ja, en als zo'n enorme muziekliefhebber lag het voor mij voor de hand om in die richting vrijwilligerswerk te gaan doen. Eerst afgelopen zomer bij Werfpop. En nu sinds december bij het pas geopende poppodium hier in Leiden: Gebr. De Nobel. Het nuttige met het aangename combineren, heet dat.
Mijn eerste wapenfeit: het bezoeken van het concert van Blaudzun. Ge-wel-dig!
En komende zaterdag hoop ik Henny Vrienten te gaan zien. Een idool van mijn jeugd. Wie van mijn leeftijd was er niet verliefd op Doe Maar? En wie liep er niet met roze-groene buttons en zweetbandjes?!
Kortom: daar moet ik dus bij zijn! Uiteraard weet ik dat het geen Doe Maar-concert is, maar een Henny Vrienten-concert, maar dat maakt toch helemaal niks uit! Het blijft Henny Vrienten!

Heb ik nog wensen van bands of artiesten die ik ooit hoop te zien? Natuurlijk heb ik die!
Heel hoog op het lijstje staan de Editors! Dat moet gewoon een keer gaan gebeuren. Maar ook Pearl Jam, Adele, The Gaslight Anthem, Bush (met de verrukkelijke Gavin Rossdale) zou ik graag een keertje zien. 
Wie weet wat er voor mij nog in het verschiet ligt....Ik laat het lekker over me heen komen!

Tot de volgende Books & Sushi



Juul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten