dinsdag 23 december 2014

Andreas door Th. M. Coleman

Titel:                           Andreas
Auteur:                       Th. M. Coleman
Pagina’s:                     267
ISBN:                         9 789402 111033
Jaar van uitgave:         2013

Recensie door Alex Hoogendoorn.

Th. M. Coleman is het pseudoniem van Dorrie Breek. Dorrie is schrijfster en columnist. Ze heeft enkele jaren in Amerika gewoond, waarna is ze verhuisd naar Zweden. Die ervaringen hebben de input gegeven voor haar blog, waar ze in haar columns haar bevinding met de wereld deelt. In 2013 heeft ze haar thrillerdebuut Andreas uitgegeven.

In Andreas volgen we Julia. Julia valt van de trap, roept om hulp. Geen gehoor. Waar is haar vriend? Even is ze vergeten dat haar relatie na tien jaar over is. Terwijl ze weer probeert op te krabbelen en haar leven op de rit te krijgen, werkt ze zich in de nesten. Na een avondje stappen met een vriendin ontmoet ze een jonge, knappe man, Andreas. Ze kan hem niet uit haar hoofd zetten. Ze is toch vrijgezel? Later gaat ze terug, vindt de mysterieuze Andreas, heeft een one night stand. Voor haar is het over, maar Andreas kan haar niet vergeten. Alles wijst erop dat hij haar stalkt, maar is dat wel zo?

Th. M. Coleman heeft een fijne schrijfstijl, al had ze wat meer mogen schrappen. Het had geboetseerd kunnen worden. Hier merk je dat de invloed van een professioneel redacteur ontbreekt. Voor een debuut schrijft ze prima, een volgend boek leest ongetwijfeld nog fijner.

Het verhaal is echter heel eenvoudig en weinig origineel. De samenvatting op de achterflap doet vermoeden dat het stalken verder gaat dan het daadwerkelijk gaat. Het verhaal mist nog een bepaalde diepgang, een andere dimensie, wat extra verhaallijnen. Ze roept een hoop vragen op, voorziet de lezer nauwelijks van antwoorden en de antwoorden die ze geeft, zijn vergezocht en komen uit de lucht vallen. Het waarom achter de handelingen van bepaalde personen ontbreekt. Daar had een verhaallijn over geschreven kunnen worden, die ertussen kon worden gevlochten. Het is alsof het begin is geschreven en er nog een verhaal achter hoort. Ze stopt op het punt dat eigenlijk het midden van het verhaal had moeten zijn.

Daarbij is het verhaal nauwelijks spannend. Het wordt de hoofdpersoon iets te makkelijk gemaakt. Te veel toevalligheden werken in haar voordeel, waardoor er van echt gevaar geen sprake is. De spanning komt niet dichtbij genoeg bij de hoofdpersoon en komt daardoor niet over op de lezer. Ook hier komt de eenzijdigheid weer terug: met een extra verhaallijn, die op de juiste momenten het overneemt van de al geschreven verhaallijn, kan spanning opgeroepen worden. Laat de lezer in het ongewisse, al is het maar voor een hoofdstuk.

2 sterren

Plot                 2
Leesplezier      3
Spanning         1,5
Schrijfstijl       2
Originaliteit    2
Psychologie    3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten