zaterdag 22 november 2014

B.B. - Karin Kallenberg & Dimitri van Hove

Titel: B.B.
Auteur: Karin Kallenberg & Dimitri van Hove
Pagina’s: 258
Uitgeverij: Zilverbron
ISBN: 978 94 9076 740 2
Jaar van uitgave: 2013

Recensie door Alex Hoogendoorn.





Andy is geboren met een gelaatsaandoening. De arme jongen ziet er niet alleen ‘anders’ uit dan anderen, ook praten gaat moeilijk. Zoals normaal is in een wereld waarin ‘vreemden’ gepest worden, wordt Andy het leven zuur gemaakt door zijn klasgenoten. Hij is namelijk vreemd, anders. Daarbij zijn zijn gevoelens voor het meisje van zijn dromen niet wederzijds en heeft de ontaarde godsdienstdocent er een handje van hem nog een stukje dieper de grond in te stampen. Alle ingrediënten voor een kort, ongelukkig leven.

Jaren later komt Andy te werken bij een bedrijf waar het meisje – inmiddels de vrouw – van zijn dromen ook werkt. Nog steeds ziet ze hem niet staan. Eigenlijk is er nog niet veel veranderd, maar dan krijgt hij de uitnodiging van televisieshow Make me handsome om zich op te laten knappen. Twee mensen hebben hem daarvoor opgegeven en hij is uitgekozen. Natuurlijk gaat hij op het aanbod in. Dit is het begin van een heel nieuw leven en het begin van een reeks tragische gebeurtenissen. Dingen lopen uit de hand, mensen worden bedrogen, nieuwe littekens worden gevormd.

B.B. is het thrillerdebuut van schrijfduo Karin Kallenberg en Dimitri van Hove. Het is een bijzonder boek. De schrijfstijl is doordrenkt van humor, sarcasme en onbegrip. De eerste helft van het boek was een rollercoaster: van schaterlachen tot het heft in eigen handen willen nemen om Andy te beschermen. Bescherming hoeft Andy niet te verwachten van zijn docent godsdienst.  (‘Jij moet wel een kind van Lucifer zijn. En je aandoening de straf van God.’) Gelukkig kan hij op zijn vriend Bennie rekenen.

‘Cool. Wij hebben alleen een hamster. Troebels.’
‘Leuke naam.’
‘Nee-hee,’ zei Bennie. Hij wees met zijn kin naar een groepje jongeren dat eraan kwam. ‘Trubbels.’

Het boek is hilarisch en tragisch tegelijkertijd. Jammer is wel dat de passages over Andy’s geschiedenis niet zijn doorgezet. Dat voelde onaf. Ook voelt het alsof er iets te veel gebeurt in het boek. Waar het in de eerste helft de spanning voornamelijk onderhuids is, gaat het boek in de tweede helft over in een soort actiethriller. Dit maakt het boek uniek, maar de gebeurtenissen hadden subtieler mogen worden beschreven. Misschien is dit gewoon Karin en Dimitri’s typerende schrijfstijl – subtiel beginnen en de boel langzaamaan laten escaleren –maar het zorgde ervoor dat de gebeurtenissen elkaar soms niet al te logisch opvolgden.

Daarentegen is het boek wel goed uitgewerkt. De personages kloppen helemaal, komen haast tot leven. Je wordt keer op keer verrast, door de schrijfstijl dan wel de gebeurtenissen. Juist de psychologische spanning lijkt een sterk punt van het duo. Het is geen boek dat je even leest zonder dat het wat met je doet. Eenmaal begonnen in het boek laat het verhaal je niet meer los. Soms hilarisch, soms tragisch en altijd meeslepend.

3,5 ster

Plot                 3
Leesplezier     4
Spanning        3,5
Schrijfstijl        4
Originaliteit     4
Psychologie    4




Bekijk op bol.com

3 opmerkingen:

  1. Ben het met je eens je hebt bijna medelijden met andy ....of bijna ik had dat echt ..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo moet een recensie zijn. Duidelijk beschrijvend, onderbouwd en met de eerlijke mening van de recensent. Bravo Alex.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt, Moon en Karin. :-)

    En 'Troevels' moet natuurlijk 'Troebels' zijn. Oops.

    BeantwoordenVerwijderen