maandag 13 oktober 2014

Wat vind jij....Caroline Kuiper?

'Vergeet mij niet' van Anja Feliers
Geleend van de bibliotheek Oosterschelde en gelezen tijdens mijn vakantie in Spanje 2014.

Cover:
Het meisje dat op de foto staat, kijkt een beetje omhoog waardoor je het gevoel krijgt dat het boek gaat over een meisje dat iets lugubers doet. Het blijkt juist een heel lief meisje te zijn. Waardoor ik het boek ben gaan lezen is het tekstje 'Wanneer je tot in je ziel gebroken bent'. De cover geef ik 3 punten (1-10).

Het boek bestaat uit 3 delen.
Deel 1 gaat over het echtpaar Wim en Saskia en hun twee kinderen, dochter Bo en zoon Fenne. Fenne is een huilbaby en daardoor is de spanning in huis te snijden. De moeder van Wim, Oma genoemd, woont ook in huis en is dementerend. Wanneer Wim na een hele onrustige nacht wordt gewekt door zijn vrouw Saskia om naar kantoor te gaan is hij zo moe dat hij eigenlijk niet weet hoe hij op kantoor is gekomen. Na een dag werken wil hij in de auto zijn jasje op de achterbank leggen en ziet daar zijn zoontje Fenne in de maxicosi zitten. De jongen heeft de hele dag in de bloedhete auto gezeten en is overleden.

Er wordt nog een verhaal beschreven en wel over de psychologe Kathleen. Kathleen heeft een dochter Julie en woont samen met Lucas, een vriend van haar ex-man Marc.
Julie is de oppas van Bo en Fenne. Kathleen gaat samen met Julie naar de begrafenis van Fenne. Daar ziet ze dat Wim buiten staat te praten met een vrouw en dat Saskia hen gade slaat. Ze voelt de spanning tussen Wim en Saskia.
Wim haalt voor zichzelf steeds de dag naar voren dat hij Fenne in de auto vond. Het was zijn schuld, hij had Fenne naar de oppas moeten brengen. Toch zit het hem niet lekker, waarom weet hij niet meer dat hij Fenne in de auto heeft gezet? Waarom heeft hij niets gehoord tijdens de rit naar kantoor?
Saskia neemt het Wim kwalijk en wil niet meer met hem praten, maar ook wil ze niet dat haar huwelijk stuk loopt. Haar eerste huwelijk liep stuk, omdat haar ex-man Karel haar verliet voor een mooie jonge vrouw. Dat was na de geboorte van Bo, zij was zo druk met de verzorging van het kind dat ze zichzelf vergat en eruit zag als een slons. Wim besluit naar Kathleen te gaan om samen met haar te proberen te achterhalen wat er die fatale dag is gebeurd.
Ook Kathleen vindt het vreemd dat Wim zich niet meer kan herinneren wie Fenne in de auto heeft gezet en dat hij de baby niet heeft gehoord tijdens de rit.
Op een avond komt Karel, de ex van Saskia, haar opzoeken in verband met het overlijden van Fenne. Wanneer ze door hem wordt getroost, verleidt ze hem en hebben ze seks in de tuin. Saskia laat zich helemaal gaan en Karel weet niet wat hem overkomt.

Wanneer Kathleen samen met haar vriendin Liesbeth en haar dochter Julie op een terrasje zitten komen Wim, Saskia, Bo en Oma er ook zitten. Bo komt bij Julie op schoot zitten en laat haar tekenblok zien. Bo kan erg goed tekenen en ook Kathleen valt op dat Bo details goed weergeeft. Wanneer oma Bo roept dat ze moet komen noemt oma Bo, Helena . Kathleen vraagt bij een volgend bezoek van Wim, waarom Oma Bo Helena noemt. Het blijkt het overleden zusje van Wim te zijn die dood in haar bedje werd gevonden.

Deel 2: 
Saskia’s vader verliet haar en haar moeder toen ze 11 jaar was voor een andere vrouw en wilde niets meer met ze te maken hebben. Toen Saskia’s moeder overleed belde ze haar vader op om het te vertellen en hoopte weer contact met hem te kunnen krijgen, maar hij was duidelijk: hij had nu een ander leven.
Toen Saskia in de steek werd gelaten door Karel reet dat oude wonden open. Ze achtervolgde Karel en zijn vriendin. Ze smeedde een plan om ook het geluk van Karel en zijn vriendin Karin te verwoesten. 
Wanneer de vriendin van Karel op gruwelijke wijze wordt verkracht bied Saskia troost aan Karel. Ze laat hem zien wat hij in de steek heeft gelaten. Ze wordt weer de oude mooie Saskia alleen dan nog een beetje uitdagender.
Ondertussen ontmoet ze Wim, met hem wil ze verder. Wanneer ze elkaar pas kort kennen, doet Wim haar een aanzoek in de tuin van een kasteel waar ze gaan eten, maar Saskia wil hier over nadenken en het er met Bo over hebben. Wanneer ze in het restaurant zitten hoort ze een bekende stem en daar zit haar vader met zijn nieuwe gezin. Haar vader herkent haar niet, maar wanneer ze even een luchtje gaat scheppen, omdat ze gewoon ziek wordt van dat tafereeltje, komt ze de kleinzoon van haar vader tegen. Wanneer ze weer naar binnen gaat om te eten voelt ze zich ziek en besluiten Wim en zij naar huis te gaan. Bij het weggaan horen ze de familie van haar vader roepen om de kleinzoon die verdwenen is...

Deel 3:
Wim is bij Kathleen geweest en er is maar 1 persoon die hem kan helpen de dag te reconstrueren en dat is Saskia. Saskia moet met Wim praten en Wim voelt gewoon dat er iets niet klopt.
Wanneer Wim op een avond bij Bo gaat kijken omdat hij nog een lampje ziet branden krijgt hij een beter beeld van wat er die avond voor het fatale ongeluk met Fenne is gebeurd. Via de tekeningen van Bo en het dekentje van Fenne gaat er een lampje bij hem branden. Hij gaat naar het kamertje van Fenne en zoekt alles af omdat hij denkt daar antwoorden te krijgen.
Is Saskia niet de vrouw die hij denkt dat ze is?

Oordeel:
Wat een geweldige psychologische thriller is dit! Ik ben onthutst, ik  had wel beetje een idee hoe het zou lopen, maar dat iemand zo ziek is dat kon ik me niet voorstellen.
Een boek die op je ntl-lijst niet mag ontbreken!! Ik geef dit boek echt 5 sterren.






1 opmerking:

  1. Echt mooi deze boek . de nieuwste van haar die pas uit is vergeef me lijkt me ook een mooi boek.

    BeantwoordenVerwijderen