zaterdag 25 oktober 2014

Ongrijpbaar - Bianca Nederlof

Titel: Ongrijpbaar
Auteur: Bianca Nederlof
227 pagina’s
Uitgeverij: LetterRijn
ISBN 9789491875069
Recensie door Miriam Bakker


"Een doffe knal.
Iemand gilt.
Het paard steigert.
Er wordt geschreeuwd en een golf van beweging trekt door de menigte. Ik zet Nick op de grond. Als een bewegende muur duwen mensen tegen ons aan. Met een felle ruk worden Nicks vingers uit mijn hand getrokken. Ik graai naar hem. Een stoot in mijn zij. Ik val en word tegen mijn arm getrapt. Schoenen net naast mijn gezicht. Ik moet opstaan, omhoog, weg uit deze chaos. Een schop tegen mijn schouder. Ik richt me half op, iemand struikelt. Naast me komt een man op zijn knieën terecht. Weer een duw. Iemand belandt met zijn volle gewicht boven op me. Meer gewicht. Steeds zwaarder. Ik krijg geen lucht. Paniekerig geschreeuw dringt als een ruis tot me door. Ik word ondergedompeld in een woeste zee, een benauwende zwaarte drukt me tegen de bodem. Ik grijp om me heen, zoekend naar Nick, naar Maura. Nergens is houvast en ik ben afgesneden van alles en iedereen terwijl paniek over me heen spoelt. Happend naar adem probeer ik naar de oppervlakte te komen. Iemand trekt aan mijn arm, waardoor ik omhoog kan komen. In de herwonnen ruimte zuig ik verse lucht mijn longen in."

En dan begint de nachtmerrie ….
Wat een leuk uitstapje had moeten worden, verandert in een drama. Silvia gaat (met fikse tegenzin) samen met haar zoontje Nick en haar schoonzus Maura naar de intocht van Sinterklaas. Met fikse tegenzin, omdat Silvia liever had gezien dat haar man David mee zou gaan, maar die moest werken. Als Silvia met Nick en Maura in de menigte staat, lost iemand een schot met een alarmpistool waardoor er paniek ontstaat. In die drukte, in die panieksituatie raakt Silvia haar zoon kwijt. Als de rust is wedergekeerd, is Nick spoorloos verdwenen.

Wie heeft Nick meegenomen en waarom? Silvia heeft zo haar vermoedens, maar deze vermoedens zijn gebaseerd op haar verleden. Een verleden waar de mensen om haar heen in het heden geen weet van hebben. Een zoektocht begint, een Amber-alert gaat uit, duikers gaan te water, maar er gaan weken voorbij zonder dat er ook maar een spoortje van Nick wordt gevonden.

"Het besef dat de buitenwereld gewoon was doorgegaan alsof er niets aan de hand was, kwam met een dreun binnen. De wereld was niet gestopt met draaien en het was maandagochtend geworden."

Dat Nick is verdwenen is iets dat Silvia niet kan en wil accepteren, terwijl het lijkt alsof iedereen om haar heen wel de draad weer oppakt.

"Mensen gaan door met hun leven. Ook zonder Nick. Het besef steekt als een glasscherf in een open wond."

Silvia gaat de confrontatie met haar verleden aan, voordat het haar inhaalt, voordat iemand anders haar geheimen ontdekt. Zal het haar lukken om Nick te vinden?

De cover van het boek is onheilspellend, donkergroen/zwart, een boom, een schim, een vallende ster aan de hemel…ongrijpbaar. Het past goed bij het verhaal dat achter de cover schuil gaat.
Bianca Nederlof heeft een heldere, fijne, beeldende schrijfstijl waarmee ze je het verhaal in sleept. Het begin is rustig met als hoogtepunt (of dieptepunt, het is maar net hoe je het bekijkt) de Sinterklaasintocht en de vaart komt erin vanaf het moment dat Silvia haar verleden induikt en de confrontatie daarmee aangaat. Vanaf dat moment kun je het boek eigenlijk niet meer wegleggen. De wanhoop, het verdriet, de radeloosheid, de woede, de machteloosheid; je kunt gewoon niet anders dan met Silvia en David meeleven. Stukje bij beetje worden er geheimen prijs gegeven en stukje bij beetje leer je ook een andere Silvia kennen. Wie is zij eigenlijk en wat heeft zij te verbergen?
De ontknoping is deels voorspelbaar. In het begin van het verhaal gebeurt er iets waarvan ik dacht ‘hey’, maar hoe het dan precies zit, dat wordt later pas ingevuld. Er zit ook een element in de plot dat ik erg verfrissend vond en dat maakt ‘Ongrijpbaar’ uiterst geloofwaardig.

‘Ongrijpbaar’ is een debuut waar Bianca uitermate trots op mag zijn en ik mag alleen maar hopen dat zij alweer met een volgende thriller bezig is!


¶¶¶½


Bekijk op bol.com

2 opmerkingen:

  1. wauwww , ben zo benieuwd en vanaf morgen kan ik hem ook lezen
    super Miriam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou ik heb hem gelezen hoor , het is idd een top debuut. en ik vond het een heerlijk boek om te lezen hij was dan ook zo uit..geweldig dat de actuele situatie van de intocht
    er in wordt meegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen