zaterdag 11 oktober 2014

Kwaad bloed - Thomas Keulemans



Titel: Kwaad bloed (roman)
Auteur: Thomas Keulemans
Pagina’s: 380
Uitgeverij: Free Musketeers
ISBN: 978 90 4843 503 6

Recensie door Alex Hoogendoorn.





Iedere lezers kent de blurbs op het omslag en de lovende woorden van de uitgeverij. Sommigen zullen zich erin herkennen als ik zeg dat de verwachtingen die die uitspraken (van bekende Nederlanders, bloggers, uitgevers, etc.) soms een onjuist beeld scheppen. Zo ondervond ik dat ook bij Kwaad bloed van Thomas Keulemans, uitgegeven bij uitgeverij Free Musketeers. De uitgeverij zegt over het boek:

Kwaad Bloed gaat over de voor velen herkenbare worsteling met je eigen identiteit. Beschreven vanuit humoristisch perspectief, gecombineerd met thrillerachtige spanningselementen en met gevoel voor het nodige verdriet, dat met deze jarenlange worsteling gepaard ging.

Het boek is alles behalve humoristisch, de “thrillerachtige spanningselementen” zijn schaars en het enige verdriet is het verdriet van de lezer die in het boek begonnen is. Ik kwam tot pagina 150 en prijs mijzelf om mijn doorzettingsvermogen.

Het boek gaat over de 29-jarige Tom die worstelt met zijn seksualiteit. Hij heeft een vriendin, maar ook een toyboy. Als hij dan de mysterieuze Nick ontmoet, besluit hij uit de kast te komen en komt zijn leven in een achtbaan terecht.

Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van de 29-jarige Tom die zich gedraagt als een pubermeisje. Het verhaal komt autobiografisch over, als een verhaal dat T(h)om(as) Keulemans heeft opgeschreven om het niet steeds op verjaardagen te hoeven vertellen. Volstrekt onlogisch vertelt Keulemans vanuit de verleden tijd het heden en het verleden vanuit de tegenwoordige tijd (met flashbacks in de verleden tijd). Vervolgens houdt hij dat ook niet consequent vol. Verwarring alom.

Het boek bevat bijna 400 pagina’s, maar had makkelijk gehalveerd kunnen worden. Het is amateuristisch geschreven, zit vol taalfouten, de dialogen zijn slecht, en het is doordrenkt met scènes die totaal geen toegevoegde waarde hebben.

1,5 ster

Plot               1,5
Leesplezier   1,5
Schrijfstijl      1,5
Originaliteit   1,5
Psychologie 1,5

15 opmerkingen:

  1. hieruit blijkt maar weer dat meningen gelukkig verschillen.. ik vond het een super boek om te lezen.. mij boeide het van het begin tot het einde.. en kijk uit naar zijn volgende boek :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het met anoniem eens, ik vermoed dat je recensies op kluun, en dergelijke even slecht zullen zijn. Ik heb het betreffende boek gelezen en deel je mening totaal niet.

      Verwijderen
  2. Ook ik kon niet stoppen met lezen. Vond het een goed boek en ben blij als deel 2 er is!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Commentaar geven op taalfouten terwijl de recensie ook taalfouten bevat. Erg triest!! En dan ook nog oordelen zonder het hele boek te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alex Hoogendoorn19 oktober 2014 om 20:25

      JN, wie je ook mag zijn (want ook jij verstopt je achter die twee letters), ik daag je uit de taalfouten aan te wijzen, te benoemen én te onderbouwen waarom we te maken hebben met die specifieke taalfouten. Natuurlijk hoef ik jou, meneer de onderwijzer, er niet op te wijzen dat één uitroepteken volstaat.

      Verwijderen
  4. Wat een anonieme reacties zeg! Heeft de schrijver een blik bekenden opengetrokken?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ieder zijn mening lijkt me. Het is maar goed dat we niet allemaal dezelfde boeken goed vinden, want dan was het ook maar een saaie boel of niet dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nou laat ik eens heel wild doen en het boek uit de kast vangen Alex!!!! Ik ga hem lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alex Hoogendoorn19 oktober 2014 om 20:18

      Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen
  7. Alex Hoogendoorn19 oktober 2014 om 20:24

    Jullie weten dat natuurlijk niet, maar hier op het Thrillerlezersblog hanteren we het beleid dat we ons niet verstoppen in de schaduw. Ben je het ergens niet mee eens, dan meld je dat en vertel je waarom. We verstoppen ons niet achter een anonieme opmerking. Immers, als je achter je mening staat, waarom zou je er dan niet voor uitkomen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb hem wel met plezier gelezen en hoop op een vervolg

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als je een thriller verwacht is dit misschien niet het meest spannende boek, maar ik heb het toch met veel plezier gelezen. Ik vond het lekker vlot lezen, en ik ben een boel wijzer geworden wat er allemaal gebeurt in 'de scene'. Ik ben daar als hetero niet zo bekend mee ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is natuurlijk niet zo dat wij bij elk boek denken dat het een thriller is. Ten eerste verdiep je je als recensent in wat je gaat lezen en ten tweede een boek is goed of niet goed. Er zit wel of niet fouten in. Alex vond het gewoon geen fijn boek. En juist hij is de veelvuldig literatuurlezer. Maaaaar: smaken verschillen. En gelukkig zijn er veel enthousiaste lezers! Voor mij een reden om dan ook eens het boek te gaan lezen.

      Verwijderen
  10. Steven van der Pas21 oktober 2014 om 17:11

    Een meeslepend verhaal, dat zelfs voor iemand die niet regelmatig leest enorm lekker 'wegleest'.

    Een verhaal met diepgang, maar toch ook luchtig. Een knappe combinatie.

    Kortom; absoluut een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen