maandag 8 september 2014

LeesID: een eigen digitale boekenkast

De Stichting CPNB heeft vandaag op Manuscripta op Utrechts Uitfeest, de opening van het nieuwe boekenseizoen, het nieuwe digitale initiatief LeesID gelanceerd. LeesID is een wereldprimeur: het stimuleert en vergemakkelijkt digitaal lezen door een eigen digitale boekenkast aan te maken voor iedere e-booklezer, waarin al zijn e-books worden bewaard. ‘Zo creëren we maximale keuzevrijheid in waar men zijn e-books koopt en op welk apparaat het boek wordt gelezen. Een eerlijk en consumentvriendelijk systeem waarmee we verwachten dat digitaal lezen een nog grotere groeispurt zal doormaken in Nederland en Vlaanderen’, aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Stichting CPNB. LeesID is een initiatief van de Stichting CPNB, de boekhandels, uitgeverijen en openbare bibliotheken. 

Altijd en overal toegang
Digitaal lezen groeit snel, maar de markt heeft nog veel groeipotentieel. Een barrière die lezers nu vaak ervaren is dat aangekochte e-books bij verschillende webwinkels niet centraal beschikbaar zijn of je e-book op je e-reader niet altijd te lezen is vanaf je tablet. LeesID maakt dat toegankelijker. Koppel je account van de webwinkels waar je e-boeken koopt aan LeesID en al je aangeschafte e-books worden hierna automatisch verzameld in je persoonlijke boekenkast. Hiermee biedt LeesID lezers altijd en overal toegang tot hun e-books, vanaf hun favoriete leesapp, device en webwinkel, ongeacht bij welke aangesloten webwinkel deze zijn gekocht. Bij aanmelding ontvang je bovendien vier gratis e-books ter waarde van € 35,- van de uitgeverijen WPG, LannooMeulenhoff, Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep en managementboek.nl. Je raakt je e-books nooit meer kwijt omdat elke aankoop centraal wordt vastgelegd en als je wisselt van apparaat blijven je aangekochte e-books gewoon beschikbaar.

Deelnemende partijen
LeesID streeft naar het aansluiten van zoveel mogelijk partijen. Alle partijen die e-books verkopen, verhuren of uitlenen kunnen zich aansluiten bij LeesID. Huidige deelnemers van LeesID zijn bol.com, managementboek.nl,  ebook.nl, The Read Shop en boeken.com. Zij vertegenwoordigen 75% van de verkochte e-books in de Nederlandstalige markt. Onder andere Libris Blz, ECI en Harlequin sluiten later aan. Ook is er overleg met e-magazines en kranten om zich bij LeesID aan te sluiten. LeesID is met de openbare bibliotheken in gesprek om te kijken hoe zij zich kunnen aansluiten zodat ook de bij de bibliotheek geleende digitale boeken via LeesID toegankelijk worden.

1 opmerking:

  1. Gelijk een profiel aangemaakt. Handig zeg! Alleen zie ik Kobo er nog niet bij. Maar met alleen de boeken van Bol.com en Ebook.nl kom ik ook al een heel eind. Tnx voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen