maandag 8 september 2014

International Literacy Day

Vandaag, 8 september 2014, is een belangrijke dag, zeker voor ons boeklezers. Het is namelijk de Internationale Dag van de Alfabetisering.

Gek hè eigenlijk, we staan er nooit bij stil dat we kunnen lezen…en schrijven. We pakken een boek, lezen het uit en gaan over op een volgend boek. Voor ons de normaalste zaak van de wereld, helaas is dat niet het geval voor heel veel andere mensen, zowel kinderen als volwassen.

Hoe belangrijk is het om te kunnen lezen en schrijven, het vergroot je wereld enorm…je fantasie wordt geprikkeld door wat je leest en zet je aan tot meer lezen, tot het schrijven van een stukje of zelfs een boek.

Lezen…ik zou niet zonder kunnen…schrijven…ik kan het zelfs zonder pen…ik schrijf verhalen in mijn hoofd…maar ik schrijf ook gedichten en gekke onzinverhaaltjes waar ik zelf, denk ik, nog het meeste plezier aan beleef. Gewoon omdat het kan…omdat ik geleerd heb te lezen en te schrijven…omdat ik geluk heb gehad, omdat ik bof.

En dat geluk heeft niet iedereen, daarom sta ik vandaag even stil bij deze belangrijke dag die is uitgeroepen door Unesco tot International Literacy Day. En hoop van harte dat er nog heel veel kinderen en volwassenen mogen leren lezen en schrijven, zodat ook hun wereld oneindig veel groter wordt, zodat ook zij boffen.

Ann


http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/literacy-day/

4 opmerkingen: