zondag 17 augustus 2014

Twee keer sterven - Dirk van den Eede

Een opmerkelijke ontwikkeling   
Titel:               Twee keer sterven
Auteur:           Dirk van den Eede
Pagina’s:       349
Uitgeverij:      Kramat Suspense
ISBN:             978 94 624 2006 9
NUR:              305 – literaire thriller
Genre:            Misdaadroman

Recensie door Alex Hoogendoorn.


Een man kuiert in een winkelstraat. Een vrouw ziet hem, en raakt helemaal ontregeld. Ze verliest zelfs het bewustzijn.

Een man die niet durfde leven moet een leven redden. Hij koopt een wapen. Zijn bestaan, een kabbelend beekje, wordt een maalstroom.

Van die twee citaten word je nu niet veel wijzer, hè? Nee, dat werd ik ook niet. Twee keer sterven is namelijk geen boek waarvan je zomaar een samenvatting typt. Dat snap ik nu. Het is een boek dat weliswaar de titel ‘misdaadroman’ heeft maar eigenlijk een psychologische misdaadroman is. Belangrijk is hier ‘psychologisch’ eraan toe te voegen, omdat het een character driven boek is. Het zou verkeerd zijn hier de aandacht te trekken met een samenvatting van het verhaal terwijl het werkelijk gaat om de ontwikkeling die de personages meemaken.

Het boek begint met Eva Minne, directeur van winkelketen Computer21, die oog in oog staat met een kwelgeest uit haar verleden. Een monster, zoals zij de man ziet. Waarom is niet gelijk duidelijk. Wel is duidelijk dat er geen plek is voor die kwelgeest en dat is waar Marcel D’Hooghe in het verhaal stapt. Marcel is al sinds zijn studieperiode bevriend met Eva. Goed bevriend. Het is dan ook aan Marcel dat ze duidelijk maakt dat het monster dat Albert Brandt heet uit de weg moet worden geruimd. Maar wat doet dat met een mens, met Marcel?

Er zijn boeken waar met zo veel precisie aan is gewerkt dat veel je ontgaat van wat de schrijver erin heeft gestopt. Pas nadat je het even op je in laat werken, begin je de waarde ervan te zien. Toegegeven: ik vond het soms een worsteling om dit boek te lezen. Misschien kon ik tijdens het lezen het minder waarderen dat de nadruk zo lag op de personages. Maar als je er even in zit en gewend bent aan het unieke karakter van het boek, dan kun je er je aandacht beter bij houden.

Terwijl het verhaal vordert, begint steeds duidelijker te worden wat het speciale verzoek van Uwe Hoogheid Eva doet met haar rechterhand Marcel. Het is dan ook hij die de grootste ontwikkeling doormaakt in het verhaal. Maar ook de andere personages zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Iedere personage heeft zo zijn eigen bijzonderheden en al die puntjes samen maken één kloppend geheel. Dat raamwerk aan doorgetrokken puntjes is dan weer de basis voor het verhaal die de vakjes inkleurt en er sfeer aan geeft.

Het boek bevat een mooie balans tussen de input van de schrijver en ruimte voor het vormen van een eigen beeld en eigen conclusies door de lezer. Het is geen thriller, dus begin er ook niet met die verwachtingen in. Lees het als een roman en je zult versteld staan van het verschil dat dat maakt. Net als de kwaliteit van wijn verbetert als hij langer blijft liggen, doe je er ook met dit boek verstandig aan het even te laten bezinken.

Waar denk jij dat de titel op slaat?


4 sterren

Plot                 4
Spanning         3
Leesplezier      3,5
Schrijfstijl       4,5
Originaliteit    4


Psychologie    5


Zelf lezen? Klik hier om het boek te bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten