woensdag 2 juli 2014

Incendio - Tess Gerritsen


Kwaadaardig goed verhaal

    

Julia is tweede violist in een violistenkwartet. Als zij in een koud antiekwinkeltje in Rome een oude muziekbundel koopt, valt een vel bladmuziek op de grond, genaamd L’incendio. Al lezende komt de wals in haar gedachten tot leven, zodat ze niets anders kan dat het boek én het vel te kopen. Thuis aangekomen heeft ze nog altijd een jetlag en ze voelt zich schuldig dat ze haar drie jaar oude dochtertje Lily een week heeft achtergelaten. Ze houdt haar dochtertje thuis en, terwijl Lily speelt, probeert ze zich de wals meester te maken. Maar wat is dat lastig! Ze gaat er helemaal in op, totdat ze haar bebloede dochtertje ziet. 

Het bloedspoor volgend, komt ze uit op het terras, waar haar kat met drie steken van haar leven is beroofd. Als een tweede voorval zich voordoet, raakt Julia ervan overtuigd dat het muziekstuk een poort heeft geopend voor de duivel die haar dochtertje is binnengedrongen en haar haar ziel heeft afgenomen.

Met Incendio bewijst Tess Gerritsen dat een goede schrijver geen standaardformaatboek met 400 pagina’s nodig heeft om een waardig verhaal te vertellen, maar genoeg heeft aan een klein boekje met 95 pagina’s. Gerritsen zet de lezer keer op keer op het verkeerde spoor en laat de lezer zelfs geloven in de horrorinvloeden van het mysterieuze muziekstuk.

De Chinees-Amerikaanse arts en schrijfster weet de lezer tot de allerlaatste lettergreep te boeien met haar meesterlijke vertelstijl en bloedstollende, onverwachte einde. Een beter ‘Juni – Maand van het Spannende Boek’-geschenk had ze niet kunnen schrijven.

Door Alex Hoogendoorn

1 opmerking: