donderdag 31 juli 2014

Inks mening over De Kick van Helen Vreeswijk

Geïnspireerd door actiehelden besluit een groep "vrienden" om een wraakexpeditie op touw te zetten. De vijf leden kiezen om de beurt een slachtoffer. Vijf vergeldingsacties, meer niet…
Ze proberen elkaar te imponeren met hun opdracht. Maar na de laatste wraakactie raken ze verslaafd aan de adrenalinekick. Verslaafd aan de spanning, de angst en het gevaar...


"Wij doen het niet voor het geld zoals de meeste boeven. Wij komen uit de hogere sociale klasse. Wij doen het voor de kick."



Het boek start met Frits, die in een politiecel zit. Daarna gaat het boek verder met hoe alles begon:

een half jaar geleden begon alles met het kijken naar een actiefilm. Alhoewel het voor Frits in het politiecelletje niet voelt als in de film.

"In de film zag je zoiets nooit, daar raakte niemand gewond. Het avontuur eindigde meestal op de Bahama"s met bloedmooie vrouwen, witte stranden, cocktails en dikke Havana-sigaren."


Per hoofdstuk leer je langzaam de jongens stuk voor stuk beter kennen en snap je waarom ze meedoen: groesdruk, stoer doen, verveling, ziekte.

"Precies! Wij zijn een stel suftrutten! wat maken wij nou eigenlijk mee? Vergeleken met de jongens uit mijn klas hebben wij maar een saai leventje."

Alle vijf de jongens verzinnen iemand op wie ze wraak willen nemen. En natuurlijk wordt de wraak per zaak erger: eerst is het nog vernieling van materiaal. Daar blijft het echter niet bij. Elke keer komt er een stap bij tot duidelijk wordt dat er een eind aan moet komen. Elke jongen wil dat zijn zaak nog heftiger is dan de vorige. Bedenkingen spelen zich af in de hoofden van de jongeren, maar worden niet getolereerd in de groep.

Daarnaast loopt er een verhaallijn die zich afspeelt op het politieburo. Een nieuwe teamleider, het onderzoek, een rechercheur met borstkanker die drie uurtjes per dag komt werken en hoe daar door het team mee om wordt gegaan . Subtiel vernoemd zonder al te veel nadruk. Maar ik vond het wrang, denkend aan de schrijfster waarbij zelf borstkanker werd ontdekt en die pas bekend maakte ongeneeslijk ziek te zijn. Het voelde raar om de genoemde Heleen in het boek te volgen.

Ik houd enorm van de schrijfstijl van Helen Vreeswijk. Elk nieuw boek lees ik van haar: beeldend, lekkere schrijfstijl, spannend en altijd vaart in het verhaal. Gewoon heel simpel: een steengoede Young Adultschrijver die pakkende onderwerpen voor de jongeren kan verzinnen.
Dus ik keek dan ook erg uit naar De Kick. En ik werd zeker niet teleurgesteld ! Wat was het weer spannend,herkenbaar uit het werken met dit soort jongeren voor mij:realistisch, meeslepend en boeiend. Als lezer wordt je het verhaal ingetrokken en wil je alleen maar verder lezen over deze groep jongeren.De groepsdruk waaronder de jongens leven wordt bijzonder goed weergegeven. Het beeld van de jongens uit juist een goed milieu die uit vervelling met zoiets beginnen treffend neergezet. Je voelt per hoofdstuk hoe fout het wel moet gaan.

"De inbraak had gevoelens bij hem losgemaakt die hij nog nooit eerder had ervaren. Het was een mengeling van angst, opwinding en blijheid. Een vreemde tinteling op de huid, het nerveus bonken van het hart, de adem die stokte zodra het even mis leek te gaan. En dan de ontlading.."


Plot              3,5
Spanning      4
Leesplezier   4,5
Schrijfstijl     4
Orginaliteit    4
Psychologie  4,5

Vier sterren voor dit boek!



Zelf lezen? Klik hier om het boek te bestellen

3 opmerkingen: