zaterdag 28 juni 2014

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes is een fictieve detective uit de verhalen van de  schrijver en arts Sir Arthur Conan Doyle. Het personage behoort  tot de bekendste personages ter wereld.
Holmes brengt het grootste gedeelte van zijn carrière als detective door met zijn goede vriend Dr. Watson. Samen wonen ze in een appartement aan Baker Street 221B. Watson trekt tijdelijk uit het appartement na zijn huwelijk in 1887, maar keert weer terug na de dood van zijn vrouw. 
Holmes is in totaal 23 jaar actief als detective. In 1891 laat Conan Doyle Holmes in gevecht met zijn aartsvijand Professor Moriarty om 
het leven komen. Door aanhoudende druk van fans, besluit hij in 1903 Holmes nieuw leven in te blazen  
In 1903 gaat Holmes officieel met pensioen, en trekt zich terug als imker in Sussex Downs. Hij kan het echter niet laten om af en toe toch nog detectivewerk te doen. Wanneer hij is overleden is niet bekend.
Holmes' specialisme is het oplossen van ongewone zaken, waarbij hij zijn talent voor minutieuze observaties en het trekken van conclusies daaruit gebruikt.
Zo onderzoekt hij een oude hoed waar Watson niets bijzonders aan ziet en concludeert dat "de eigenaar zeer intellectueel is, ooit financieel goed af was in de laatste drie jaar, hoewel hij het nu moeilijk heeft; eens had hij een vooruitziende blik, maar nu minder; wat wijst op een morele achteruitgang, waarschijnlijk veroorzaakt door drankzucht; en zijn vrouw houdt duidelijk niet meer van hem." .

Holmes houdt er meerdere soms vreemde eigenschappen op na. Als hij met een belangrijk onderzoek bezig is, eet hij vaak enkele dagen niet, daar honger volgens hem zijn brein stimuleert. Hij wordt in veel verhalen neergezet als een patriot, die handelt uit naam van de overheid of voor nationale veiligheid. Zijn houding lijkt soms arrogant, maar op een aanvaardbare manier. Hij kan kalm blijven in zelfs de meest gespannen situaties. Hij acht de meeste politiedetectives niet echt hoog, en houdt ervan ze versteld te laten staan door zaken op te lossen die zij al hadden opgegeven. Holmes is er echter niet op uit om beroemd te worden met het oplossen van zaken, en laat dan ook geregeld de politie met de eer strijken.
Holmes rookt veel, vooral pijp, maar soms ook sigaretten. Verder gebruikt hij drugs, met name cocaïne.  Dit drugsgebruik wordt in veel films over het personage echter weggelaten.
Een populaire mythe is dat de figuur van Sherlock Holmes de grondlegger was van een heel genre van moord-mysteries, maar dit genre bestond  al ook voor Holmes. In het eerste Sherlock-Holmesverhaal  A Study in Scarlet, merkt Holmes' vriend Dr. Watson al op dat Holmes hem doet denken aan C. Auguste Dupin (een speurder in de verhalen van Edgar Allan Poe.) Holmes is niet blij met deze vergelijking. Hij beschouwt Dupin als een inferieure kerel.
Veel fictieve detectives hebben Holmes' logische methoden geïmiteerd, zoals Agatha Christie's Hercule Poirot, Ellery Queen, Perry Mason, Columbo, Dick Tracy en zelfs de stripheld Batman.

Conan Doyle schreef vier boeken en 56 korte verhalen over Sherlock Holmes.  De meeste van deze verhalen worden verteld door dokter Watson. Er zijn echter ook verhalen die worden verteld door Holmes zelf, of in de derde persoon zijn geschreven.
De vier romans zijn:
De 56 korte verhalen zijn gebundeld in vijf boeken:

Sherlock Holmes is de meest verfilmde fictieve figuur, met bijna 200 films over zijn avonturen.

In 2009 ging de eerste Holmes-film van een nieuwe reeks in première, genaamd Sherlock Holmes, met in de hoofdrol Robert Downey Jr.. Een tweede deel, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, ging in december 2011 in première. Een derde deel staat op de planning.
In 2010 begon een nieuwe BBC-serie over Sherlock Holmes op de televisie .Sherlock, geschreven door onder anderen Steven Moffatt (die ook hoofdschrijver was van Doctor Who op dat moment) plaatste Sherlock en Watson in een hedendaagse wereld, met gebeurtenissen en technologie van nu. 


In 2012 kwam CBS met een nieuwe televisieserie over Sherlock Holmes, genaamd Elementary,  In deze serie is Holmes  een Engelsman in het hedendaagse New York. Hij is net uit een afkickkliniek is gekomen. Het karakter van Watson is hier opeens vrouwelijk, gespeeld door Lucy Liu(bekend uit Charlies Angels en Ally McBeal), die tijdelijk aangewezen is om te zorgen dat hij geen drugs gebruikt.
(bron:Wikepedia)

Als pubertje fietste ik naar de dorpsbibliotheek voor de boeken van Agatha Christie en Sherlock Holmes. Ik heb de boeken vele keren gelezen. In 2004 bracht 521 uitgevers de gehele serie in een nieuw jasje uit die ik snel kocht en ook weer een paar keer las. Ook verraste mijn vader mij ooit met een mooi gebonden boek waarin alle verhalen van Sherlock Holmes zaten.
Vanochtend vallen twee exemplaren van Sherlock door de brievenbus: mooie moderne omslagen met de hoofdrolspelers van de Engelse serie voorop. Een nieuwe vertaling en in het allereerste boek van Sir Arthur Conan Doyle een voorwoord van Steven Moffat, de regisseur van Sherlock.
Volgens de uitgever Boekerij:
Dit boek is de bron van alle moderne crimefictie. Het is een krachtige combinatie van seriemoord, spanning, cryptische aanwijzingen, dwaalsporen en wraak en het introduceert Doyle's legendarische personages. Hier ontmoeten Sherlock Holmes en John Watson elkaar voor het eerst en volgen ze het spoor van de killer die de straten van Londen onveilig maakt.

Ook vinden ze het een must voor iedere echte Sherlock Holmes-fan.
Ik zou het anders willen stellen: heerlijk om opnieuw de avonturen te herbeleven door de echte fan, maar voor de nog niet kenner een echte must! Sherlock Holmes moet je ooit in je leven gelezen hebben.

Voor tien euro nu een mooie kans om deze speurder beter te leren kennen!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten