dinsdag 10 juni 2014

De boekenkast van lezer Ann Koenzen

Mijn boekenkasten zijn behalve bedoeld als onderdak voor mijn boeken ook de plek voor dierbare 'prullaria'. Memorabilia over Ayrton Senna, oude spulletjes die van mijn oma zijn geweest en een zelfgeschilderde mini-aquarel, die inmiddels ook alweer 33 jaar oud is.

1) Welk genre boeken heb je in je kast staan?


Omdat ik een alleslezer ben staan er ook zo ongeveer van ieder genre wel boeken in mijn boekenkast (of liggen op andere plekken in huis…denk nachtkastje). Van een proefschrift van een oud collega naar vroege biomarkers voor de ziekte van Huntington tot chicklits van Sophie Kinsella. De klassiekers, zoals Shakespeare's Sonnets en (foto)boeken over New York, prachtige gedichten en fotoboeken van de acteur Viggo Mortensen, Formule 1 boeken, designboeken en ook, wat ik noem mijn 'zweefteefhoekje', boeken over Reiki, astrologie, dromen en Yoga etc. En heel gek, maar er komen de laatste tijd wel steeds meer thrillers bij.



Ik ben ook nogal een filmfreak en vind het leuk om de boeken te lezen/kopen waar ik een dvd van in een van mijn 2 filmkasten heb staan, of omgekeerd de film te kopen bij het boek.

2) Wat is je favoriete boek dat er tussen staat?


Dat zijn er 3, om verschillende redenen.
1) 'The Road' van Cormac McCarthy, ik had eerst de NL versie gekocht, maar daar was echt niet doorheen te komen en dus snel de originele versie gehaald, deze inmiddels bijna stukgelezen.
2) Een afgekeurd biebboek met gedichten van Gerrit Achterberg waar mijn favoriete gedicht 'Ajalon' in staat.
3) Heb ik gekregen van mijn hele goede en lieve vriendin Miriam Bakker-vd Linden en dat is 'Ik hou van New York' van Lindsey Kelk. Gekregen om

weer op het lezerspad te geraken, nadat ik door ziekte nog niet eens genoeg concentratie had om de handleiding op een blik soep te lezen. Ik moet zeggen het heeft geholpen, ik lees sindsdien weer als een dolle.



3) Aan welk boek uit je jeugd heb je fijne herinneringen en waarom?

Ik lees al zo'n bijna 53 jaar en heb als kind altijd met veel plezier de boeken van 'Tup en Joep', 'Edda en Wimmie', 'Pietje Puk', de versjes van Annie M.G. Schmidt en natuurlijk de 'Dolle Tweeling', 'De Vijf' en 'Pitty' boeken gelezen. Maar de fijnste herinnering heb ik aan mijn moeder's jeugdboek en dat is 'Kwikkie's Reisavonturen' van F. de Clercq Zubli uit 1937. Het blijft nu ook nog steeds leuk om te lezen over de avonturen van Kwikkie de boself.



4) Hoeveel boeken lees je gemiddeld in een jaar?


Dat varieert, de teller staat nu op 27, veel daarvan heb ik op mijn tablet gelezen omdat het boeken waren voor eenmalig leesplezier. en die horen niet in mijn boekenkast.

5) Welk boek zou je anderen willen aanraden?


Het eerder genoemde 'The Road' van Cormac McCarthy is echt een aanrader, het is een aangrijpend boek over een vader en zijn zoontje en hun reis door een desolate wereld en 'De Romanlezeres' van Pearl Abraham over een jong meisje die zich, naar mate ze ouder wordt, ontworsteld aan haar streng orthodox-joodse familie. Ook aanraders zijn: Margriet de Moor 'De Virtuoos' en 'De Pianist' van Wladyslaw Szpilman.

9 opmerkingen:

  1. Heerlijk zo'n persoonlijke kast. Het is een vertaling van jezelf. Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij het schrijven van het stukje en het maken van de foto's viel het me pas op dat mijn boeken qua genre aardig door elkaar staan. En dat terwijl mijn dvd's allemaal netjes op alfabet staan ;) Ik ben dan ook nogal eens een boek 'kwijt'.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hahaha Ik zeg niks Ann :-P (kookboek? ;-))
    Leuk dat Lindsey genoemd wordt :-) :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Karin Kallenberg11 juni 2014 om 11:12

    Leuk om te lezen dit. Bijzonder dat verhaal over die gedichtenbundel. En grappig dat je dat boekje over Kwikkie nog echt hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je wel Karin :) Het grappige is dat mijn moeder laatst het boekje van Kwikkie in mijn boekenkast zag staan en weer helemaal enthousiast werd, ik zag heel even dat kleine meisje met haar favoriete boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja Mir, dat kookboek ben ik bijna een jaar kwijt geweest ;)
    Voor mij was het boek van Lindsey echt een keerpunt en het voelde goed om eindelijk weer eens een boek te kunnen lezen...sindsdien is het hek weer van de dam ;) So, thanx again!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk om te lezen maar ik vind de kast ook heel erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen