dinsdag 22 april 2014

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine door Ransom Riggs

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine 

Auteur: Ransom Riggs
Uitgeverij: Clavis
381 bladzijden
Jaar van uitgave Nl: 2012
Leeftijd: Young Adult




Kan men verliefd worden op een boek? Mij leek het te overkomen toen ik het boek De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine zag liggen en het inkeek. Op slag verliefd en het boek moest mee naar huis. Mijn lijstje met boeken wat ik wilde gaan halen in de boekwinkel was vergeten en met deze Young Adult in mijn boekentas fietste ik snel naar huis. Ik bleef bladeren in dit boek: ouderwets aandoende bladzijdes en zeer bizarre gekke foto's. Alleen om de kaft was het het geld van de aanschaf al waard. Iedereen die op bezoek kwam, kreeg dan ook het boek te zien.

Maar hoe is het verhaal?
Jacob heeft altijd al een zeer hechte band met zijn grootvader. Van jongs af aan luistert hij naar de prachtige verhalen die grootvader vertelt. Zo beweert grootvader in een weeshuis gewoond te hebben dat bevolkt werd met kinderen met bijzondere krachten.
Op de avond dat grootvader sterft, geeft hij aan Jacob een nogal onduidelijke boodschap. Jacob lijkt ook op dat moment een monster te zien, maar de volwassenen vertellen hem dat het door de stresssituatie kwam.
Met zijn vader reist hij naar het eiland waar zijn opa als kind heeft gewoond. Er gebeurt genoeg onderweg en de plotwendingen zijn goed bedacht. Je vraagt je tijdens het lezen van alles af, wat halverwege het boek bijna geheel beantwoord wordt.
De kinderen die Jacob vindt hebben allemaal hun eigen 
gave, zo heeft iemand bijvoorbeeld pyrokinese. Bij pyrokinese kan men de temperatuur van een onderwerp verhogen of vuur maken zonder lucifer, aansteker of iets vergelijkbaars. De kinderen zitten in het weeshuis om veilig voor de monsters te zijn die hun willen hebben.

Het verhaal wisselt van tijd tussen het nu en het leven aan het begin van de tweede wereldoorlog. Het open einde laat al merken dat er een tweede deel zal komen, wat onlangs verscheen De omhulde stad.

Je wilt en gaat snel door dit boek heen. Ook al blijf je regelmatig kijken naar de foto's die tussendoor staan.
De schrijver Ransom Riggs liep al jaren allerlei rommelmarkten af om bijzondere foto's te vinden. Ik vind de schrijver een zeer originele verhalenverteller en heb genoten van het boek. Jacob heeft hij als hoofdpersoon goed neergezet met zijn aparte humor moet je regelmatig lachen. Deze jongen durft tegen de stroom in en zijn eigen pad te gaan.

Op de dag van de Jonge Jury hoorde ik dat het boek verfilmd gaat worden en wel door Tim Burton. Wie deze filmmaker kent weet dat hij van bizarre sprookjes houdt (denk aan Edward scissorhands met Johnny Depp) en dat hij dit boek wil verfilmen zegt dus ook al veel over dit boek!

Ik zou dit boek echt aan iedereen willen aanraden. Zeker ook aan volwassenen!

5 sterren voor dit boek!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten