dinsdag 4 maart 2014

"Heller" - Michael Berg



The House of Books
Paperback en Ebook
ISBN 9789044343106, 9789044343687
416 pagina’s
Literaire thriller

Samenvatting

Tobias Heller, oprichter en eigenaar van Heller Entertainment Factory, is een internationaal succesvolle televisieproducent. ‘Ik kom van ver,’ zegt hij over zichzelf. Maar ondanks zijn succes is er de voortdurende hunkering naar erkenning.
Aan de vooravond van zijn zestigste verjaardag wordt hij uitgenodigd als gast in Een goed gesprek, hét interviewprogramma van de televisie. Gestreeld door het verzoek stemt Tobias Heller in, niet wetend dat de drie uur durende live-uitzending wel eens zijn ondergang zou kunnen betekenen.


Schrijver
Michael Berg (1956) is het pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen. Hij werd geboren in Heerlen, studeerde in Amsterdam Nederlands, was repetitor/leerling aan de Kleinkunstacademie en trad een paar jaar op als zanger/muzikant. In 1982 kwam hij bij de omroep terecht. Voor de RVU maakte hij twee jaar televisieprogramma’s om daarna over te stappen naar de radio (presentator, interviewer en documentairemaker). Bij de NOS was hij zendercoördinator van Radio 5 en bij regionale omroep L1 programmaleider radio.
Hij schreef liedjes voor theater, radio, tv en talloze artiesten, componeerde een kindermusical, schreef tekst en muziek voor een kindertelevisieserie, en was als producer/componist betrokken bij diverse cd’s. Verder schreef hij radiocolumns, cabaretteksten, een radiosoap en hoorspelen voor de AVRO.
In 2004 verhuisde hij naar Frankrijk om te gaan schrijven.


Mijn mening
Van dezelfde schrijver heb ik de serie over Chantal Zwart gelezen, bestaande uit vier boeken. Mijn mening over die boeken liep nogal uiteen, vandaar dat ik nieuwsgierig was welke kant het met dit boek op zou gaan. Dat de schrijfstijl van Michael Berg me aanstaat, wist ik wel. Hij gebruikt korte, duidelijke zinnen en mooie dialogen. De cover sprak me ook aan, hij valt op doordat er nu eens niet een mooie jonge vrouw te zien is, maar een mannenhoofd. De titel past daar goed bij, kort en krachtig.

De hoofdpersoon wordt in een mijnenkolonie in Limburg geboren als Jeu Crutzen. Hij groeit in betrekkelijke armoede op als enig kind bij een lieve moeder en een gewelddadige en alcoholverslaafde vader. Jeu stottert en is onzeker. Op school scoort hij niet goed en wordt hij gepest. Als zijn vader een ongeluk krijgt in de mijn, waarna zijn beide benen geamputeerd worden, wordt het leven er voor Jeu niet beter op. Gelukkig krijgt hij de kans om de kolonie te ontsnappen. Hij wordt opgenomen in een rijk gezin en mag naar een andere school. Tante Lenie en oom Frank staan aan de basis van de latere Tobias Heller. Hier besluit hij zijn naam te veranderen en wordt hij
ingewijd in zijn latere vak. Hij kan ontsnappen aan zijn grote schrikbeeld, namelijk moeten werken in de mijn. Maar kan hij echt aan zijn verleden ontsnappen?

“Ik hoor er toch niet bij. Niet echt. Ik moet mezelf niets inbeelden. Fabienne en Vivi hebben gelijk. Ik hoor hier niet thuis. Mijn thuis staat in de kolonie. Door de week mag ik dromen en hopen, om zaterdag weer met beide benen op de grond te belanden. Van het licht naar het donker. Terug naar de hel.”


De tweede verhaallijn wordt gevormd door een inmiddels bijna 60-jarige Tobias Heller. Hij heeft zijn dromen waargemaakt en staat aan het hoofd van een groot televisie imperium. Maar dan wordt hij gevraagd voor een drie uur durend interview dat live uitgezonden wordt op televisie. Tobias besluit hieraan mee te werken en tijdens de uitzending zijn afscheid van HEF aan te kondigen.
Gedurende het interview zijn er vele terugblikken op het leven van Tobias. Tobias als kind, maar ook als jong volwassene. Deze drie verhaallijnen wisselen elkaar af.


Het boek leest als een biografie. De lezer komt veel te weten over het leven van Heller. Het wordt nergens saai door de wisselingen in tijd. Er wordt gesprongen van de volwassen Tobias naar het kind, naar het heden en weer terug. En dit alles zonder verwarrend te worden.
Er heerst tijdens het hele boek een soort onderhuidse spanning. De lezer snapt dat er iets aan de hand is, maar wat? En wanneer en op welke manier wordt dit uiteindelijk duidelijk? Wat mij betreft blijft het ook bij die onderhuidse spanning. Het boek werd nergens echt spannend. Ook het plot kon me niet verrassen. Jammer! Ik heb het boek met veel plezier gelezen, want het zit knap in elkaar. Maar een thriller? Ik twijfel aan dat label.


Conclusie: een zeer prettig leesbaar boek, maar naar mijn mening geen thriller. ***

Monique

2 opmerkingen:

  1. Ik heb het boek ook gelezen en vind hem echt goed. Het verhaal verloopt intrigerend en het zweet stond mijzelf bijna ook in de handen bij het lezen van het tv interview.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Karin Kallenberg5 maart 2014 om 17:56

    Zo zie je maar weer dat smaken verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen