woensdag 12 februari 2014

"Vannacht ben je dood" - Viveca Sten

Titel: Vannacht ben je dood
Auteur: Viveca Sten
Uitgever: Q
Verschenen: 2013
ISBN: 9789021450247Vannacht ben je dood, is het vierde deel in de succesvolle Sandhamn-serie waarin inspecteur Thomas Andreasson en zijn team gecompliceerde moordzaken oplossen. Hij krijgt hierbij hulp van zijn jeugdvriendin Nora Linde die zijn informatiebron is over het eiland Sandhamn en de bewoners. De boeken zijn afzonderlijk te lezen, maar aangezien de persoonlijke verhalen van Thomas en Nora een belangrijke rol spelen in de serie is het leuker om de boeken in volgorde te lezen. (Stille wateren, Hogere kringen, Onschuldig verleden, Vannacht ben je dood).

Het verhaal is volledig verzonnen en de personages zijn ontsproten aan de fantasie van de auteur (zoals ze de lezer laat weten in het nawoord). Een deel van Vannacht ben je dood bestaat uit een 30 jaar oud dagboek van een kustjager. De kustjagers zijn het elitecorps van het Zweedse leger. Het gaat om goed getrainde soldaten die een zeer veeleisende opleiding hebben doorlopen. De gebeurtenissen, bestraffingen of ‘beloningen’ die in het dagboek worden weergegeven zijn echter (helaas) wel op ware gebeurtenissen gebaseerd.


Wanneer inspecteur Thomas Andreasson weer aan het werk gaat na zijn ziekteverlof, krijgt hij te maken met de zelfmoord van de student Marcus Nielsen. Marcus moeder is er echter van overtuigt dat haar zoon vermoord is en weet Thomas over te halen om de zaak verder te onderzoeken.
Samen met zijn collega Margit ontdekt hij een mogelijk verband tussen Marcus en de moord op een ex-kustjager. Alle sporen leiden naar de militaire legerplaats Korsö, op een klein eiland voor de kust van Sandhamn. Als er nog een man sterft die met de kustjagers en Korsö in verband gebracht kan worden, krijgt Thomas het vermoeden dat daar in het verleden iets is gebeurd wat niet aan het licht mag komen. Helaas heeft hij geen idee.
Iedere ingeving die hij heeft leidt alleen tot meer vragen. Tot er langzamerhand meer aanwijzingen gevonden worden en duidelijk wordt dat ze het op moeten nemen tegen een koelbloedige en een intelligente dader die bijna geen sporen achterlaat. Het team van Thomas zet alles op alles om er achter te komen wat de dader beweegt en wie de dader is.

In het boek lees je afwisselend in het heden en in het verleden. In het heden wordt er het onderzoek gedaan naar de zelfmoord van Marcus en de moord op de oud kustjagers. Tegelijkertijd lees je over het privé leven van Thomas en Nora. In het verleden lees je een dagboek dat begint op 24 oktober 1976. Dit is geschreven door een jonge kustjager die net met zijn opleiding is begonnen. Zijn identiteit wordt nog niet bekend gemaakt.

Deze combinatie levert een geweldig verhaal op dat goed in elkaar zit, zodat je helemaal in de ban van het boek raakt. Je leeft mee met de sympathieke Thomas en Nora en hun privé perikelen. Maar ook met de jonge soldaat die zo ongelofelijk afgebeuld wordt dat de rillingen je tijdens het lezen over je rug lopen. Je bent als lezer heel benieuwd wat het moordonderzoek en het dagboek met elkaar te maken hebben.
Langzaam komen heden en verleden bij elkaar en gaan alle losse stukjes informatie samen een geheel vormen. De aanwijzingen worden goed opgebouwd zodat je als lezer mee kunt denken en mee kan puzzelen. Tot het einde aan toe blijf je gissen naar de toedracht en blijf je vermoedens hebben. Het laatste deel van het boek heeft veel vaart en een spannende ontknoping waarbij ook de titel duidelijk wordt.

De manier van schrijven is vlot en weet direct de aandacht vast te houden. De schrijfstijl van Viveca Sten is mooi. Emoties laat ze je als lezer meevoelen en je kunt zonder moeite voor je zien wat ze beschrijft.
Op de achterflap van het boek staat "Een heerlijke ouderwetse whodunit" en daar kan ik me helemaal bij aansluiten. Deze mix van goed en gedegen speurwerk naar een ingewikkelde moordzaak en het verhaal van een jonge getraumatiseerde soldaat, en de persoonlijke levens van de hoofdrolspelers in deze serie kan ik iedereen aanraden.


4 sterren

Connie 

2 opmerkingen:

  1. Wauwwww dat boek zou ik nu nog heel graag lezen. De andere delen zijn ook in mijn bezit. Ik ben echt een fan van scandinavische schrijvers!

    BeantwoordenVerwijderen