vrijdag 21 februari 2014

"Lonely Boy" - Gerard Nanne

Titel: Lonely Boy
Auteur: Gerard Nanne
Uitgever: Ellessy
Verschenen: Februari 2014Gerard Nanne schreef al meerdere boeken vóór Lonely Boy. In zijn eerste boeken speelt inspecteur Frank Benders de hoofdrol. Later koos hij voor een nieuw karakter, namelijk de vrouwelijke inspecteur van politie Jillian Blom, die bijgestaan wordt door collega Paula van Es.
Lonely Boy is het zesde deel in de Jillian Blom serie. Voor mij was dit het eerste boek dat ik van deze auteur las. Toch was het boek prima los te lezen en te volgen.


In Lonely Boy gaat Lucy den Hollander, na het overlijden van haar moeder, op zoek naar haar vader. Ze heeft hem voor het laatst gezien toen ze zeven was en wil antwoord op een belangrijke vraag. Kort nadat ze hem heeft opgespoord wordt hij vermoord aangetroffen in het Hoornse Juliana park. Inspecteur Jillian Blom en rechercheur Paula van Es beginnen samen met een nieuwe collega de speurtocht naar de moordenaar.
Ondertussen loopt ook nog hun onderzoek naar de vermissing van de negenjarige Robin Verhagen. Robin is al vier weken vermist en langzamerhand bekruipt hen het gevoel dat ze met deze zaak voor een hopeloze taak staan.

Tijdens het onderzoek naar de vermoorde man begint het er op te lijken dat deze moord en de vermissing met elkaar te maken hebben. Eindelijk lijkt er meer informatie te komen, maar het duurt nog lang voor de afschuwelijke waarheid aan het licht komt.

Het boek begint met een wat luguber gedicht en een proloog. Lucy vertelt in de ik-vorm een deel van het verhaal. Zo krijg je het persoonlijke verhaal te horen van Lucy en hoe zij deze vreselijke tijd beleeft. Het is meteen duidelijk dat Lucy haar vader in haar hart gesloten heeft en onvoorwaardelijk van hem houdt. De rest van het verhaal is in de derde persoon geschreven en laat vanuit meerdere personages het moordonderzoek en alles wat daarbij komt zien. Ook wordt er iets over de privé levens van de personages verteld. Op deze manier zie je de gebeurtenissen van meerdere kanten, en valt te lezen dat de politie langzamerhand gaat twijfelen aan het perfecte beeld dat Lucy van haar vader heeft.


Ondanks deze afwisseling weet het verhaal je niet echt te pakken of te boeien. De stijl is beschrijvend en wat afstandelijk en weet weinig sfeer op te roepen. De personages blijven wat oppervlakkig en gaan niet echt voor je leven. Al kan dit natuurlijk anders zijn wanneer je de eerdere delen in de serie wel gelezen hebt.
Het speurwerk in het boek zit goed in elkaar maar verloopt erg traag, wat dus helaas niet gecompenseerd wordt door een boeiende manier van schrijven. Een deel van het plot zag ik eigenlijk al snel aankomen. Maar gelukkig waren er tegen het einde wat onverwachte wendingen en gebeurtenissen. Hierdoor las het laatste deel van het boek vlotter en was ik meer geïnteresseerd in hoe het af zou lopen.


Al met al ben ik niet echt onder de indruk van dit boek.

2,5 sterren
Connie

1 opmerking:

  1. J. v.d. Hove. uit Schijndel21 juni 2014 om 17:14

    Gerard Nanne de enige schrijver die mij met zijn boeken letterlijk uit mijn bed houdt want het boek moet uit.
    dus nu naar de boekhandet voor het volgende verhaal voor mij dus Lonely boy.
    alle andere boeken al gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen