donderdag 2 januari 2014

Anita Terpstra - Overmand

Het boek “Overmand” van Anita Terpstra begint met de ontvoering van Amy, en dat nog wel tijdens haar vrijgezellenfeestje in Alaska voorafgaand aan haar voorgenomen huwelijk met Leo. Haar zus Kirsten is daar ook doch de ontvoering wordt in eerste instantie door niemand opgemerkt omdat zij zich op het parkeerterrein bij de feestgelegenheid afspeelt. Amy was daar even een luchtje gaan scheppen omdat haar alcoholpromillage flink was gestegen.

In de daarop volgende hoofdstukken worden afwisselend de gang van zaken na de ontvoering enerzijds en de naspeuringen van Kirsten en Leo anderzijds beschreven.
Amy wordt door haar ontvoerder Joe te voet meegevoerd op een bijna eindeloze trektocht door onherbergzame gebieden in Alaska. Daarbij zijn de dramatische gebeurtenissen niet van de lucht. De ontberingen die Amy tijdens deze tocht moet doorstaan, worden op zich beeldend beschreven maar zijn naar mijn mening hier en daar onwerkelijk.

De persoon Leo lijkt mysterieuze kanten te hebben. Zijn gedrag roept bij diverse betrokkenen de nodige vraagtekens op. Aan het eind van het boek wordt de plot ineens met turbosnelheid onthuld, waarbij de lezer met ten minste één prangende vraag blijft zitten. Overigens is al ver van tevoren duidelijk wie de dader is, doch enkele losse eindjes komen wel op een aardige manier bij elkaar.

Anita Terpstra heeft een vlotte pen en ook de sfeerbeschrijvingen zijn bovengemiddeld. Toch deel ik niet het schier mateloze enthousiasme waarmee anderen over dit boek schreven. De beschrijving van de trektocht van Joe en Amy vliegt een enkele keer uit de bocht omdat het fysiek vrijwel onmogelijke door Amy waar lijkt te worden gemaakt. Bovendien lijkt het te lang een tocht zonder einde, hetgeen mij enigszins begon te vervelen.

Een onbestemd gevoel zegt mij dat dit boek door vrouwen veel meer gewaardeerd zal worden dan door mannen, misschien wel omdat er wellicht heimelijke vrouwelijke verlangens in het boek voorkomen. Het woord “vrouwenthriller” dringt zich op.

Over de schrijfvaardigheid van Anita Terpstra niets dan goeds, maar laaiend enthousiast ben ik niet. Het boek is echter wel degelijk lezenswaardig.

Charles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten