zondag 29 december 2013

Marisha Pessl - Nachtfilm

Het lijvige boek “Nachtfilm” van Marisha Pessl begint met de dood van de mooie 24-jarige Ashley Cordova. Zij wordt dood gevonden onderin een diepe niet in gebruik zijnde liftschacht. Het heeft er alle schijn van dat zij naar beneden is gesprongen of gevallen.
Ashley is de dochter van de mysterieuze film-noirregisseur Stanislas Cordova die al jaren een  teruggetrokken leven leidt op het hermetisch van de buitenwereld afgesloten landgoed The Peak. Niemand weet hoe Cordova er uitziet.
Onderzoeksjournalist Scott McGrath die geobsedeerd is door het werk van Cordova en de familie jaren volgde totdat advocaten van Cordova hem dat onmogelijk maakten, vermoedt dat er meer achter de dood van Ashley zit dan de slotsom “zelfmoord” waarmee de zaak dreigt te worden gesloten. De twee jongelui Hopper en Nora kruisen zijn pad en worden na de nodige aandrang van hun kant de assistenten van Scott bij het onderzoek naar Cordova.
Gedrieën komen zij vele opmerkelijke mensen tegen bij hun onderzoek dat zich vaak op wonderlijke locaties afspeelt. Het lijkt er soms op dat zij zelf een onderdeel zijn geworden van een nieuwe film noir als zij meermalen in beangstigende omstandigheden verzeild raken.
Het intrigerende verhaal neemt aan het eind een onverwachte wending die de lezer enigszins in verwarring achterlaat.
Pessl heeft een voortreffelijke schrijfstijl en weet de aandacht van de lezer in het 597 pagina’s tellende boek voortdurend vast te houden. Het verhaal is steeds intrigerend en de lezer vraagt zich met enige regelmaat af waar de grens tussen werkelijkheid en fictie ligt. De schrijfster gunt de lezer waarlijk geen moment rust.
De uitgever (Anthos) heeft het boek op bijzondere wijze vorm gegeven. Bij tijd en wijle worden de pagina’s met gewone tekst onderbroken door pagina’s die een authentieke weergave beogen te bevatten van onder meer internetpagina’s en krantenberichten. Dat is origineel én een prettige afwisseling bij het lezen.
Eén zinsnede in het boek noopte mij als redelijk fanatiek gebruiker van onder meer Facebook onmiddellijk tot citeren:

“Ashley gebruikte geen sociale media wat in het huidige tijdsgewricht betekent dat je niet bestaat.”


“Nachtfilm” is een meeslepend boek dat zeer lezenswaardig is. Een absolute aanrader voor “doorlezers” (lees: doorzetters)!

Charles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten