donderdag 19 juni 2025

In gesprek met Thysia Huisman

 


Thysia Huisman kan bogen op een jarenlange ervaring als regisseur en   eindredacteur bij verschillende realityprogramma’s (Big BrotherExpeditie Robinson en Project Catwalk). Die ervaring achter de schermen kwam al goed van pas bij het schrijven vanSensation Island’. Ook in ‘Schaduwdorp’ speelt televisie een rol. Voor haar narcistische en tirannieke baas Marcus moet hoofdpersonage Charlie terugkeren naar haar geboorteplek Urk om er de bewoners ertoe over te halen mee te werken aan een programma waarin de dorpelingen openheid verschaffen over wat boven- en ondergronds omgaat in het plaatsje. Thrillerlezers mocht de auteur wat vragen stellen.

Dag Thysia

-      ‘Schaduwdorp’ speelt in Urk. Waarom Urk? Heb je een persoonlijke band met het dorp?

 

Al sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door Urk. We gingen met onze familie regelmatig op het IJsselmeer varen en wanneer we op Urk aanlegden, vertelde mijn opa allerlei verhalen over dit dorp. Dat het vroeger een eiland was, dat het zonder overleg ingepolderd werd, dat er daarom nogal wat weerstand en achterdocht was ten opzichte van de overheid en dat het een hele gelovige en gesloten gemeenschap was. Dat fascineerde me als kind al… En nu als schrijver weet ik dat al die elementen van Urk een perfecte arena vormen voor een thriller.

 

Toen ik vervolgens een paar jaar geleden op een borrel hoorde over Urker vissers die coke uit de Noordzee vissen in opdracht van drugskartels, was ik direct geïntrigeerd. Ik zat op de fiets terug naar huis en wist dat hier een boek in zat, maar dan wel gecombineerd met de televisiewereld waar ik zelf uit kom.

 

-      Het beeld van Urk is niet onmiddellijk positief. Leg je zelf even uit wat de Urk-gemeenschap typeert?

 

Er heerst op Urk echt een eilandgevoel, ‘wij tegen de rest van de wereld’. Het geloof speelt een belangrijke rol en het is een dorp van vissers. Die visserij staat steeds meer onder druk, omdat vissers door de overbevissing steeds verder moeten varen om vis te vangen en de vangst ook geregeld tegenvalt. Soms wordt er zelfs de hele week dat ze op zee zijn niks gevangen. Alleen lopen de kosten wel door. En dat maakt dat vissers met geldproblemen makkelijker te ronselen zijn om op de terugweg van het vissen nog even een pakket cocaïne, dat aan een boei met een tracker in de Noordzee ligt, op te vissen. Dat lijkt in eerste instantie makkelijk verdiend geld, alleen zitten ze dan wel vast in de greep van drugscriminelen. Dit gebeurt trouwens niet alleen op Urk, maar het komt voor in alle Nederlandse vissersdorpen met kotters. Ook in België en Denemarken.

 

Drugs smokkelen en tegelijkertijd heel gelovig zijn lijkt moeilijk met elkaar te rijmen. Die dubbele moraal en zo’n duistere kant van een ogenschijnlijk idyllisch vissersdorpje lenen zich natuurlijk heel goed voor een thriller.

 

-      De sfeer van 'wij tegen de rest van de wereld' is inderdaad sterk aanwezig in het boek. Ging je in voorbereiding op je boek op onderzoek?

 

Natuurlijk ben ik zelf op onderzoek uitgegaan. Ik had gelukkig een paar bronnen op Urk die me heel veel hebben verteld over het dorpsleven, de mensen, de tradities, de visserij, maar ook de drugsproblematiek van de jeugd en het cokevissen. Daarnaast doe ik ook altijd veel online onderzoek. Je kunt trouwens genoeg informatie vinden over cokevissen; er is door misdaadverslaggever Wouter Laumans zelfs een podcast (‘Cokevissers’) over gemaakt.

 

En voor de algemene research was de reality serie Urk op SBS6 natuurlijk ook een mooie bron van inspiratie.

 

-      Eén van de problematische thema’s in ‘Schaduwdorp’ is het drugsgebruik onder jongeren. De ouders doen alsof ze het niet zien, zo lang op zondag iedereen maar netjes in de kerk zit. Is het in werkelijkheid zo een groot taboe?

 


Ja, dat denk ik wel. Urk is een heel gelovig dorp; er zijn 24 kerken op 22.000 inwoners en er heerst nog steeds een traditionele rolverdeling. Als je 20 bent, moet je toch echt wel gaan trouwen en kinderen krijgen. Om die reden gaan jongeren al heel jong uit (vanaf hun 12e, 13e) en gebruiken dan veel drank en drugs in illegale barretjes. Uit onderzoek van het CBS blijkt trouwens ook dat jongeren op Urk heel hoog scoren qua drank en drugsgebruik. Maar veel ouders zien het door de vingers, zolang ze maar rond hun 20e uitgeraasd zijn én zolang ze maar iedere zondag in de kerk zitten. God zal hen wel (weer) op het rechte pad houden!

 

-      Enerzijds is er het idyllische dorpje, anderzijds de duistere onderstroom van verslaving en hypocrisie. Welke stukken schreef je het liefst? Waarom?

Heel flauw, maar beide kanten vond ik leuk om te schrijven. Je moet altijd eerst beschrijven hoe mooi en idyllisch iets is, zodat het daarna voor de lezer harder binnen komt wanneer hij ontdekt dat er ook een hele duistere kant is. Sowieso moeten er altijd meer lagen zijn aan zowel het verhaal als een personage. Een slechterik moet niet alleen slecht zijn, maar ook iets sympathieks hebben. Al is het maar dat hij of zij heel lief is voor zijn hond of kinderen.  

-      Charlie is het hoofdpersonage. Lijkt ze een beetje op jou?

 

Ja, absoluut. Ik heb veel van mezelf in haar personage verwerkt. Niet alleen dat ze bij de tv werkt net als ik, maar ook dat ze houdt van feesten, dat ze heel ambitieus is en veel te jong haar moeder verloren is. Ook veel uitdrukkingen en details zijn ‘typisch Thysia’. Hahaha… Als je me goed kent, haal je dat er zo uit.

 

-      Charlie is een ambitieuze jonge vrouw die het wil maken in de televisiewereld, maar ze botst op nogal wat ‘obstakels’. Put je daarbij uit eigen ervaring en is het meteen ook een metafoor voor hoe moeilijk het is als vrouw om het te maken en al helemaal in de wereld van televisie?

 

De tv wereld is best een hele harde wereld. De mensen die heel overtuigd van zichzelf zijn en heel hard schreeuwen dat ze de beste zijn, komen over het algemeen heel ver. Dat heb ik best vaak als frustrerend ervaren. En ja, er lopen absoluut types rond zoals presentator/producent Marcus die er niet vies van zijn om mensen tot de grond toe af te fikken.  

 

-      Kent de televisie-industrie niet ook een soort van ‘eilandmentaliteit’ net als Urk?

 

Ja, zeker. Tijdens de productie van een tv-programma werk je voor een bepaalde periode met een team keihard om het van A tot Z allemaal te realiseren. Immers… Alles voor het programma! Dat is aan de ene kant heel lekker, want je gaat er met zijn allen voor om tot het beste resultaat te komen. Het programma is het allerbelangrijkste! En daar schuilt ook juist het gevaar… Vaak benaderen tv-makers hun programma als de heilige graal, alsof ze in de Champion’s League spelen en daar moet alles voor wijken.

 

Charlie moet niet alleen rekening houden met de grillen van Marcus. In haar hoofd en in haar hart wordt ook strijd geleverd. Hoe was het voor jou om je in te leven in haar struggle om weer geconfronteerd te worden met alles en iedereen die ze ooit achterliet en om dat wat -      de gesloten gemeenschap achter gesloten deuren wil houden toch openbaar te maken?

 

De drang van Charlie om te ‘scoren’ met spannende televisie, zodat ze eindelijk gezien wordt door haar baas Marcus was heerlijk om te beschrijven. Daar kon ik me goed in inleven. Daarvoor moet ze alleen wel haar familie en vrienden van vroeger voor de bus gooien en maakt dat ze steeds voor een dilemma komt te staan. Waar kiest ze voor…. Haar carrière of alles en iedereen waar ze vandaan komt?

 

-      Heeft jouw ervaring als programmamaakster je daarbij geholpen en is die ervaring van invloed geweest op hoe je het verhaal hebt opgebouwd?

 

Ja, ik verwerk mijn eigen ervaringen achter de schermen van de televisiewereld om te laten zien hoe het mechanisme van een tv productie werkt. Als tv-maker wil je een bepaald verhaal vertellen en dan zoek je daarna eigenlijk de mensen die dat in beeld kunnen vertellen. Charlie en haar collega’s zijn er heel bedreven in om mensen te manipuleren zodat ze voor de camera helemaal leeglopen, maar Charlie komt in conflict met zichzelf als die mensen haar eigen familie en vrienden van vroeger zijn. 

 

-      Marcus en zijn ploeg jagen effect na en deinzen er niet voor terug om de waarheid geweld aan te doen. Een puntje van kritiek op hoe de mediawereld te werk gaat dat je graag wil meegeven?

 

De mediawereld gaat best rücksichtslos te werk vind ik. Kandidaten worden gezien als een soort van pionnen, die je heen en weer kan schuiven tot ze in de juiste positie staan om het verhaal zo spannend mogelijk te vertellen. Er zijn allerlei trucjes om mensen te laten leeglopen over hun verdriet en ellende. Iedereen heeft knopjes waar je op kan drukken om dat voor elkaar te krijgen. En tv-makers weten precies welke knopjes dat zijn.

 

-      Welk personage in ‘Schaduwdorp’ ligt je het meest aan het hart en welk personage staat het verst verwijderd van jou?

 

Charlie ligt me het meest aan het hart. Ze is eigengereid, heeft een waanzinnige levenslust en is grappig. Ik hoop dat iedereen haar in zijn of haar hart sluit. Maar je wil haar ook vaak genoeg door elkaar rammelen als ze dubieuze keuzes maakt. Dat maakt haar een leuk personage vind ik.

Marcus was ook heerlijk om te schrijven, maar die staat wel het verst van mij vandaan. Hij is een tiran, heel dominant, tikkeltje androgyn en is een expert in de verdedigingssport Krav Maga. Als bekende presentator denkt hij dat de wereld om hem draait.

 

-      Hoe is de feedback die je krijgt van je lezers? Zou je nu het boek af is en in de winkel ligt er iets aan willen veranderen mocht dat mogelijk zijn? Wat dan?

 

De feedback die ik krijg op Schaduwdorp is heel positief en dat is natuurlijk fantastisch. Ik vind het ook heel leerzaam om recensies te lezen en ik heb achteraf altijd wel dingen die ik misschien had willen veranderen; gelukkig kan dat gewoon niet meer zodra je manuscript naar de drukker gaat. Dit is wat het is! En ik denk eigenlijk dat Schaduwdorp prima is zoals het nu is. Ik stort me gewoon op een nieuw verhaal.

 

-      Tot slot: zal in jouw volgende boek – wordt het weer een thriller? – de
televisiewereld opnieuw een belangrijke rol spelen? Heb je al een nieuw verhaal in jouw hoofd of zelfs op papier waarover je iets wil delen met de Thrillerlezers?

 

Op dit moment ben ik met drie verschillende verhalen bezig. Allereerst ben ik begonnen aan de bizarre, waargebeurde familiegeschiedenis van mijn stiefoma (de moeder van mijn stiefmoeder) waarin het draait om een moord én alle intriges, verraad en het intergenerationele trauma die daaruit voortkomen. Dit verhaal heeft mijn stiefoma me 25 jaar geleden verteld. Sindsdien suddert het in mijn hoofd en het moet er nu uit. Dat het waargebeurd is, maakt het heel bijzonder om te schrijven. Het wordt misschien geen ‘thriller thriller’, maar het wordt wel een hele spannende roman.

 

Verder ben ik begonnen aan het opschrijven van het levensverhaal van een goede vriendin die een nogal bewogen leven heeft gehad. Het moet laten zien dat er ondanks drama en de ergste tegenslagen altijd licht aan het eind van de tunnel is.

 

En…. Ik heb net het idee voor een volgende thriller bedacht die ook in de tv wereld zal spelen. Ik denk dat het heel spannend kan worden, maar daar kan ik in dit prille stadium nog niets over vertellen. Sorry. To be continued…  

De perfecte manier om je lezers heel nieuwsgierig te krijgen! Veel om naar uit te kijken dus. 

Thysia, hartelijk dank voor de tijd die je voor Thrillerlezers wou vrijmaken!

Anita voor Thrillerlezers!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten