dinsdag 19 maart 2024

Verlaat de gevangenis zonder betalen van Marjolein van der Gaag

 


Zullen we een spel spelen?

Had je graag een spel Monopoly gespeeld?

Brenda en Ronald wonen met kinderen Marit en Joep in een prachtige maar afgelegen villa. Tot zover het mooie plaatje.

Die morgen komt Marit niet aan op school. Wat is er gebeurd? Werd ze op haar fiets van de weg gemaaid? Werd ze ontvoerd? Sprak ze in het geheim af met een vriendje?

De ouders slaat meteen de angst om het hart: heeft Marits vermissing iets te maken met de incidenten die zich de voorbijgaande weken dichtbij huis en verder er vanaf voordeden?

De focus komt grotendeels te liggen bij beide ouders. Moet de oorzaak van Marits verdwijning gezocht worden in de beroepensfeer van Brenda? Gaat Ronald wel helemaal vrijuit?

De thriller leest zo vlot dat je er in geen tijd doorheen bent. Het actuele politieke thema dat deining veroorzaakte in heel Nederland en tot ver daarbuiten geeft het verhaal een groot realiteitsgehalte. Dit in combinatie met een mysterie dat goed volgehouden wordt en personages die ondanks hun prestigieuze jobs ook maar gewone mensen blijken die niet van ellende gespaard blijven zorgt voor een tempovol verhaal.

‘Verlaat de gevangenis zonder betalen’ brengt onder de aandacht hoe star en meedogenloos overheidsinstellingen – hier de belastingdienst - wel zijn; dat mensen herleid worden tot nummers en het niet waard lijken te zijn om gehoord te worden en als gevolg daarvan de wanhoop die tot drieste daden leidt. Tevens wordt de verwoestende impact van sociale media op het leven van zij die in het oog van een storm raken in beeld gebracht. De thriller neemt de lezer ook mee in het verhaal van het verval van een koppel; dat het verleden en daden van verraad nooit verjaren wordt nog maar eens duidelijk.

Het perspectief wisselt hoofdzakelijk tussen het standpunt van Brenda en Ronald, maar ook Rishi en Floor mengen zich in het verhaal. Het is niet van meet af aan duidelijk wat bv. het aandeel van Floor in de problemen van Brenda, Ronald en de kinderen is. Ondertussen slaagt de auteur er wel in de vermissing van Marit te linken aan de ene en even daarna aan een andere mogelijke verdachte: het mysterie wordt heel lang in stand gehouden. De introductie van het Monopoly-spel voelt eerst als een random iets en puzzelt ook Brenda en Ronald: welk touw moet hieraan vastgeknoopt worden? Genoeg elementen dus om de lezer bij de les te houden.

‘Verlaat de gevangenis zonder betalen’ zou zomaar een gezapig spelletje Monopoly kunnen verhalen. Laat je niet misleiden: voor de hoofdpersonages komt het er op aan om gewoon het einde van het spel heelhuids te halen.

3.5 kraaien

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten