woensdag 20 maart 2024

De bloedpremiere van Chris De Bruyn

 


Moord in het Wilde Westen

Zin in het verhaal van een goed uitgekiende misdaad? Keer mee terug naar het jaar des heren 1873 en koop een ticket voor de première die zal doorgaan in Jefferson’s Creek nieuwste toneelzaal.

Van bij het begin eist Laura Moran, 16 jaar, de rol van verteller op. Goud, verraad, moord en een geest die haar opjaagt: ze belooft te vertellen wat er gebeurd is. Hopelijk voor het te laat is want ze gaat misschien sterven. De interesse is meteen gewekt.

Het verhaal maakt regelmatig sprongen in de tijd, maar alle gebeurtenissen zijn gelinkt of in het verleden of in het heden aan de opvoering van een voorstelling door het rondtrekkend toneelgezelschap van Henry Rutherford.

Tijdens de proloog, drie weken na de opvoering, wordt een brandstichter opgeknoopt. Wie is hij en is de veroordeelde schuldig aan wat hem ten laste wordt gelegd? Een kind dat niet normaal is duikt al een eerste keer op. Mysterieus.

De sfeer van het Wilde Westen, de saloon en de opvoeringen in die tijd wordt onmiddellijk goed gevat. Het is in de woestijnachtige streek bloedheet en dat er wat broeit onder de leden van de disfunctionele familie die de toneelgroep is, kan niet genegeerd worden. Julian, Trebaldi, Ralph, Milton, Emily, Ellis, Elijah, wat  hebben ze op hun kerfstok dat ernstig genoeg is om op de vlucht te slaan? Vertelster Laura, ‘ik’, is letterlijk en figuurlijk het buitenbeentje. De personages zijn acteurs dus het is zaak te weten wanneer ze een rol spelen en wanneer niet. “Wat je ziet, is niet wat het lijkt.” (p. 60) Sheriff Burgiss die jacht maakt op Grandal is de outlaws’ – ja! Inderdaad, de leden van de toneelgroep pleegden zware feiten!- eigenste zwaard van Damocles. En waarom zou de sheriff speciaal voor Laura komen?

Dat het gezelschap zo vlug als mogelijk na de toneelopvoering Jefferson’s Creek moet verlaten geeft een bepaalde gejaagdheid aan de gebeurtenissen waardoor het leestempo automatisch wordt opgedreven. Dat ze binnenkort afspraak hebben met hun einde doet daar nog een schepje bovenop. Korte hoofdstukken doen de rest.

Er valt een eerste dode, een tweede, … . Er gebeuren dingen die niet kunnen. En toch.

Een goed uitgekiend plan wordt ontvouwd en het blijft goed spannend tot op het einde van het boek. Achttien bedrijven – veel, zeg je – maar het boek heb je zo uit. De sfeer zit meteen goed: je bent in het Wilde Westen en puft mee onder de verzengende hitte. De beschrijvingen prikkelen de verbeeldingskracht en voor je het weet zit je zelf met je voeten in het zaagsel in de toneelruimte van de saloon. De auteur is niet over één nacht ijs gegaan: het plaatje klopt!

Dus, heb je zin in een goed opgebouwd verhaal dat zich in een andere tijd en een ietwat ander decor afspeelt, begeef je dan naar het Wilde Westen anno 1873. Tip: zoek een plaatsje dicht bij de uitgang van de saloon: het belooft bloedheet te worden.

4 kraaien

Anita 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten