maandag 25 september 2023

Holly van Stephen King

 


Titel:  Holly 

Auteur: Stephen King 

Uitgeverij: Boekerij 

Publicatiedatum: 5 september 2023 

Recensie door: Tamara 

Kraaien: 4 


 Wanneer Penny Dahl het detectivebureau belt in de hoop dat ze haar vermiste dochter Bonnie kunnen vinden, weet Holly Gibney niet zeker of ze de zaak moet aannemen. Haar partner Pete is besmet met corona en haar (behoorlijk gecompliceerde) moeder is net overleden. Eigenlijk zou Holly met verlof moeten zijn. Maar iets in Penny Dahls wanhopige stem maakt het voor Holly onmogelijk om haar af te wijzen. 

Slechts een paar straten van waar Bonnie Dahl verdween, wonen professoren Rodney en Emily Harris. Als gepensioneerd, getrouwd stel leiden ze een gelukkig bestaan. Maar ze bewaken een kwaadaardig geheim in de kelder van hun mooie huis, een geheim dat te maken heeft met Bonnies verdwijning. Het is haast onmogelijk om hen te ontmaskeren: ze zijn geslepen, geduldig en genadeloos. 

Holly moet al haar talenten inzetten om de gruwelijke professoren te verslaan in dit nieuwe meesterwerk van Stephen King. 


" Net waneeer je denkt dat je het allerergste waartoe de mensheid in staat is wel hebt gezien, kom je erachter dat dat niet zo is. Het kwaad kent geen einde." 


Holly kennen wij onderandere van King's Mr Mercedes serie, de eerlijke vinder en in de buitenstaander had ze een verhaallijn. Holly begon als een verlegen vrouw die nu uitgroeit tot een dame die weet wat ze wil maar ook harder is geworden.  

In dit verhaal leidt zij, samen met Pete Huntley, Finders keepers. Op een dag krijgt ze een telefoontje van Izzy met de vraag om de verdwijning van Bonnie te onderzoeken. Na wat twijfel, besluit Holly toch te gaan. Niet wetend, dat dit besluit haar bijna fataal wordt. 

Je begint gelijk met de ontvoering van Jorge Castro. Hoe de Rodney en Emily hun slachtoffers lokken en wat ze ermee gaan doen. Het is niet echt een geheim dat op het eind van het boek pas onthuld word ( wat ik enigszins jammer vind).  

Je maakt tijdens het lezen steeds een tijdsprong. Je gaat van het heden ,naar het verleden waarin iemand in de kooi zit bij de Harris.  

 Het verhaal zelf is goed, je blijft lezen ,maar er gebeurt weinig spectaculairs. Het is eigenlijk een uitgerekte detective die pas op het einde wat spanning kent. Ook zit er geen King magie is verwerkt. Ondanks het goede cijfer, ben ik niet heel enthousiast. Ik denk dat het vooral komt, omdat alles in het begin al wordt uitgelegd wat ze doen, waarom ze het doen en wat de bedoeling is. Er is niet echt een plot, er zit geen verrassingselemten in...niets .  

Maar wat mij wel enorm stoorde, wat het corona gebeuren in het boek. Er gaat geen bladzijde voorbij, waarin iemand aangeeft wel/ niet te zijn gevaccineerd en met welke. Waarom iemand wel\ niet mondkapje draagt of het wel\niet geloofd. Dat had van mij best wel wat minder gemogen. Het voelde op een gegeven moment bijna aan als een overtuiging zeg maar.  

 Kortom: een boek wat je wel wil blijven doorlezen, maar achteraf een beetje met een Mwah gevoel achterlaat.  


Spanning: 3 

Originaliteit: 5 

Psychologische ontwikkeling personages: 5 

Leesplezier: 5 

Schrijfstijl: 5 

Plot: 3 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten