vrijdag 25 augustus 2023

Paternoster van Luc Vos

 


Voor het leven verminkt

‘Paternoster’ is de tweede thriller met in de hoofdrol Anne Verelst en heeft ook nu als uitvalsbasis de politietoren aan de Oudaan in Antwerpen.

De lezers die eerst ‘Zeven’ lazen/lezen moeten wel even schakelen. De feiten in ‘Paternoster’ spelen vóór de gebeurtenissen in ‘Zeven’. De moeder van Anne is in ‘Paternoster’ reeds vergeetachtig maar woont nog thuis; Anne zit nog niet in een moeilijke werkrelatie met commissaris Langen maar werkt vooralsnog samen met hoofdcommissaris Martens met wie ze stukken beter kan opschieten; John werkt vanop het bureau, zijn zorgrelatie met zijn vriendin komt niet ter sprake; Marie staat aan het begin van haar carrière in het team van Anne.

Alle aandacht van het team wordt nu opgeëist door moorden her en der in het land op pastoors in dienst van de katholieke kerk. Elk ‘slachtoffer’ wordt op dezelfde gruwelijke en symbolische manier afgemaakt. Een paternoster – rozenkrans voor de Nederlandse lezer – krijgt een prominente plaats op de moordscène.

Annes team is in staat van alarm. Alle krachten worden gebundeld om de gruwelijke moordenaar te stoppen. Helaas, hij is hen telkens een stap voor. Ondertussen rijst binnen het team nog een ander probleem: wat indien persoonlijke issues de objectiviteit die politiemensen hoog in het vaandel dienen te dragen ondermijnen en de speurders onder de invloed raken van de dader?

De auteur richt de schijnwerper vooral op Jean Martens, de dader en Anne. Vanuit de vertelstandpunten van de drie hoofdpersonages en door middel van flashbacks krijgt de lezer een steeds meer gedetailleerd beeld van het verleden van zowel de dader als Martens. Het misbruik dat het leven van zoveel slachtoffers tot een hel maakte wordt op plastische wijze in beeld gebracht alsook de onherroepelijke levenslange schade die daarvan het gevolg is. Anne balanceert voortdurend tussen loyauteit en plicht.

Korte hoofdstukken en de wetenschap dat de tijd dringt brengen snelheid in de plot en wakkeren de nervositeit aan. Het boek leest vlot; de klemtoon ligt op de acties en de psychologie die erachter zit. Dat de identiteit van de dader na 1 derde van het verhaal al gekend is vormt dus geen bezwaar: vanaf dan daalt de auteur diep af in de ziel van de seriemoordenaar.

Het taalgebruik is heel basic, vooral waar het de dialogen en bindteksten betreft. De vele herhalingen van dezelfde woorden (opschrikken als iemand iets zegt of vraagt, koude slokken koffie, kilte in de ogen en in de stem, …) en handelingen (zoals staren naar de gaten in het plafond, personages die nooit iets van de eerste keer lijken te horen, …) alsook de repetitie van dezelfde scènes in de onderzoekskamer beknibbelen op het leesplezier.

‘Paternoster’ van Luc Vos brengt een delicaat thema onder de aandacht. Hoe gruwelijk de wraak van de dader ook is, de focus gaat vooral naar hoe misbruik binnen de katholieke kerk jonge mensen voor het leven heeft verminkt, ja zelfs kapot gemaakt, waardoor ze veroordeeld werden tot levenslange eenzaamheid en niet meer in staat waren tot het hebben van normale menselijke relaties.

3.5 kraaien

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten