zondag 18 juni 2023

De kaartenmaker Anette Hemming


 In een buitenwijk van Oslo gaat Lisbeth Lind net aan haar keukentafel zitten voor het ontbijt als ze ziet dat er op de buitenkant van haar raam een vel papier is geplakt. Lisbeth staat op en opent het raam om het papier te pakken. Als ze het van dichtbij bekijkt, blijkt het een handgetekende kaart te zijn – een plattegrond van haar huis met een groot kruis precies op de plek waar ze nu staat. Op de achterkant van het papier zit opgedroogd bloed. Met een angstig voorgevoel stopt Lisbeth de kaart in een la en begint aan haar dag.

De volgende dag wordt het lichaam van Lisbeth Lind gevonden in haar keuken. De politie staat voor een raadsel. Waarom is ze vermoord? Rechercheur John Persvik gaat op zoek naar aanwijzingen, maar dan ontvangt Lisbeths ex-man ook een handgetekende kaart met een kruis, besmeurd met bloed…

'De kaartenmaker' wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. Zo lees je in het begin vanuit Lisbeth. Ze ontdekt de vreemde kaart en de volgende dag wordt haar lichaam gevonden. Ze is vermoord...

Je leest ook steeds hoofdstukken vanuit de ex-man van Lisbeth en je maakt sprongen naar het verleden. Tijdens deze fragmenten leer je Robbert kennen. Hij maakt hele mooie kaarten, maar hij is een buitenbeentje en hoort nergens bij. Dit personage vond ik erg interessant en het lijkt alsof je hierdoor denkt te weten hoe het verhaal in elkaar steekt. Maar is dat ook wel echt zo?

Dit verhaal is mooi beschreven. Het is een langzaam verhaal, maar vooral door personage Robbert vond ik het een erg boeiend boek. Ook doordat meerdere mensen vreemde kaarten krijgen blijft het een interessant verhaal. Na een tijdje had ik wel een vermoeden wie de dader was en dat bleek ook juist te zijn, maar dat maakte het verhaal niet minder boeiend!

'De kaartenmaker' vond ik weer een heerlijke Scandinavische thriller en ik zou 'm zeker op je leeslijst zetten!

Beoordeling: 4,0 kraaien

Silvie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten